Relaterade artiklar

Tips och råd om batterigrepp för systemkameror

Batterigrepp kan hjälpa dig med fotograferingen, eller stjälpa om du använder det vid fel situation. Här hjälper vi dig med några av de saker som man behöver tänka på med batterigrepp.

Vad är batterigrepp för kameror?

Batterigrepp, även kallade vertikalgrepp i vissa fall, monteras på kamerans undersida och ger dig ett extra grepp i vertikalt läge.

Ett bra batterigrepp ger dig också extra batteriplatser, en slutarknapp för vertikal hållning och andra, extraknappar som gör det mer praktiskt att använda kameran vid exempelvis porträttfotografering.

Greppet fäster man oftast genom en skruv som monteras i kamerans stativfäste. Dra åt ordentligt så att batterigreppet inte kan röra sig. Men överdra inte eftersom det kan förstöra skruvdelen i både kamera och batterigrepp.

En del kameror har ett inbyggt grepp som är en del av kamerahuset. Här handlar det främst om dyrare systemkameror för professionellt bruk, och till dessa behöver du inte köpa till greppet som tillbehör.

Vad är fördelen med att använda ett batterigrepp?

Det finns många fördelar med att använda batterigrepp på kameran. Här går vi igenom de viktigaste.

Vertikalt grepp: Med ett vertikalt grepp kan du vrida kameran 90 grader för porträttfotografering, och ändå har rätt grepp med handen.

Slutarknapp för vertikalt läge: Med en slutarknapp på batterigreppet behöver du inte sträcka dig efter den som är på kameran. Du når slutarknappen med en hand även i vertikalt läge.

Extraknappar: Det ska vara enkelt att göra inställningar även när du håller kameran vertikalt. Med extraknappar och scrollhjul på batterigreppet är det enkelt att justera rätt saker snabbt.

Balanserad vikt med tunga objektiv: Stora objektiv blir lätt framtunga på små till mellanstora kameror. Med ett batterigrepp balanseras de bättre balanserade och känns bekvämare att använda.

Extra batteriplatser: Batterigrepp har ett eller två extra batteriplatser som du placerar i en speciell släde. I kameran ställer du in vilket batteri som har prioritet. Därmed slipper du byta batterier när det är som minst önskat vid fotografering.

Skydd mot stötar underifrån: Batterigreppet fungerar också som ett fysiskt skydd från slag underifrån. Objektivet skyddas givetvis inte, men det gummerade greppet kan absorbera stötar som annars hade tagit diret i kameran.

Vilka nackdelar finns med batterigrepp?

Allt är inte positivt med batterigrepp. Här får du några nackdelar att hålla koll på också.

Ökar tyngden på kameran: Ett batterigrepp av hög kvalitet väger sina gram. Det kommer att kännas i axelremmen – och tillslut din rygg – om du redan har en tung kamera och ett stort objektiv på kameran.

Batterigrepp gör kameran klumpigare: Batterigrepp ökar den fysiska storleken på kameran. Det betyder att du kanske inte får plats med kameran i den tilltänkta väskan. Måtta ordentligt så riskerar du inte en ovälkommen överraskning.

Prislappen ökar: Ett bra batterigrepp från kameratillverkaren kan kosta uppåt 4 000 kronor. Det finns bra grepp från tredjepartstillverkare som Jupio som är billigare, men med över tusenlappen för nyare kameror.

Vad är skillnaden på original och tredjepartsmodeller?

Största skillnaden innan du köper batterigreppet är kostnaden. Batterigrepp från kameratillverkaren är nämnvärt dyrare i de flesta fallen.

Prisskillnaden reflekteras av kvaliteten på batterigreppet. När du köper ett grepp från Nikon till din Nikon-kamera är du garanterad hundraprocentig kompatibilitet med din kamera.

Konstruktionen på batterigreppet är också generellt bättre på kameratillverkarnas modeller.

Ett tips är att välja originalgrepp om du är hobby- till professionell fotograf. Du kommer att behöva den extra kvalitetsnivån som säkerställer att du får en stabil nivå av funktionalitet när du behöver det.

Är du en amatörfotograf som inte tar betalt för din fotografering klarar du dig långt med tredjepartsgrepp.

Att tänka på innan du köper ett batterigrepp

Har du inte valt batterigrepp än så har vi några tips för dig som ska välja. Det är inte avancerade saker, mer tänkvärda punkter som kanske gör ditt val enklare.

Har jag valt rätt modell till min kamera: Kolla noga så att greppet är kompatibelt med din kamera. Det är lätt att missa den där extra nollan mellan Nikon D750 och D7500, eller tro att greppet från Nikon D7000 även fungerar med D7500 eftersom de är i samma serie.

Har batterigreppet allvädersskydd: Om din kamera är vädertålig och klarar regn så ska batterigreppet också göra det. Med ett allvädersskydd finns speciella tätningar som hindrar väta och damm från att tränga in i greppet. Därmed kan du vara ute i sämre väder utan att behöva riskera greppets eller de isatta batteriernas funktion.

Batterigrepp med allvädersskydd

Kan jag använda AA-batterier i greppet: Vissa batterigrepp har en speciell släde eller hållare för AA-batterier. Det gör att du kan ta med några AA-batterier i väskan om du inte har extra kamerabatterier. Tänk på att AA-batterier väger en hel del, så vikten ökar ordentligt i grepp om du använder dessa.

Batterigrepp som kan använda AA-batterier

Använder batterigreppet batteriluckan i kameran: Vissa grepp ansluts till kameran via batteriluckan. Det betyder att du får mer stabilitet, men också att du inte kan använda den vanliga batterihållaren i kameran. Om det här är fallet måste du kolla att du kan ha två batterier i greppet så du får den extra batteritiden.

Batterigrepp som använder batteriluckan

Finns det fäste för handlovsrem: Med fäste för en handlovsrem är det enklare att använda kameran vertikalt om om du säkrar din kamera runt handleden. Det är en billig försäkring mot skador om du skulle tappa kameran och vi rekommenderar att du har antingen en rem runt handleden eller nacken för att minska riskerna.

Batterigrepp med fäste för handlovsrem

Tänk på detta när du använder ditt nya batterigrepp

Här är några praktiska saker du måste tänka på när du testar ditt batterigrepp på kameran.

Hur känns slutarknappen och de andra knapparna: Känn noga på alla knappar på batterigreppet. De ska inte gå att vinkla i sin hållare eller tveka när du trycker på dem.

Hur känns scrollhjulen: Om det sitter scrollhjul på batterigreppet ska du kolla så att de fungerar stabilt. Om de har små "hack" mellan stegen ska de vara tydligt definierade utan att du reagerar på något motstånd. De ska inte kunna vingla i sin hållare.

Sitter batterigreppet tätt mot kamerahuset: När batterigreppet är monterat ska det sitta ordentligt på kameran. Det får inte gå att vicka på greppet. Skruven som håller greppet mot kameran ska inte gå att tappa och vara lätt att montera i skruvgängorna på kameran.

Är du det minsta osäker är det bra att kontakta återförsäljaren eller helt returnera batterigreppet.