Google Chromecast Ultra

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Google Mediaspelare (4)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (7.25)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

  Sorterat efter datum

 • Mycket bra

  Gillat omdöme
  10 mån sedan
  Uppdaterat: 9 mån sedan
  Har ägt 1st edition and 2nd edition av chomecast och varit mycket nöjda med dessa.
  När den 3e version släpptes (Chomecast Ultra) valde jag till en början inte att uppgradera.

  Men efter ett tag fick jag nys om en app som heter Telia Play+. Appen hade chromecast stöd och via den appen fick jag access till hela mitt TV utbud i mobilen.
  Appen ledde till att vi i familjen slutade använda vår seeeega motor'OLA' tv box från telia utan började använda chromecast stödet i Teliaplay+ appen istället.

  Den enda nackdelen med chromecast 2 var att den kördes över Wifi, och trots 5gigHZ band och AC stöd från routern var jag ute efter snabbare kanalväxling /byte av film/serie,
  samt snabbare uppstartstid av streaming appar såsom netflix, youtube, HBO etc....

  Med chromecast ULTRA kunde man koppla på ethernet kabel direkt till laddaren av donglen, plus att den hade ny snabbare CPU som skulle leda till snabbare hantering.
  Efter beställning av produkt och nu några veckors användande kan jag konstatera:

  Förbättringar:

  1) Uppstarttiderna har blivit snabbare för vissa appar men dock ej markant för alla.
  Upplever tex Netflix som ungefär lika snabb nu med Chromecast Ultra uppkopplad mot ethernetkabel kontra 2nd edition mot Wifi (5gigHz AC stöd).
  Tycker inte heller buffringstiden ökat nämnvärt var det gäller netflix.

  För SVTplay, Teliaplay+, HBO, viaplay, eurosportplayer, Cmore upplever jag en förbättring. Både i starttider och byte av film/stream. Hur mycket i procent är svårt att säga men
  det är klart snabbare iallafall.
  Den absolut största förbättringen upplever jag för youtube. Den har nog halverat sin uppstartstid och byte av klipptid.

  2) Bildförbättring?
  Har en gammal 1080p tv som är 7 år gammal vilket innebär inget 4k stöd. Därav kan jag inte med ögat se om bilden blivit bättre. Kan möjlighetvis vara så att den blivit bättre men
  jag tror den känslan är mer av psykolgisk grad ;)

  3) Någon ny feature?
  Frånsett att laddningskabel med möjlighet att koppla in ethernet kabel*, och 4k stöd, kan jag inte komma på någon mer feature som är ny i jämförelse med 2nd edition.

  Försämringar:
  1) USB kontakten i tvn, kan ej driva chromecast ultran
  Då chromecast ultra är mycket törstigare på ström i och med 4k stöd och fetare processorer, räcker inte inte tvns usb utgång till för att driva enheten.
  Det innebär att du alltid måste använda dig av strömsladden till chromecasten. Alltså, du kan inte mata ström till chromecasten från tVns USB. Det kommer inte att fungera.

  2) Instabilare mjukvara.
  Har behövt starta om min chromecast ultra 2 gånger på en månad nu, då bilden ibland fastnat i svart läge. Både gånger har det inträffat när jag på morgonen slagit på tvn.
  Alltså verkar felet ske när man inte använt ultran på ett tag. Jag tror en annan orsak till detta är att den helt enkelt aldrig omstartas, då den alltid är inkopplad till väggkontakten.
  Vet förvisso att google jobbar med dessa instabilitets problem.
  Dock måste tilläggas att den fungerar klanderfritt under användande hitintills. Så egentligen är detta ett litet problem.

  3) Värmeutveckling
  Detta är sjukt petigt, men jag har upplevt att själva enheten alltid är varm. Även när man haft tvn avstängt ett tag. Det känns som om den ligger och snurrar, trots att man inte använder
  den. Vet inte varför det är så. Om det är google som använder enheten på något sett, eller om den gör något annat. Det konstiga är dock att den inte verkar gå ner i något "sovläge".
  En petitess i frågan , men en varm enhet innebär att den ligger och dra en del ström. Troligen betydligt mer än 2nd edition, som faktiskt blev kall när man inte använde den.

  4) Pris. Dyr i jämförelse med 2nd edition.
  2nd edition kostar 380kr, Chromecast ultran kostar 780kr.
  Är du ute efter ethernet stöd, kan du köpa 2nd edition plus laddar med samma stöd (Se länk längst ner), för en kostnad av 380 + 169.

  ***Summering***
  Svaret är JA, på frågan om chromecast ultran har snabbat upp hanteringen av streamingtjänsterna. Dock är ökning i hastighet markant på vissa håll medans på andra inte jättestor.
  Personligen är jag nöjd med bytet då jag vill ha den absolut snabbast hantering som kan fås. Min motor'OLA' box står och dammar någonstans, och en sak är klar. Den var segare än teliaplay+ med chromecast ultra inkopplat på ethernet.

  För er andra som inte har en 4k tv, eller bryr sig om, om ett youtube klipp tar 1,5 sekunder eller 3 sekunder att starta, så rekommenderar jag att ni köper 2nd edition istället.
  Är du sugen på att förbättra svarstider på 2nd edition med hjälp av ethernetkabel finns den möjligheten om du beställer kabel från googles hemsida (Se länk längst ner).
  Det är fraktfritt och kostar endast 169kr. Räkna dock med slö leverans eftersom det är fraktfritt, och då lär du få vänta någon vecka innan du får kabeln.

  PS:
  *Det finns numera en ny typ av laddare och kabel för Chromecast 2nd edition och first edition som också gör att man kan koppa på ethernet kabel för snabbare hantering av streaming content.
  https://store.google.com/product/ethernet_adapter_for_chromecast?hl=sv
  Har inte provat denna lösning, men för dem som vill öka sin hastighet på gamla enheter och har ethernet förbindelse nära TVn, kan det vara värt att prova. Det är
  ett billigare alternativ än att köpa chromecast ultran.
 • Perfekt

  Gillat omdöme
  7 mån sedan
  Denna har ersatt min dator som stod vid TVn, helt klart en uppgradering.

  Kan streama direkt från webbläsaren och telefonen utan lagg, och med högsta kvalitén på bilden. Finns inget att klaga på. 10/10
 • Alla omdömen

  Sorterat efter datum

 • Usel
  12 dagar sedan
  Tills att Google har löst problemen med att köra Chromecast över Ethernet får den bottenbetyg.

  Över ett år sedan bekräftade Google problemen officiellt men inte lyckats lösa dom än. Dom har släppt nya firmware, men utan att lösa det.

  Mer information finns i det officiella Chromecast-forumet: "Chromecast Ultra ethernet connection not working":

  https://support.google.com/chromecast/forum/AAAAt7PFQG4BQqGCWCBJpk/?hl=en

  Köp inte om du har för avsikt att köra trådbundet eller chansa, har du tur så funkar det. Det gjorde det inte för mig så jag lämnade tillbaka enheten.

  Dom föreslagna lösningarna i ovan tråd har funkat för enstaka därför dom inte har egentligen haft nått annat problem.

  Jag la en hel dag, provade alla förslag, först med "Recommended Answer", sen ett efter ett, utan resultat. Om man inte fick tipsen i "Recommended Answer", skulle man kontakta Google men dom har inte svarat.

  Det är väldigt tyst och hemligt kring detta är min uppfattning. Kan vara konkurrensen med Roku som gör att dom inte ger några nya officiella uttalanden.

  Hårdvaran, som nätadaptern, där Ethernetingången sitter, är troligen feffekt. En del har fått det att fungera när dom bytt denna. Andra har bytt hela enheten och vissa får den första utbytta att funka, andra inte efter tre byten.

  Om du vill att det skall fungera out-of-the-box, köp inte...
 • Perfekt
  14 dagar sedan
  Uppdaterat: 14 dagar sedan
  Köpte denna för att min Plex-app i tv:n och Plexservern inte altid gillar varandra.
  Har alla tidigare gen. samt CC audio, och denna funkar lika bra som de anda.
  Är den snabbare? nja kanske de, upplevde inte förre gen. slö i varje fall..
  Dock är 4K/HDR ett måste, så de e bara att hosta upp de extra slantarna som ultran kostar.
  Även najs med sladd, funkar dock bra som fan på både 2.4 och 5 GHz nät men då jag dragit TP-kabel i hela huset så kör jag på sladd.

  De som Google kunde lös smidigare är längden/lösningen för ström/tp-sladden som säkert kan vara för kort för vissa.

  Köp, köp tre eller fyra! =P
 • Perfekt
  16 dagar sedan
  Så lätt att använda, så jäkla bra bild!
  Trist att vi har lite svajjigt nätverk hemma, annars hade den gått som en klocka!
 • Perfekt
  23 dagar sedan
  Fungerar utmärkt. Mycket snabbare och stabilare än v2. Rekommenderas.
 • Perfekt
  3 mån sedan
  Funkar toppen!
 • Bra
  5 mån sedan
  Skaffades primärt för 4K stödet för Viaplay sport och där briljerar den verkligen. Och mig veterligen så finns det inget alternativ till CCU på streaming sidan som stödjer deras Ultra HD sändningar så valet var enkelt. Fotboll i 4K/50hz ser riktigt bra ut! Viaplay måste dock upp några snäpp till i sin leverans då vissa saker med sändningarna kan strula fortfarande.

  När det gäller Netflix och 4K+HDR märks det att det är en produkt med begränsade möjligheter till konfiguration. Om man som jag sitter med en projektor med begränsad bandbredd (Epson TW9300) så saknas stöd för att skicka ut 4:2:2 12-bit. För detta måste bildfrekvensen sänkas till 24hz, vilket CCU inte stödjer. Nvidia shield ska tydligen klara detta men den ligger för högt i pris om det bara är Netflix du är ute efter imho.
 • Perfekt
  8 mån sedan
  Uppdaterat: 8 mån sedan
  Äntligen Ultra HD! Nu kan man äntligen få se några matcher från Viasat i Ultra HD med denna version av chromecast. Vanlig HD-bild är inte bra på 55". Det här gör att det känns som man fått nya glasögon.
  Jag blev besviken på att förra chromecast inte hade ultra HD, men nu så. Och med nätsladd direkt in chromecasten får man en stabilare och säkrare anslutning.
  Toppen!
  Har också de andra två versionerna, inget fel med dem på lite mindre tvs där HD duger.
 • Usel
  11 mån sedan
  Tyvärr lider Chromecast Ultra av barnsjukdomar. Var och vart annan gång man castar till den blir hela bilden tintad i blått, ibland är bilden helt blank och enheten behöver startas om. Ingen respons från Google, och innan detta är fixat rekommenderar jag att man beställer den vanliga Chromecasten istället som fungerar helt felfritt.

  Läs mer på https://productforums.google.com/forum/m/?utm_medium=email&utm_source=footer#!msg/chromecast/lEmPfSfBg00/1t9ftYLiAAAJ
 • Ganska dålig
  11 mån sedan
  Funktionaliteten som sådan är det inget fel på. Stabiliteten är däremot för dålig. Enheten blir väldigt varm och kräver ständiga omstarter för att åter fungera. Om detta löses kommer betyget att justeras upp.
 • Perfekt
  1 år sedan
  Kör trådat och har inga problem med att kasta Ultra Hd/HDR från Netflix:) Lite ljudproblem med några appar bara. Återkommer där!
 • Perfekt
  1 år sedan
  Streamar 4K utan minsta lilla problem till tv:n. Har aldrig upplevt något "lagg".
 • Acceptabel
  1 år sedan
  Den är något snabbare. Den har lite bättre wifi mottagning. Den stora nackdelen är att den kräver en elnätssladd medan förra generationen kunde strömförsörjas via USB. Denna enhet är igång hela tiden. Troligtvis kan pappa Google se/notera när enheten inte används till att visa bild och eftersom den inte går att stänga av via menyer etc och eftersom strömmen inte bryts så kan Google använda denna i hemlighet till att processa data mm utan att du kan göra något åt det. De kör alltså i min mening serverliknande tjänster som inte alls har med mig att göra och utnyttjar min energi och mitt internet. Det är säkert likadant med alla nya Home enheter. Vad tycker ni andra om det?
 • Ganska bra
  1 år sedan
  Fungerar ej att streama 4k från mobilen (filmer inspelade) samsung note 4 via 802.11ac-nätverk. Vill ni kunna se lokalt lagrade filmer med 4K-upplösning och hög bitrate tror att min note 4 filmer är kring 60Mbit/s lär ni bli besvikna. Har inte testat att strömma video via kabel.

  Annars väldig snabb och smidig maskin men tänk på detta innan ni köper ultra istället för Chromecast 2 vilken jag använde innan som var minst lika bra.