Prisjakt

När studenten själv får välja – presenterna som uppskattas mest

Vad är den perfekta studentpresenten? Det beror förstås på vilken student du frågar – så vi frågade flera stycken. Läs deras tankar och förslag för att pricka rätt till den stora dagen.

Text: Jessika Jellbom

Publicerad: 22 april 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Glöm glasskålar och keramiktroll om du inte bestämt vet att den du ska fira har detta på sin önskelista. Vill du ge något annat än pengar och presentkort gäller det att göra sin hemläxa – fråga helst studenten själv om du inte känner hen väldigt väl. De blivande studenterna vi pratade med hade verkligen olika önskningar och här hoppas vi att du får lite inspiration till presentköpet.

Hedvig Hansson föredrar praktiska grejer eftersom hon strax flyttar hemifrån. Foto: Privat

"Något personligt visar på både engagemang och omtanke"

Hedvig Hansson från Helsingborg tar studenten efter tre år på Johannes Hedberggymnasiets samhällsprogram. Direkt efter studenten flyttar hon hemifrån, vilket i högsta grad präglar hennes önskelista.

– Jag önskar mig därför mest praktiska saker, som köksknivar och köksmaskiner, sådant som är lite dyrt att köpa själv. Jag vill väldigt gärna ha ett smörgåsjärn och önskar mig också en köksassistent. Sen skulle jag vilja få sugrör i glas och har önskat mig speciella champagneglas och vinglas. En streamer skulle också vara riktigt bra att ha.

Smycken är en vanlig studentpresent. Det vill Hedvig helst slippa få.

– Jag skulle uppskatta tanken med exempelvis ett armband men det skulle kännas synd att det bara blir liggande i en låda. Den som känner mig vet att jag inte är så mycket för "puttinuttigt" och använder få smycken.

Om du inte känner studenten så väl och inte vill fråga vad hen önskar sig är Hedvigs tips att satsa på något som förbrukas.

– Varför inte plocka ihop till exempel ett spa-kit eller en snacks- och godiskorg för en kompiskväll? Det är bättre med något som kan användas än en minnessak, och att plocka ihop något personligt visar på både engagemang och omtanke!

Hugo Melke vill helst få en resa i present. Foto: Privat

"Varför inte en streamingtjänst?"

Hugo Melke från Båstad har gått det tekniska programmet på Rönneskolan i Ängelholm, och ser fram emot finalen i juni. Det där med presenter tycker han är knepigt.

– Att önska sig något är lika svårt som att köpa något. Men om jag skulle önska mig en sak är det en resa. Mina kompisar tänker nog också likadant att resa eller pengar är det bästa.

Däremot har han lättare att avråda från vissa presenter, som kläder.

– Det blir nästan aldrig bra: antingen är det fel storlek, fel färg eller något liknande. Det resulterar att plagget ligger och skräpar hemma – och gästen ifråga har spenderat pengar i onödan. Så kläder hade jag undvikit.

Men den som absolut inte vill ge pengar eller presentkort skulle kunna botanisera i den tekniska sektorn, kanske med fokus på underhållning.

–Jag kan tänka mig att prenumerationer på streamingtjänster kan funka. En Apple-TV, mobilladdare eller Chromecast funkar alltid också, föreslår Hugo.

Saga Hansson gillar enkla men personliga presenter. Foto: Privat

"Det är viktigare det är personligt än dyrt"

– Jag föredrar personligen en minnessak, kanske ett enkelt graverat armband? Något som är unikt och speciellt gjort för mig, det visar att den som ger mig gåvan verkligen känner mig – det är viktigare det är personligt än dyrt. Pengar är tråkigt, det bränner man bara på onödiga saker.

Hennes förslag är att fundera lite på studentens intressen bredvid skolan.

– Jag gillar till exempel att fota, så en kamera skulle ju vara kul att få. Men många av mina kompisar från skolan, som mest är killar, önskar sig verktyg eftersom de mekar med bilar även på fritiden.

– När jag själv ger bort något är det ju roligt att få en reaktion, att se glädjen av det jag ger. Därför gillar jag när man kan göra sin egen produkt, som att designa ett mobilskal eller en keps. Det blir personligt, snyggt och något som används.

Viktoria Aludden önskar sig inredning i vintagestil. Foto: Privat

"Saker man kommer att behöva men som är dyra"


Viktoria Aludden från Helsingborg siktar på att bli arkitekt efter tre år på Tycho Braheskolans teknikprogram med inriktning på samhällsbyggande och miljö, vilket färgat hennes önskelista en aning.

– Mest av allt önskar jag mig en tågluffresa, men som det ser ut nu med pandemin får jag troligen vänta med det något år. Så jag önskar mig inredningssaker, allt från dekorationer till möbler. Jag älskar retro- och vintagestilen, och eftersom min mamma är ofta med mig och tittar på inredning så kan hon tipsa om vad jag gillar.

– Sedan uppskattar jag också att få saker jag kommer att behöva men som är dyra att köpa själv, som bestick, glas och tallrikar.

Där är hennes tips att välja ut önskade märken och modeller i förväg så flera kan ge samma sak – då kanske det kan bli en hel servis.

Presentkort är ju alltid en "säker" present, fast lite tråkig, tycker Viktoria.

– Men jag tycker ju inte om att folk spenderar pengar på saker jag inte använder, då är det bättre att fråga.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Jessika Jellbom nås på [email protected].