Kategorier
Prisjakt

Löparskor - det här ska du tänka på

Med rätt skor på fötterna är det skönare och roligare att löpträna

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
27 april 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. 

När vårvärmen drar in över landet är det många som plockar fram sina gamla löparskor eller funderar på att köpa nya.

Här går vi igenom viktiga saker att hålla koll på kring löparskor. Bland annat tipsar vi om vanliga varningstecken på att skorna måste bytas och tipsar om vad som är viktigt att kolla efter när du köper nya.

Dåliga skor som gör att man springer med en onaturlig löpstil kan vara skadligt för både nybörjaren och den som är elittränad. Därför är det viktigt att du använder löparskor som är väl anpassade för både fötter och löpstil.

Här är några tips på vad du ska tänka på inför valet.

Lästips

Rätt sko på rätt fot gör löpningen roligare. Foto: Kikovic, iStock.com

Bra skor är anpassad för dina fötter

Beroende på hur flexibla dina anklar är så kan fötterna antingen pronera eller supinera. Det betyder att du har en vinkel mellan skenbenet och foten, eller enklare förklarat att du tenderar att gå mer på insidan eller utsidan av foten.

Att pronera eller supinera betyder inte nödvändigtvis att du måste korrigera med en sula eller inlägg. Det beror på hur kraftig vinkeln är.

Om du inte har några problem när du är ute och springer så behöver du sannolikt inte korrigera något. Känner du obehag och har en tydlig vinkel bör du däremot undersöka om du ska välja nya skor som är anpassade för pronerande eller supinerande fötter.

Pronering betyder att du använder fotens insida mest vid nedslag medan supinering betyder att utsidan används mest. Ett neutralt steg är att du sätter ner foten rakt utan övervägande del på någondera sida. Du har alltså en centrerad fothållning.

Här hittar du löparskor för fötter som pronerarsupinerar eller har ett neutralt steg.

Rätt form på skon avlastar dina fötter

Fotens form har också betydelse. Är du plattfot med ett lågt fotvalv behövs extra stabilitet i hålfoten. Har du ett högt fotvalv är en neutral skomodell som är anpassad för detta bäst. Väljer du fel är risken att foten inte avlastas på bästa sätt vilket kan ge krampkänningar.

Om du inte vet vilken typ av fot du har är det bra om du pratar med personalen i en sportbutik. De kan ofta ta reda på detta genom att du går på ett löpband eller står på en speciell glaslåda med speglar.

Vill du kolla hemma kan det göras med en bit papper och lite vatten. Ta ett pappersark och lägg på golvet, blöt in foten ordentlig och ta ett steg på pappret. Ju mer du ser av foten i avtrycket desto lägre fotvalv.

Är du osäker kan du gå till en butik som kan mäta och kolla dina fötter. Då får du professionell hjälp med att hitta rätt skor för just dina fötter.

Så kollar du om fötterna pronerar eller supinerar

1) Kolla undersidan på skorna
Är sulan mer sliten på insidan av skorna så pronerar fötterna och är sulan mer sliten på utsidan så supinerar de.

2) Filma dig själv i slowmotion
Använd mobiltelefonen och filma dig själv bakifrån när du springer på ett löpband. Då ser du enkelt vinkeln på fötterna vid varje steg.

Skillnaden mellan nya och slitna löparskor. Foto: OlafSpeier, iStock.com

Dina löparskor klarar upp till 200 mils löpning

Indikationer på att de gamla skorna måste bytas är att du börjar få skavsår eller att materialet i skon går sönder. Sprickor i gummimaterialet, tyg som inte håller och att det börjar läcka in vatten under foten är klara signaler om att man bör leta sig till en affär.

Sportindustrin säger att löparskor ofta inte klarar mer än upp till 150 mils användning, eller några års bruk, innan de måste bytas. Forskning däremot visar att många skor klarar betydligt mer än så, uppemot 200 mil.

För användaren gäller det att själv känna efter om skorna fortfarande är bra eller inte. Döm inte ut skorna redan i garderoben utan ta på dem och testa åtminstone två eller tre rundor innan de bedöms vara oanvändbara.

Om det är så att skorna måste bytas så följer här under några praktiska tips inför nyvalet.

Så ökar du livslängden på dina löparskor

 • Använd bara löparskorna när du springer
  Undvik att använda löparskorna som vardagsskor. Det sliter onödigt hårt på skorna och det är bättre om du har ett par gamla, uttjänta löparskor som vardagsskor i värsta fall.
 • Håll löparskorna rena och torra
  Ta hand om dina skor och håll dem rena så ökar chansen att de håller länge. Torka av dem och lufttorka om de är blöta. Kör aldrig skorna i tvättmaskin eller torktumlare.
 • Rotera med ett andra par löparskor
  Med två eller fler par löparskor får skorna vila mellan löparrundorna. Det är bra om du är ute i blötväder och för att den komprimerade sulan ska kunna återställas till normalläget.

Så vet du om löparskorna måste bytas

1) Yttersulan är nedsliten så att du ser mellansulan

2) Du känner obehag kring knä och fotleder

3) Gummidelar spricker och läcker in vatten

4) Tydligt ojämnt slitage på yttersulan

Minimalistskor är inte för nybörjaren. Foto: Masudnpathan, iStock.com

Typer av skor

Löparskor är uppdelade i herrmodeller och dammodeller som bortsett från färgen kan vara svåra att se skillnad på.

Anledningen till att tillverkarna delar upp skorna efter kön är för våra kroppsliga skillnader som gör att det måste göras anpassningar för detta.

Herrskor har exempelvis ofta en högre densitet i mellansulan eftersom män är generellt tyngre än kvinnor. Lästen är också rakare och skorna är generellt bredare med fler storlekar att välja mellan.

Damskorna i sin tur har ofta smalare häl och bredare framfot med en generellt smalare design. Det finns dock inget som säger att du inte kan välja en sko för det andra könet.

Vilka typer av skor finns det då att välja mellan? Här är de fyra vanligaste idag.

 • Mängdträningsskor är de vanligaste och oftast det bästa valet när du köper löparskor. De fungerar för alla former av träning, från löparrundan i skogen till gymmet, har god dämpning och stabilitet samt håller länge.
 • Minimalistskor är de tunnaste, lättaste skorna med minimal sula för en så nära markkontakt som möjligt. De fungerar med alla former av löpning men tar tid att vänja sig vid och kräver att du springer på ett lite annorlunda sätt än med traditionella löparskor.
 • Lättviktsskor, även kallade tävlingsskor, är det närmaste du kommer minimalistskor utan att vara det. De har en begränsad stabilitet och mindre dämpning än många andra löparskor. Vikten är så låg som möjligt för att inte begränsa i spåret eller tävlingen.
 • Terrängskor har en grövre design med rejäl sula som är lämpad för riktigt tuffa underlag. Här är det styrka och grepp som gäller för dig som gärna springer i skogen eller på de lerigaste stigarna. Saknar dämpningen som mängdträningsskor har men kompenseras av det mjukare terrängunderlaget.

Viktigt att veta om minimalistskor

Minimalistskor kallas även för barfotaskor och kännetecknas av att de har en supertunn sula.

Målet med minimalistskor är att du ska få maximal markkänsla och rörelsefrihet. Samtidigt får du ett tunt skydd mot underlaget utan att det påverkar löpsteget.

Det klassiska löpsteget innebär att du först sätter ner hälen och sen rullar på foten till tårna. Med minimalistskor flyttar du nedslaget och belastningen till fötternas främre del vilket gör att hälsenan sträcks ut mer.

Eftersom minimalistskor ändrar sätter du springer på så är det viktigt att gradvis byta ut dina gamla, traditionella löparskor. Börja med 30 minuter per dag i dina nya minimalistskor så att fötterna och benen vänjer sig.

Det är viktigt att skynda långsamt. Med tiden kan du gå hela dagar i dina nya, supertunna skor – men börja sakta och försiktigt.

Sitter skon obekvämt? Prova en sula. Foto: sportpoint, iStock.com

Komplettera med tillbehör

Det är inte fel att komplettera dina nyinköpta löparskor med en extra sula eller funktionsstrumpor. Med en sula kan du kompensera om skon och foten inte är helt anpassade för varandra samtidigt som belastningen från foten fördelas jämnare i skon.

Sulor finns i en mängd olika material och designer för att fungera efter just dina önskemål. Behöver du en hel sula eller räcker det med en hälkopp? Är det högt fotvalv som du vill kompensera för eller är det hälsporre?

Med en funktionsstrumpa får du extra bra passform runt foten med förstärkta områden som både gör att de håller längre och minskar risken för friktionsblåsor.

En bra funktionsstrumpa andas för att släppa ut fukt när du svettas vilket ger en fräschare upplevelse både under och efter löparrundan. Prova gärna i butik innan köp för att se vilka modeller som passar dina fötter bäst.

Vissa sportklockor kan berätta om du springer snett med kroppen. Foto: LeonidKos, iStock.com

Löpning påverkar hela kroppen

Inte bara fötterna påverkas när du springer, även knän och höfterna belastas för varje steg. Du ska ha en jämn belastning fördelat på båda sidorna av kroppen.

Vill du kolla hur mycket du använder ena eller andra sidan kan du använda en sportklocka som räknar ut balansen i stegen. För stor övervikt till en sida kan vittna om att du inte springer på rätt sätt, vilket i sin tur kan ha med skorna att göra.

Om du kompenserar en dålig löpstil med att belasta ena sidan mer än den andra finns risken att du drabbas av problem med knä och skenben. Se därför till att springa på ett så balanserat som möjligt.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.