Prisjakt

Så dyrt är det att handla från Storbritannien efter Brexit

Se upp med tullavgifter och moms – kostnaden kan blir mycket högre än du tänkt dig

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
19 april 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Funderar du på att köpa något från en butik i Storbritannien, men är osäker på vad som gäller efter Brexit? Kanske undrar du om det är dyrare och hur lång tid det tar att få en beställning.

För att reda ut vad som gäller så har vi pratat med Anna-Lena Heinänen som är biträdande avdelningschef på Tullverket. Här får du reda på allt som är viktigt att hålla koll på innan du trycker på köp-knappen.

Fyra vanliga importfrågor till Tullverket

  • Ska jag betala avgifter?
  • Hur lång tid tar frakten?
  • Vad gäller om det är en gåva?
  • Varför måste jag betala avgifter?

🚗 Långsammare leverans

Alla prylar som du köper från Storbritannien måste hanteras av tullen. Det betyder att din vara inte levereras lika snabbt som före Brexit. Räkna med fördröjd leverans med några dagar eller i vissa fall veckor.

💰 Tull, moms och skatt

Du ska betala moms på alla varor du köper från Storbritannien. Normalt är det 25 procent av varans värde. Det tillkommer även en deklarationsavgift på 75 kronor och en tullavgift om totalvärdet överstiger 1 600 kronor.

‼️ Du är ansvarig för importen

Det är ditt ansvar att dina varor tulldeklareras. Om du har fått ett paket som inte är deklarerat så måste du kontakta tullen inom tre år. Att inte deklarera varor kan vara ett brott enligt smugglingslagen.

Anna-Lena Heinänen, Tullverket

Håll koll på priset – det kan bli dyrare än du tänkt dig

När vi frågar Anna-Lena Heinänen vad man ska tänka på innan man handlar från Storbritannien så är det priset det första hon tipsar om.

– Man ska tänka sig för innan man beställer något. Det tillkommer kostnader som gör att det kanske inte blir billigare att handla från Storbritannien. Moms i första hand, men också en tullavgift i vissa fall, säger hon.

Deklarationsavgiften betalar du till fraktbolaget och summan skiljer sig lite beroende på vilka som hanterar frakten och vad du köper. Ofta är kostnaden runt hundralappen, men för att vara helt säker kan du kontakta fraktbolaget och fråga.

Moms och tull är lite knepigare. Hur mycket du ska betala beror på vad du köper och hur mycket det kostar. Moms betalar du på allt som importeras utanför EU och normalt är det 25 procent av värdet.

Tullavgift tillkommer när värdet överstiger 1 600 kronor. Procentsatsen beror på vad du har köpt och här måste du antingen kontakta Tullverket eller använda Tullräknaren för att veta hur mycket avgiften landar på. Tänk på att moms beräknas på varans inköpspris, fraktkostnad och eventuell tullavgift.

Här är två enkla exempel som visar kostnaderna för en cykel respektive en jacka.

Räkneexempel 1

Du hittar en cykel i en onlinebutik som du vill köpa. Priset för cykeln är 5 000 kronor och det kostar 400 kronor att frakta varan till Sverige.

Momsen är 25 procent i det här fallet och eftersom priset är över 1 600 kronor så tillkommer en tullavgift samt deklarationsavgiften.

Så här blir uppställningen:

  • Priset för varan: 5 000 kronor
  • Fraktkostnaden: 400 kronor
  • Tullavgiften: 5 000 x 14 % = 700 kronor
  • Moms: (5 000 + 400 + 700) x 25 % = 1 525 kronor
  • Deklarationsavgift: 125 kronor

Totalt pris: 5 000 + 400 + 700 + 1 525 + 125 = 7 750 kronor

Priset ökade med 44 procent efter avgifter och moms.

Räkneexempel 2

Du hittar en jacka i en onlinebutik som du vill köpa. Priset för jackan är 800 kronor och det kostar 75 kronor att frakta den till Sverige.

Momsen är 25 procent på kläder, men eftersom priset är lägre än 1 600 kronor så tillkommer ingen tullavgift. Däremot måste du fortfarande betala en deklarationsavgift.

Så här blir uppställningen:

  • Priset för varan: 800 kronor
  • Fraktkostnaden: 75 kronor
  • Tullavgiften: o kronor
  • Moms: (800 + 75) x 25 % = 219 kronor
  • Deklarationsavgift: 75 kronor

Totalt pris: 800 + 75 + 219 + 75 = 1 169 kronor

Priset ökade med 34 procent efter avgifter och moms.

Du behöver inte betala moms på gåvor

"En gåva är något som skickas mellan två privatpersoner, som är för privat bruk och som skickas vid enstaka tillfällen samt utan någon som helst betalning av mottagaren", skriver Tullverket på sin hemsida.

Om du vill ta emot en gåva som skickas från ett land utanför EU så kan du göra det utan att betala tull och moms. Det förutsätter dock att gåvan uppfyller kraven för att kunna kallas en gåva och att värdet inte överstiger 1 600 kronor. Gåvan får heller inte vara alkohol, tobak eller parfym då dessa varor har särskilda restriktioner.

– Ett exempel är att om en familjemedlem i Storbritannien själv skickar en gåva till dig så behöver du inte betala tull och moms eller tull och skatt. Men om personen köper från en butik som skickar till dig så måste du betala, även om det är en gåva", förklarar Anna-Lena Heinänen.

Överstiger gåvans värde 1 600 kronor tillkommer extra avgifter som du kan läsa mer om på Tullverkets webbsajt här.

Tull och moms när du köper från privatperson

Även begagnade prylar har ett värde och därför måste du betala såväl tull som moms på dessa varor. Även om du köper begagnat från en privatperson. Tullavgiftens storlek beror på vilken vara det är och vilket land du köpte den från.

Du kan kontakta Tullverket för att få hjälp när du räknar ut avgiften. Momsen är normalt på 25 procent. Tänk på att även begagnade prylar måste importdeklareras.

Du får tillbaka dina pengar när du gör en retur

Om du returnerar en vara som skickats från Storbritannien så kan du få återbetalning av Tullverket.

– Kontakta ditt ombud eller Tullverket så får du pengarna tillbaka. Som privatperson får du både tullavgiften och momsen. Allt du behöver göra är att visa kvittot på varan du köpte och en frakthandling på returen, säger Anna-Lena Heinänen.

Du behöver inte vänta med att kontakta Tullverket efter att du returnerat varan, men tänk på att du måste kunna visa att den ursprungliga avsändaren har tagit emot returen och att du fått tillbaka dina pengar för varan innan en återbetalning kan göras.

Läs mer om hur du får pengarna tillbaka för en retur på Tullverkets hemsida här.

Om fraktbolaget inte gör en tulldeklaration

Normalt är det fraktbolaget som gör en tulldeklaration åt dig och det är deras ansvar att du får vad du har köpt.

I första hand ska du kontakta fraktbolaget om du ser på fraktspårningen att din vara finns i Sverige. Om du inte får rätt hjälp där så kan du kontakta Tullverket och be dem kolla om det har gjorts en tulldeklaration.

– Det är en del som tror att man som privatperson kan hamna i kläm när en vara dröjt länge och inte dyker upp. Men så är det inte. Har det inte gjorts en tulldeklaration pratar du med fraktbolaget för att efterfråga din vara så brukar det lösa sig, säger Anna-Lena Heinänen.

Har du däremot tagit emot din vara utan att det har gjorts en tulldeklaration så är situationen annorlunda. I det fallet är du enligt lag skyldig att göra en tulldeklaration och betala avgifterna i efterhand.

– I det här fallet måste du kontakta Tullverket själv och göra rätt för dig, annars är det smuggling. Kontakta oss så fort som möjligt och visa kvitto på köpet så görs en tulldeklaration, säger Anna-Lena Heinänen.

Du måste betala punktskatt för en del varugrupper som importeras. Exempelvis plastpåsar. Foto: patpitchaya, Adobe Stock

Vissa varugrupper har punktskatt och kräver tillstånd

Det finns flera varugrupper på vilka du måste betala punktskatt när de importeras. Det finns också varor som kräver speciella tillstånd innan du kan importera dem till Sverige.

Här är några varugrupper som du måste ha extra koll på vid import:

  • Tobak
  • Parfym
  • Alkohol
  • Kemikalier
  • Bärkassar av plast
  • Läkemedel

En varutyp som kan vara lite knepig är kosttillskott.

– En vanlig vara som importeras är kosttillskott. En del missar att visas kosttillskott har läkemedelsklassade preparat och då måste man ha speciellt tillstånd från läkemedelsverket. Det kan vara svårt att få ett tillstånd och i de fallen måste varorna returneras alternativt förstöras, säger Anna-Lena Heinänen.

Och om man köper alkoholhaltiga drycker? Om du exempelvis köper öl från Storbritannien så måste du betala en alkoholskatt i de flesta fall. Ett undantag är öl med en procentsats på maximalt 2,8 procent som är skattebefriad, men i alla andra fall måste du betala en summa för varje importerad liter. För vin är det alltid en importskatt som gäller.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected].