Så väljer du rätt grill

Kolgrill, gasolgrill, elgrill – vad ska man egentligen välja? Här får du tipsen och råden du behöver innan du väljer!

Svårt att välja grill inför sommaren? Det är inte speciellt knepigt att hitta rätt, även om det finns en hel hel uppsjö med olika modeller och varianter att välja på.

Det viktigaste är att du vet hur ofta du kommer att grilla, hur stor grillyta du måste ha och vad du brukar grilla. Med det i åtanke är det lättare att välja just den grill som passar ditt behov bäst. Och för dig som står i valet och kvalet mellan kol och gasol så kan vi lugnande säga att maten blir lika bra oavsett vad du väljer.

Här är några saker du måste tänka på inför köpet av grill:

 • Hur stor är ytan som du ska ställa grillen på och kan du enkelt skjuta den åt sidan när du är klar?
 • Hur stor kontroll över värmen vill du ha och hur snabbt vill du kunna börja grilla?
 • Behöver grillen ha avlastningsbord för mat och tillbehör?
 • Bor du i lägenhet med balkong eller mycket nära grannar så att eventuell rök kan bli störande?
 • Hur mycket får grillen kosta? Glöm inte att räkna in grillkol/briketter eller gasol i priset.

Här under har vi samlat några fördelar och nackdelar med att köpa de olika grilltyperna kolgrill, gasolgrill och elgrill. Vilken tror du blir din favorit i sommar?

Adobe Stock © New Africa

Kolgrillen

Kolgrillen har länge varit den traditionella metoden när man grillar. När du väljer bland kolgrillar finns en hel mängd olika storlekar, former och varianter som passar just dig bäst.

Vanligast är klotgrillen med storlek mellan 47 och 67 centimeter. Den är ofta trebent och är enkel att flytta med två hjul. Normalt saknas sidobord, men det finns lite större varianter med små avlastningsbord för dig som behöver det.

Modeller med asksamlare är lättare att hålla rena. Vill du ha en sådan måste du vara beredd att betala lite extra för det. Med ett högre pris följer också generellt högre hållbarhet med bättre material som står emot vädrets makter bättre än billiga grillar.

Den som föredrar en mer gasolgrillsform kan välja grillvagnstypen. Den är avlång och gör det lättare att fördela kolen eller bricketterna för indirekt värme.

Här hittar du alla kolgrillar på Prisjakt

Fördelar

 • Du kan få mycket hög temperatur med en klotgrill
 • Finns i många storlekar och former
 • Kostar mindre att köpa än många gasolgrillar
 • Ger den där unika grillkänslan som vissa föredrar

Nackdelar

 • Tar längst tid innan du kan börja grilla
 • Svårare att hitta rätt temperaturer
 • Blir smutsig och kolrester måste rensas bort

Grillkol eller briketter?

Den eviga frågan som många ställer sig är: Ska jag köpa grillkol eller briketter? Svaret är att du bör köpa båda. De är nämligen olika bra för olika situationer. Grillkol brinner snabbt och är bra om du vill komma igång med grillningen så fort som möjligt. Briketter är långsammare och ger en längre glödtid.

Ska du bara få till de där snabbhamburgarna eller grillkorvarna fungerar grillkol utmärkt. Vill du däremot ta god tid på dig med en större köttbit är briketter bättre. Ett tips är att blanda de båda sorterna så får du en utmärkt kombination för de flesta grillsituationer.

Adobe Stock © Kalim

Gasolgrillen

Gasolgrillen är det perfekta valet för dig som snabbt vill komma igång med grillandet. Du har en generellt större grillyta än med kolgrillen och slipper vänta lika länge på den perfekta temperaturen.

Med en gasolgrill som har flera brännare är det lättare att justera temperaturen för olika maträtter. Du kan exempelvis göra ena sidan mycket varmare medan den andra är för nästan indirekt grillning av sånt som ska ta längre tid. Dessutom är efterarbetet med rengöring mycket enklare – du slipper smutsa med kol och bricketter.

Om du inte vill skaffa en gasolgrill för att du är rädd för att förlora den där traditionella kolgrillssmaken så behöver du inte vara orolig. Tester visar att inte är någon smakskillnad. Vill du ge lite extra smak till maten kan du alltid använda rökspån med gasolgrillen. Enkelt och praktiskt.

Här hittar du alla gasolgrillar på Prisjakt

Fördelar

 • Slå på gasolgrillen och du kan börja grilla efter några minuter
 • Enkelt att hitta rätt temperatur
 • Inget krångel med grillkol och briketter
 • Ryker mindre och du slipper illaluktande kläder

Nackdelar

 • Mycket större och tyngre än både kolgrillar och elgrillar
 • Använder gasol som måste fyllas på då och då
 • Kostar mer att köpa än många kolgrillar

3 populäraste gasolgrillarna våren 2021

 1. Muurikka 58 Set
 2. Muurikka 78 Set
 3. Weber Genesis II E-310 GBS
Adobe Stock © stockfotocz

Elgrillen

Elgrillen är den perfekta följeslagaren till balkongen eller uteplatsen. De är jämförelsevis billiga, enkla att rengöra och tar liten plats.

Med en elgrill kan du tillreda maten såväl inomhus som utomhus så länge du har ett eluttag i närheten. Du slipper rök från kolen och eldflammor om det bekymrar dig. Ett utmärkt alternativ för den inte har utrymme eller möjlighet till kolgrill eller gasolgrill.Det finns

Det här är alternativet för dig som vill kunna grilla året om utan att behöva stå utomhus och frysa när vinterkylan gör sig påmind. Om du inte vill ha en elgrill på stor ställning så finns även behändiga bordsgrillar som får plats i princip överallt.

Här hittar du alla elgrillar på Prisjakt

Fördelar

 • Du kan börja grilla mycket snabbt
 • Enklare montering än kolgrillar och gasolgrillar
 • Lätt att rengöra och ställa undan när du är klar
 • Jämförelsevis billiga att köpa

Nackdelar

 • Behöver ha ett eluttag i närheten (eller lång förlängningssladd)
 • Ger kanske inte samma roliga grillkänsla som kolgrill och gasolgrill

Prisjakts grilltips

1. Passa på att rengöra grillgallret medan det är varmt. Då är det lättare att få av eventuella matrester. Skaffa en ordentlig grillborste så har du rätt verktyg för jobbet. Om gallret hunnit svalna kan du lägga in det i vanliga ugnen och sätta temperaturen på 100 grader och vänta tills det fått upp värmen. Använd en grillvante när du hanterar gallret så riskerar du inte att bränna dig.

2. Se till att ha rätt temperatur när du grillar. Runt 80-120 grader räknas som låg temperatur medan 150-200 grader är mellantemperatur. Över 200 grader är generellt för högt och du riskerar att bränna köttet. Det är också viktigt att hålla koll på om du ska använda direkt eller indirekt grillning. Kolla vad som gäller innan du påbörjar grillningen så får du ett bättre resultat.

3. Glöm inte grillöverdraget. Det är så enkelt att köpa den där superfina grillen, men samtidigt glömma det ack så viktiga grillöverdraget. Skydda din nya, fina grill med ett vädertåligt överdrag så håller den rosten borta längre och du behöver inte köpa ny grill lika snabbt. Tänk på att många grillöverdrag är måttsydda efter specifika modeller, så kolla vad som passar just din grill före köp.

Här hittar du grillöverdrag och fler grilltillbehör på Prisjakt

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
1 maj 2020

Uppdaterad:
8 mars 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.