Så här lyckas du med din bakning

Prisjakt tipsar hur du kan förbättra dina bakkunskaper

Den nuvarande covid-19 situationen innebär att många av oss tillbringar mer tid hemma än vad vi vanligtvis gör. Och med mer tid i hemmet har intresset för att baka och laga mat ökat. Oavsett om du vill lära dig en ny hobby eller bara vill använda upp vad du har i köket, tipsar vi om några smarta saker som du kan tänka på när du bakar.

Investera i bra bakredskap

Rätt non-stick-bakredskap gör bakningen mycket lättare. Spatlar i silikon förhindrar kladd och är lättare att använda, för att inte tala om att rengöra. När det kommer till bakplåtar, kan en tunn eller bräcklig plåt göra att degen bakar ojämnt i ugnen. Bakmattor i silikon är populära substitut för en vanlig välsmord plåt eller bakplåtspapper.

En annan bra investering är en ugnstermometer. Hur bra din ugn än är kommer termometern förmodligen att visa fel. En ugnstermometer placerar du i mitten av ugnen så att du alltid vet den exakta temperaturen. Det är en billig investering men gör en enorm skillnad för din bakning.

Och kom ihåg att minska värmen och tillagningstiden om du använder en miniugn.

Läs igenom receptet och förbered dina ingredienser

Det kan kännas självklart att du ska läsa igenom receptet innan du börjar baka, men det är viktigt att du är beredd på nästa steg i processen för att lyckas. Då kommer inga överraskningar och det hela går mycket smidigare.

Nästa steg är att ställa fram dina ingredienser. Om du har alla dina ingredienser ute och förberedda, finns det mindre chans att något går fel och du behöver inte stressa och försöka ta fram allt medan du bakar.

Väg dina ingredienser

Olika typer av mått kan variera, så en bra idé är att investera i en digital köksvåg för att kunna mäta exakt. Bakning är lite som vetenskap och med en våg kan du se till att dina mått är korrekta och degen du gör får rätt konsistens. De flesta recept runt om i världen idag mäts i gram, vilket också lämnar mindre utrymme för fel jämfört med mätning i volym. Och när det gäller mjöl kan det innebära skillnaden mellan en kaka som är kompakt eller en som är fluffig.

Här hittar du alla köksvågar på Prisjakt.

Image Adobe Stock: ©lily_rocha

Se till att ingredienserna håller rumstemperatur innan du börjar

Rumstemperatur är oerhört viktigt. De flesta recept kräver rumstempererat smör (om du inte gör scones eller pajskal till exempel). Ingredienser i rumstemperatur emulgerar mycket lättare till smet eller deg och skapar en mer enhetlig konsistens i kakan eller brödet. Det gäller både smör och andra mejeriprodukter som ägg och mjölk till exempel, som tillför mer volym till degen i rumstemperatur. Om receptet kräver smält smör bör det vara ljummet eftersom det kan koka äggen i smeten om det är för varmt. Så planera i förväg och ta fram smöret en timme före eller till och med kvällen före.

Vad som är lika viktigt som rumstempererade ingredienser är ingredienser med samma temperatur. Blanda kalla saker med kalla och varma saker med varma för att undvika att kakan skär sig. Många recept kräver temperering av ingredienserna innan du lägger ihop dem, vilket innebär att du långsamt höjer temperaturen på en ingrediens som är känslig för värme för att förhindra att den tillagas för fort.

Investera i en köksmaskin

Vissa hävdar att du inte kan få en jämn smet eller deg genom att blanda ingredienserna tillsammans för hand. Så en bra investering kan vara en köksmaskin för kakor, eller en bakmaskin för bröd. Det är ett bra sätt att blanda ingredienserna effektivt och snabbt medan du kan förbereda dig för nästa steg. De flesta köksmaskiner är utrustade med en blandare för kakblandningar, en visp för ägg, såser och vispgrädde, och en degkrok för bröd.

Det finns gott om bra köksmaskiner på marknaden så överväg vad du kommer att använda den till, hur ofta du ska använda den och hur mycket utrymme du har i ditt kök för att få plats med den. Om du bara planerar att använda köksmaskinen för att göra kakor kan det räcka med en enkel modell. De större, dyra modellerna tar upp mycket plats, så köp hellre en mindre som är lättare att ta fram och som du kommer att använda oftare. Ska du använda den varje dag kan det vara värt att investera i en mer avancerad maskin där du kan köpa till tillbehör och som kan göra mer än att bara blanda.

Här är alla köksmaskiner på Prisjakt.

Bakmaskinen gör jobbet åt dig

Inget slår att vakna upp till nybakat bröd Om det inte finns ett bageri i närheten kan lösningen stavas bakmaskin. Den ger dig koll på vad brödet innehåller och gör det enklare att baka bröd än i en vanlig ugn. De är lätta att använda och förbereda, och kan lämnas utan övervakning. Du lägger alla ingredienser i brödpannan kvällen före, sätter en timer och voilà en läcker limpa är klar.

Bestäm vad som är viktigt för dig innan du börjar titta på en bakmaskin. Eftersom en bakmaskin kostar från 500 kronor och uppåt är det värt att bestämma vad du ska använda den till. Standardmodeller brukar ha en hel del funktioner, men generellt sett gäller att ju mer du betalar desto fler funktioner får du. En varmhållningsfunktion och en fördröjningsfunktion kan vara bra om du har en hektisk livsstil. Vissa bakmaskiner kan också göra kakor, så om du planerar att använda din maskin ofta och i olika syften kan det vara en viktig funktion att titta på.

En bakmaskin tar upp en hel del utrymme, så välj en maskin som du enkelt kan ställa undan. Glöm inte att titta i instruktionerna vilken jäst tillverkaren rekommenderar.

Här är alla bakmaskiner på Prisjakt.

Glad bakning!