Electrolux Pure i9 PI91-5

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Electrolux Robotdammsugare (5)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (6.71)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mycket bra
  8 mån sedan
  Uppdaterat: 4 dagar sedan
  UPPDATERING 19 JUN 2018:
  Höjer betyget 3 stjärnor. De senaste appuppdateringarna har gjort produkten mycket bättre på i princip alla punkter jag tidigare hade kritik mot.

  UPPDATERING 01 DEC 2017:
  Sänker betyget 1 stjärna. Skulle precis använda den, men den hittades inte i appen. "Check network connection". Jag har inte ändrat något överhuvudtaget med mitt wifi. Provade att starta om appen flera gånger. Till info står också dammsugaren placerad 3 meter ifrån en premium accesspunkt av ett välkänt märke (alla andra mina wifi-enheter fungerar till 100%). Likt många andra produkter och prylar uppkopplade mot wifi, misstänkte jag att en enkel reboot skulle lösa nätverksproblemet. Problemet är att det inte finns någon på- och avstängningsknapp på dammsugaren. Var tvungen att skruva upp batteriluckan och ta ut 1 av batterierna. Men sedan fungerade iofs allt igen och den kunde hittas av appen i luren.

  GENERELL UPPDATERING KRING MINA TANKAR OM PRODUKTEN: Jag är fortfarande rätt så nöjd med den. Brukar placera den manuellt i en del av lägenheten, sedan går jag ut så får den köra just det området/rummet. Det är dock lite lotto varje gång, då man inte vet om den kört vidare till andra rum eller inte när den känner sig klar med det området/rummet. Oftast inte. Lösning: Kör den manuellt genom att ställa ner den i varje rum / del av lägenheten, lite då och då. Inte helt illa ändå, slipper ju dammsuga själv och kan göra annat. Olika rum behöver ändå i mitt tyckte dammsugas olika frekvent. Slutligen vill jag bara poängtera att det är förkastligt att jag betalt 10 lakan för denna produkt med så många barnsjukdomar. Mycket dåligt, Electrolux.

  Originalrecension:
  Detta är min första robotdammsugare, välkommen till familjen RoboCop!

  Då jag tidigare ansett robotdammsugare vara lite för nya på marknaden tänkte jag ge det ett par års utveckling och mognad innan jag själv skaffar mig en, prylnörd som jag är. Läste testet hos M3 samt några andra. Fick väldigt höga förväntningar och blev väldigt imponerad och samtidigt lite förbluffad, en produkt från världens största vitvarutillverkare för 10 000 kr (ja, tack för det, den gick alltså ned 1 000 kr ett par dagar efter jag köpte den!) kan väl bara vara *extremt premium* och bra? Njae, inte riktigt.

  Kan instämma mycket om vad folket nedanför säger - men inte allt. Ska sammanfatta mina upplevelser i punktform efter att ha ägt den 2 veckor. Kan tänka mig att revidera betyget senare om/när firmware-upgrades kommer samt mina egna erfarenheter och omdömen potentiellt ändras.

  POSITIVT:
  + Snygg.
  + Det blir verkligen helt rent. Inte ett dammkorn så långt ögat når.
  + Den klarar lister som verkligen är ~20 mm. Gjorde en kontrollmätning på min egen och den ser ut att vara preciiiis >20 mm. Detta kanske är något alla robotdammsugare klarar iofs, vet inte.
  + Detta är baserat på mina *okunskaper* om robotdammsugare, men mitt stora vardagsrum/kök/tvrum har en del vinklar och runda möbler. Detta klarar RoboCop galant, även om den tar lite tid på sig. Jag är bara positivt överraskad över att den alltid ser ut att finna en väg att städa. För referens ser det ut så här, och verkligen hela detta/dessa rum blir dammsugade: https://imgur.com/a/gjtt5

  MJA/MJO/NJAE:
  +/- På pappret bra egenskaper. Detta är kanske inte något att stoltsera med dock i jämförelse med verkligheten.
  +/- Detta hänger ihop med mina negativa omdömen nedan, men sätter man RoboCop manuellt i ett rum så städas det perfekt - men detta är ju inget man ska behöva göra just manuellt.
  +/- Under installation märkte jag RoboCop kunde snacka. Ballt! Men sen har den inte sagt 1 ord sedan dess. Vad är meningen med detta egentligen?
  +/- Appen är design- och användarmässigt helt okej men absolut inget att hänga i granen. Har sett mycket värre appar. Har nu software version 30.22. Vågar inte tänka hur de andra versionerna såg ut ;)

  NEGATIVT:
  - Appen hängde sig minst två gånger under installation i min toppmoderna Android-telefon av välkänt märke.
  - Igen, okunskaper om robotdammsugare. Men appen känns bara ofullständig. Den har i princip inga särskilda funktioner, förutom de som verkligen nämns när man läser om produkten. Spontant, så saknar appen statistik, någon form av kartfunktion, en bekräftelse om att det verkligen har blivit städat etc. etc. etc. Listan kan säkert göras hur lång som helst (det "fredeng" nedan också är inne på).
  - Hittar inte alltid tillbaka.
  - Appens batterinivå visar bara 3 steg (låg/mellan/hög). Procentuell skala och/eller en nivåmätare är bättre enligt mig.
  - Ibland har jag satt RoboCop manuellt 1 meter framför basen för att köra tillbaka. Ändå snurrar den vid sidan om. Varför? Jag hade blivit glad om RoboCop på något vis fattat att basen är 1 meter framför den, utan att börja snirkla vid sidan om. I mitt fall har jag kablar i närheten av basen, har lett till att den trasslar in sig där. Tråkigt.
  - Tar fram bilden igen som referens, detta är det som är absolut värst med produkten faktiskt: https://imgur.com/a/gjtt5 Det som händer är alltså att RoboCop inte fattar att det börjar två nya rum, köket och hallen! Som ni ser är det stora öppna ytor också, hur kan den missa detta?! Den kör hela det stora området förbi öppningarna, men struntar i köket och hallen!

  SAMMANFATTNINGSVIS:
  Den sista punkten gör alltså att lägenheten per definition inte blir helt städad, sjukt tråkigt för en produkt för 10 lakan. Detta är verkligen FUNDAMENTALT värdelöst. Jag är faktiskt sugen på att lämna tillbaka produkten p.g.a. detta. Sjukt dåligt Electrolux, det är väl inte meningen jag ska behöva sätta en robotdammsugare manuellt i varje rum när det är dags för en städning?
 • Mycket bra
  1 månad sedan
  Uppdaterat: 1 månad sedan
  Dammsugaren presterar helt klart över förväntan! Vi har knappt dammsugit själva sedan inköp ett halvår sedan. Trodde att man skulle vara tvungen att dammsuga varannan själv men icke! Det tar några timmar för den att ta sig igenom lägenheten på 80kvm och beroende på mängd mattor som är utlagda behöver den 2 eller 3 omgångar. För priset samt märket hoppas jag få ut 3-5 år i varje fall, trots att den för det närvarade snittar på 4 timmar i veckan. Rekommenderas verkligen!

  – Tjuter lite vid laddning så placera den vid sängen går inte.
  – Kan tappa kopplingen till wi-fi ibland och då krävs en manuell omstart.
  – Ingen Smart Home integration at tala om (Google Assistant stöd för svenska kommer i höst!).
  – Man kan inte ha flera konton kopplade till dammsugaren samtidigt. (Måste logga in på samma konto för att flera ska kunna kontrollera den).
  + Hittar nästan alltid hem.
  + Bra uppdatering med nya kartfunktionen.
  + Blir riktigt, riktigt rent trots en hund som tappar MASSVIS med hår.
 • Utmärkt
  3 mån sedan
  Uppdaterat: 3 mån sedan
  Plus: Fastnar i princip aldrig. Smidig - tar sig in under de flesta möbler. Jämfört med konkurrenterna rätt bra på att ta sig upp på mattor och över trösklar. Prisvärd (då man kunde få den för 6500). Efter uppdatering navigerar den bra.

  Minus: Kort batteritid. Har problem med vissa tjocka och ojämna mattor, som den egentligen borde klara ganska lätt. Kan inte avgränsa städområdet via appen eller andra tillbehör.

  Precis som många andra hade mitt exemplar problem med att den inte hittade tillbaka till laddstationen när batteriet började ta slut, vilket i kombination med den relativt korta batteritiden gjorde att man ofta kom hem till ett halvstädat hem och en robot som stod mitt på golvet med tomt batteri.

  Men efter en uppdatering som kom i förra veckan (15/3) så har alla dessa problem försvunnit helt. Har visserligen inte kört den mer än tre gånger sedan dess, men alla gånger har den hittat tillbaka till laddstationen, först för att ladda, och sedan när den är klar. Så i varje fall 6 gånger av 6 har den hittat tillbaka efter uppdateringen.

  Dessutom medförde uppdateringen att appen nu visar städrapporter med en karta som visar var roboten har varit, hur länge den har hållit på och liknande.

  Ytterligare en förbättring med uppdateringen är att den verkar ha lättare att ta sig över trösklar samt mattor som den hade problem med tidigare.
 • Knappt godkänd
  8 mån sedan
  Uppdaterat: 8 mån sedan
  Snygg maskin men fungerar inte alls motsvarande mina förväntningar och i enlighet med M3 testet på en såpass dyr och avancerad maskin.

  Plus. Snygg. Undviker hinder mycket bra. Klara trösklar bra. Rengör utmärkt i hörn. Uppkopplad.

  Minus. Hittar ofta inte hem.
  Kort batteritid och hinner inte med större ytor på en cykel.
  Ger ett förvirrat intryck samt står ofta still och analyserar. Kör ibland på samma yta tre gånger.
  Känns ineffektiv och tar nästan en hel dag i anspråk för ett våningsplan när den väl lyckats hitta hem för laddning.
  Har stannat helt och bootat om sig några ggr.
  Appen saknar funktioner såsom en karta var den befunnit sig. Man har ingen alltså ingen aning om var den varit vilket med tanke förvirringen vore fint.
  Jag vill komma hem och veta vilka rum den tagit men det går inte. Hittar man den dessutom urladdad mitt i huset är det bara ladda två timmar och börja om.

  Slutsats. Denna maskin kunde varit en hit vilket jag trodde men känns absolut inte färdigutvecklad. Hur den den kunde få så högt betyg i M3 är för mig en gåta men samtidigt har jag ingen erfarenhet av Robotdammsugare. Den kan säkert bli jättebra när programvaran och appen förbättrats men just nu skulle jag satsa på ett annat märke.
 • Ganska bra
  8 mån sedan
  Uppdaterat: 8 mån sedan
  Jag hade ganska stora förväntningar på pure i9 då den har fått ett toppresultat i ett nyligen gjort test samt att en Electroluxchef inte skrädde på orden i samband med lanseringen av densamma.
  ”Vi är extremt stolta över den här produkten, som vi tror slutligen kommer att göra robotdammsugare till en relevant kategori för alla konsumenter. Det är inte längre en pryl för teknikintresserade utan en kraftfull dammsugare som kan städa din bostad när du inte är hemma”. slut på citat.

  Pure i9 har sina för och nackdelar.

  Fördelar: Den är bra på att undvika att slå i stolsben, kanter och väggar och manöverer sig ganska bra på det utrymme den skall göra rent. Den har också en rejält tilltagen dammuppsamlare samt att den har en bra fungerande mobil app.

  Nackdelar: Kort batteritid (40=>60 min) som gör att den måste åka tillbaka till laddstationen innan den har dammsugit hela utrymmet (70 m2). Det stora problemet med Pure i9 är att den har svårt att hitta tillbaka till laddstationen när det är dags att ladda.
  Har provat ett par olika platser för laddstationen, men Pure i9 har svårt oavsett var laddstationen är placerad att hitta tillbaka till densamma, så för det mesta stannar den någonstans i lägenheten med ett tomt batteri. En FW uppdatering har tyvärr inte löst det problemet.

  Den stora poängen med en robot dammsugare är ju att den skall kunna sköta sig någorlunda själv men det gör ju inte riktigt Pure i9 och därmed faller ju hela syftat med att ha en sådan maskin.
 • Bra
  8 mån sedan
  Uppdaterat: 8 mån sedan
  Hade en Trilobit för 16 år sen, och en Neato XV-15 nu, men använde dem inte så mycket eftersom man var tvungen att förstäda innan de kunde köra. Då var det ju kul att det kom en som kan undvika en tröja eller strumpa.

  Jag har en sammanhängande yta på ca 160 m^2 som den skulle kunna dammsuga, men brukar stänga några rum för att göra det mer hanterbart, så ~100m^2 har den att tugga av. Det har den inte lyckats med än så länge, den kör en stund och laddar sen en rejäl stund. Har hittat den två gånger ute på golvet utan batteri, den andra gångerna har frugan stängt av den när hon kommit hem (4-5 timmar efter start).

  Processen att hitta hem till laddstationen antyder att den inte riktigt vet var laddstationen är. Skulle filma en stop-motion för att se hur den egentligen jobbar, verkar vara lite märklig process f.n.

  Plus: Appstyrningen, undviker saker på golvet, "vispen", liten så den kommer åt

  Minus: Ineffektiv, hittar sällan hem, laddar långsamt