Så underhåller du barnen när du arbetar hemifrån – 9 tips

Det är inte enkelt att arbeta hemifrån med små barn i huset. Här tipsar vi om några roliga saker ni kan göra tillsammans så att du (förhoppningsvis) får arbetsro senare.

Text:
Daniel Haaf

Är du en av de som kan ta med dig arbetet hem och sitta i lugn och ro flera timmar i rad utan att någon stör? Grattis! Om du däremot har barn hemma så vet du säkert att det ibland kan vara en ordentlig utmaning att behålla samma ostörda kreativitet som på kontoret.

Här tipsar vi om några spännande och roliga saker som ni både kan göra tillsammans och som barnen själva kan underhålla sig med när du vill få saker gjorda i arbetet.

Adobe Stock © MNStudio

1. Ta fram ett stort tusenbitarspussel

Pussel är både avstressande och ett bra hjälpmedel när man vill träna problemlösning med barnen. Det finns pussel som är anpassade för alla åldrar. Välj mellan ett fåtal bitar för de mindre barnen och över 1 000 eller 2 000 bitar för de äldre barnen. Ett tips är att skaffa en pusselmatta så att pusslet kan rullas ihop och läggas undan när ni vill ta en paus och inte ta upp all plats på köksbordet.

2. Upptäck världen med datorn

Öppna Google Earth i webbläsaren och låt barnen upptäcka världen hemifrån. Det finns mängder av spännande platser att besöka – från kända platser som Eiffeltorn, Mount Everest och Kinesiska muren, till de hundratals världsarv som finns runt om i världen. Svårt att välja? Ingen fara, det finns många förslag på spännande platser att besöka direkt i Google Earth.

Tips på platser att besöka i Google Earth

3. Bygg ett hus i Minecraft

Minecraft är ett fantastiskt verktyg för barn som vill använda all sin fantasi till att bygga spännande saker i en digital värld. Möjligheterna är ändlösa och spelet passar så väl små barn som mellanstora och föräldarna. Bygg ert roligaste fantasihus, en hel stad eller varför inte skapa en dinosaurie? I Minecraft tar byggklossarna aldrig slut.

Om det är svårt att komma på något att bygga kan en Google- eller YouTube-sökning ge massvis med uppslag på roliga kreationer att göra.

Tips på byggen i Minecraft

 • Skapa en liten ö mitt ute i en stor sjö och bygg det häftigaste huset eller slottet ni kan på det
 • Rita en robot på papper och färglägg – skapa därefter roboten i Minecraft i mycket större skala
 • Har ni läst Fantomen? Hitta ett passande berg och gör er egen dödskallegrotta
 • Hitta (eller skapa) en bukt i djungeln och skapa ert eget lilla paradis

4. Ge barnen en rituppgift

Ge barnen en rituppgift och se hur fantasin flödar från penna till papper. Om de inte kommer på något själv kan du be dem rita familjen, hemmet eller favoritdjuren. Istället för papper och pennor kan pärlplattor fungera som ett utmärkt komplement. Glöm inte att ställa ut barnens kreationer på en synlig plats så att alla kan se vad de har skapat!

5. Utmana barnen i Monopol eller Couronne

De flesta har ett eller flera brädspel och en kortlek hemma. Nu är det dags att ta fram dem från gömmorna! Uno, Monopol och Vem Där? är tre populära spel som många redan har hemma. Vill du ha lite mer utmaning och fart är bordsspelet Couronne riktigt roligt för alla åldrar. Eller varför inte det klassiska hockey- eller fotbollsspelet?

iStock.com / Ogdum

6. Snabbast runt banan på sparkcykel

När vårvärmen gör sig påmind är det hög tid att plocka fram sparkcykeln ur gömmorna. Det är en uppskattad vår- och sommarpryl som både är fartfylld och samtidigt balanstränande. Sätt upp koner på ett bilfritt område och se vem som är snabbast runt banan. Använd ordentligt med skydd som hjälm, knäskydd och armbågsskydd. Kolla även att fotbromsen och eventuell handbroms fungerar ordentligt.

Tips om sparkcyklar

 • Sparkcyklar för hopp och tricks bör ha ett fast (eller vikbart med bultfästen) styre och inte snabblås
 • Små hjul rullar snabbare och är bra i skateparken, men ska du åka långt är stora hjul bekvämast
 • Hjälm, armbågsskydd och knäskydd i all ära – men glöm inte de viktiga handskydden!
 • Har hjulen till sparkcykeln börjat rosta? Byt dem med en kullagerpress (slå aldrig med en hammare)

Läs mer om sparkcyklar och hur du väljer rätt modell här.

Adobe Stock © MNStudio

7. Skjut prick med NERF-guns eller vattenpistoler

Ställ upp tomburkar på rad och se om ni kan pricka dem med NERF-guns, eller vattenpistoler om vädret tillåter utomhuslek. Det är både roligt och utmanande på samma gång. Använd olika storlekar på måltavlorna och sätt olika poäng så får barnen öva sig på huvudräkning också. Tänk på att NERF-guns har snabbflygande skott som ibland kan hamna lite var som helst – glöm inte skyddsglasögonen!

Tips på NERF-tävling

 1. Ta fram tejp eller lim, toarullar och lite papper.
 2. Låt barnen limma eller tejpa fast toarullarna på ett papper så att de ligger i rad. Se till att det är lite mellanrum mellan varje rulle.
 3. Täpp till änden på toarullarna med en bit kartong, en bok eller något annat som gör att NERF-pilarna stannar inne i toarullen.
 4. Placera toarullarna på ett utmanande avstånd och se vem som är bäst på att pricka i de små hålen.

8. Ta fram pyssellådan

Pyssellådan brukar vara en favorit hos många barn. En låda fullsmockad med alla tänkbara pysselsaker. Vem kan bygga det högsta huset av glasspinnar? Vik era mest galna pappersflyg och dekorera dem, eller varför inte måla äggkoppar med olika motiv?

Vad som helst kan hända när barnen får låta sin kreativitet flöda. Ett tips är att använda barnsaxar så minskar ni risken att någon behöver plåster under pysslets gång.

Bra att ha i pyssellådan

 • Saxar för barn
 • Piprensare och glasspinnar
 • Rullögon och pompomer
 • Papper i olika färger och tjocklekar
 • Kartongbitar, modellera och filtkulor
 • Ritpennor, tuschpennor och vattenfärg
 • Limpistol och limstift
iStock.com / Yobro10

9. Ta på er skorna och gå en promenad eller cykla

Ibland kan det vara skönt att få lämna datorn och hemmet bakom sig en stund. Stäng av alla tekniska prylar en stund och ta på er skorna för en skön promenad. Kanske har du en lekplats i närheten där barnen kan svinga sig trötta i olika klätterställningar och åka rutschkana. Eller varför inte gå till en skogsdunge och bygg en koja?

Det viktiga är att komma ut tillsammans och stänga av jobbet för en stund – njut av vårvädret utan mobiltelefonen i handen!

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected]