Så väljer du rätt våffeljärn till våffeldagen

Våfflan – en rutig kärlekshistoria

Våffeldagen – en njutbar felsägning. Foto: N.merelize, Adobe Stock

Ett slarvigt uttal gav oss vårens godaste tradition: våffeldagen. Här får du råd inför köpet av våffeljärn och smakfulla tips som (g)räddar fikastunden.

Våffeldagen firas varje år den 25 mars på grund av en felsägning. Samma datum var det nämligen den kyrkliga högtiden Jungfru Marie bebådelsedag (numera flyttad till närmaste söndag), även kallad vårfrudagen. Säg det lite snabbt och slarvigt så har du en våffeldag. Det tackar vi för!

Våfflan lär ha funnits i Europa sedan 1600-talet. I Belgien är våfflan snudd på nationalrätt. Där serveras en puffig variant, ofta i en rektangulär modell. I Sverige fick våfflan sin runda och hjärtliga form på 1800-talet, detta för att våffeljärnen skulle passa hålen på våra nya gjutjärnsspisar.

Så väljer du rätt våffeljärn

En förutsättning för våffelätandet är ett järn att grädda dem i. Det här är några saker du kan fundera på inför köpet:

 • Enkel- eller dubbeljärn: Utgå från ditt behov. Är ni en större familj är dubbeljärnet givet, medan singelhushållet säkert klarar sig bra med ett enkeljärn. Dina förvaringsmöjligheter kan också spela in, ett dubbeljärn tar ju mer plats, men det finns också modeller som går att förvara på högkant.
 • Säkerhet: Järnet blir riktigt varmt så det är viktigt att det är utformat med omsorg om användaren. Står det stadigt när locket är öppet? Finns det en lampa som visar när det är hett och/eller när våfflan är färdiggräddad? Är handtaget tillräckligt stort och isolerat så du inte riskerar att bränna dig?

 • Värme: Drömmen är en jämnt gräddad våffla med fin färg och härligt fras. Kolla in hur järnets värmeelement är placerade, hur snabbt det värms upp och hur hett det blir – det påverkar gräddningstiden. Ingen vill ju vänta för länge på det goda. Går värmen att reglera är det en bonus, men det gör järnet dyrare.
 • Laggens storlek: Hur stor lagg (stekyta) har järnet? Hur många hjärtan får varje våffla? Finsmakaren kan ha åsikter om detta. Djupet på laggen är dock smart att kolla in. Är det för grunt är det lätt att smeten rinner över – vilket försvårar rengöringen, se nästa punkt.
 • Rengöring: Laggarna är oftast belagda med non-stickmaterial i stället för att vara av gjutjärn, men du kan ändå inte diska våffeljärnet under kranen som en stekpanna. Om inte laggen går att plocka loss när den har svalnat, vill säga. Sådana modeller finns att köpa men kostar en extra slant. Du vill också undvika för många fåror, skrymslen och vrår som samlar fett och smulor. En avtagbar sladd underlättar både rengöring och förvaring.

Bästa våffeljärnet – enligt experten Daniel

En kockutbildning mixat med ett stort teknikintresse gör att vår expert Daniel Sörlöv tillbringar mer tid i köket än de flesta – och han älskar att krydda sin matlagning med bra utrustning. Givetvis har han spanat in utbudet av våffeljärn:

"I den här listan har jag samlat de våffeljärn jag tycker är de bästa i respektive kategori – från vardag till storfamilj men också för den prylgalne. För dig som ska köpa ditt allra första våffeljärn finns här också ekonomiska och hållbara alternativ att börja med."

Läs Daniels topplista med våffeljärn

Ett lättälskat bakverk. Foto: Röhnbergfoto, Adobe Stock

Ett järn i elden och andra specialvarianter

För den som vill göra våfflor som förr i tiden eller grädda godsaker över öppen eld finns fortfarande klassiska våffeljärn i gjutjärn, flera med långa handtag. Det finns förstås också specialjärn för de belgiska våfflorna och kombijärn med utbytbara laggar för olika våffelvarianter.

Prova dig fram för att hitta den våffelsmet som passar bäst till ditt järn. Foto: Robert Petrovic, Adobe Stock

Smeten gör våfflan

Frasvåfflan

... är troligen den vanligaste våfflan i dag. Dess spröda konsistens passar utmärkt till dessert med något sött som topping. Du rör enkelt ihop smeten själv av smält smör, vetemjöl, vatten och/eller mjölk, men det finns också många färdiga mixer att köpa.

Matvåfflan

... är som den låter: lite matigare och har ofta ägg i smeten. Den passar extra bra till saltare varianter av topping. Prova gärna att blanda ner riven potatis, örter eller ost för ännu mer smak och substans.

Tips & tricks

 • För extra frasiga våfflor – byt ut vätskan mot kolsyrat vatten.
 • För både frasighet och fylligare smak – byt ut en del av vätskan mot öl, med fördel en ljus lager. Ett knep från våffel- och öllandet Belgien.
 • Låt smeten stå 30 min innan du gräddar, då hinner mjölet svälla och våfflorna blir fluffigare
 • Prova att smaksätta smeten, till exempel med vaniljsocker, kakao, kanel eller kardemumma.
 • Vill du grädda först och äta sen? Håll våfflorna varma i ugnen.
 • Glöm inte bort att våffeljärnet har fler användningsområden, exempelvis kan du göra varma mackor, omelett, raggmunk eller quesadillas i det.
Sylt och grädde är gott på våfflan, men det finns massor av goda alternativ. Foto: annaia, Adobe Stock

Cajsa Wargs Sura Grädd-Waflor

En guide i våfflans värld är förstås inte komplett utan ett recept, och varför då inte gå till den moderna våfflans födelse kring förra sekelskiftet? Kokbokspionjären Cajsa Warg komponerade detta recept för boken "Hjelpreda i hushållningen för unga Fruentimber" 1755:

"Till ett kvarter sur grädda tages 2 kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och 2 stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt. Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda."

Detta kan i nutid översättas till:

3 ¼ dl creme fraiche

6 ½ dl vatten

1 ¾ dl smält smör

2 ägg

ca 5 dl vetemjöl

Receptet beräknas ge ca 15 våfflor.

Så rengör du ditt våffeljärn

Hur många våfflor du än avnjutit – till sist kommer oundvikligen disken. Det finns några olika knep för att få våffeljärnet rent efter användning:

 1. Hushållspapper. Medan järnet fortfarande är varmt men sladden är urdragen; lägg några lager hushållspapper på laggen och stäng järnet. Låt det stå en stund och torka lite extra vid behov.
 2. Hetta. Låt våffeljärnet "grädda sig själv" i några minuter på högsta effekt. Resterna bränns till kol och är lätta att torka bort när järnet har svalnat. Sörj dock för god ventilation och var beredd på att brandvarnaren kan reagera…
 3. Brödtricket. Grädda några skivor formfranska i järnet, brödet drar till sig fettet.
 4. Diskvåfflan. Blanda 1 dl vatten, 4 msk salt och 2 dl mjöl och grädda smeten som en vanlig våffla. Släng den färdiga diskvåfflan och torka av järnet med en fuktig trasa när det svalnat.

Text: Jessika Jellbom

Publicerad: 22 februari 2021

Uppdaterad: 22 februari 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Jessika Jellbom nås på [email protected].