Prisjakt

Lev ut din dj-dröm – här är utrustningen du behöver

Saknar du hög klubbmusik och svettiga dansgolv? Drömmer du om att bli dj eller vill du bara mixa och streama hemma? Vi pratade med Beth Lydi, dj och producent. Här är hennes bästa tips på vad du behöver för att komma igång.

Betty Jansen, mer känd som dj Beth Lydi. Foto: Andreas Henneberg

Elisabeth "Betty" Jansen kommer från Oslo men bor i Berlin, och nu även på deltid i nordnorska Harstad där hon arbetar som producent för The Arctic Arts Festival. Hon har jobbat professionellt med musik i 7-8 år, både som dj och producent under artistnamnet Beth Lydi.

Tillsammans med sin fästman Andreas Henneberg, som också är dj och producent, driver hon skivmärket Snoe. Vi har pratat med henne om hennes karriär och nördat in lite på utrustningen hon använder.

– Min karriär började nog som en klassisk dj-karriär brukar börja. Jag var ju väldigt förtjust i musik, skrattar techno-älskande Betty.

– Den stora uppenbarelsen fick jag under ett utbytesår i Berlin då jag fick uppleva klubbarna som aldrig stängde. Det var inte bara ett evigt party utan en hel livsstil med musik, minns hon.

Börja med vinyl

Under utbytestiden lärde Betty känna en dj som uppmuntrade henne att själv prova. Hon lärde sig att spela vinyl först, något hon rekommenderar alla att börja med.

– Fördelen med att börja med vinyl är att du lär dig beatmatching (att synkronisera tempot på två låtar) helt manuellt. Du får en känsla av hur låtar byggs och en förståelse för själva mixprocessen. I dag har du naturligtvis många hjälpmedel, men det är en helt annan känsla att lära sig på vinyl. Om du ska spela på en klubb har de flesta inte tillräcklig utrustning för vinyl, men om du börjar där blir resten en barnlek, förklarar Betty.

Foto: Matt Stephens

Först och främst en hobby

Om du ska börja mixa musik och vill bli dj bör du veta att det krävs både hårt arbete och lite tur att slå igenom.

– När du har det som yrke ser du hur oförutsägbart det är. Du kan inte ha som främsta mål att tjäna mycket pengar på det, för det är ganska osannolikt, påminner Betty.

– Men det är faktiskt en hobby du kan tjäna lite pengar på om du spelar ute på klubbar. I dessa tider kan du också tjäna lite på streaming, fortsätter hon.

Detta behöver du för att komma igång

Innan du köper egen utrustning kan det vara bra att prova lite på en lånad eller hyrd utrustning. Oavsett hur du gör är bra hörlurar ett måste. När du är redo att köpa din första utrustning måste du kolla så att prylarna faktiskt kan kopplas ihop med varandra.

– Först och främst skulle jag investera i bra hörlurar. De jag har använt ute på spelningar hela min karriär är Sennheiser HD 25. De ger mycket ett tydligt ljud med hög volym, säger Betty.

– Om du bara vill testa att mixa och se om det är något för dig, kan du hyra utrustning innan du investerar själv, föreslår artisten.

– Om du vill ha en egen utrustning behöver du två skiv- eller cd-spelare och en mixer, alternativt en dj-kontroller med USB-spelare. Det spelar egentligen ingen roll vilken mixer du har, har du använt en kan du använda alla. Du kan börja med en tvåkanalsmixer för en liten setup. Men kom ihåg att det märke du väljer, till exempel Pioneer, Allen Heath eller Denon, inte alltid kan anslutas till andra märken.

– Satsa också på bra kablar! Som vanligt är inte det billigaste bäst, tillägger Betty med ett skratt.

Foto: Andreas Henneberg

Köp utrustningen du hittar på klubbarna

Då blir det lättare om du får chansen spela där.

– Pioneer har en något förenklad version av dj-kontroller: Pioneer DJ XDJ-1000. Där får du egentligen alla de funktioner som finns på klubbarna. Den finns med antingen hårddisk eller USB, och jag skulle rekommendera USB. Det är lite klumpigt att behöva släpa med sig hårddisken dit man ska spela. SD-kort är också små och krångliga, tycker musikproducenten.

– Tänk också på kvaliteten och storleken på dina USB-minnen. Det har betydelse för hur kompatibla de är med dj-kontrollern, hur snabba de är och hur mycket musik du kan ha på dem.

Foto: Andreas Henneberg

Känn in musiken och planera ditt set

Som nybörjare kan du fundera ut vilka låtar du vill spela och göra en lista. Det blir lättare att mixa om du har planerat lite i förväg och känner till låtarna väl. När du börjar blir säker på mixningen och musiken blir du mer spontan och flexibel. Betty har 200-300 låtar i en spellista och spelar det som känns rätt för stunden, men det är något som kommer med både övning och erfarenhet.

– För att få ett "smooth set" är mitt tips att skapa en spellista med 10-15 låtar. Tänk på vilken genre och energinivå låtarna har och placera dem i en bra ordningsföljd. Då får du en bra bas att mixa från. Det är extra viktigt när det gäller elektronisk musik, för om du mixar hiphop eller pop är det ofta väldigt snabba övergångar, säger Betty.

Program ger fördelar

Om du vill ha en digital låtsamling är det en fördel att ha ett program där du arbetar med spåren och sätter ihop spellistor. Du kan också få extra information om musiken om du låter programmet analysera spåren.

– Jag använder Recordbox. Där kan du lagra allt på USB och tagga musiken. Det är inte ett måste men ändå en fördel eftersom du får mer information om varje spår. Till exempel ton, vågform, hur långt spåret är och hur mycket du har kvar av spåret medan du spelar, säger Betty.

Högtalarna till sist

Om du redan har en okej stereoanläggning fungerar det utmärkt att ansluta din dj-utrustning till den, åtminstone till en början.

– Högtalare skulle jag faktiskt sätta längst ner på listan, men vill du uppgradera dig ett snäpp från vad du har hemma så är KRK en solid tillverkare med bra kvalitet. De har ett klart och fint ljud med väldigt bra tryck. Dessutom är de inte så dyra.

– Jag producerar med hörlurar och använder faktiskt Bose Noise Cancelling Headphones eftersom jag bor i en lägenhet, säger Betty.

– Det som är viktigt att tänka på vid ett högtalarköp är om högtalarna är aktiva eller passiva. Om de är passiva behöver de kopplas till en separat förstärkare, förklarar hon.

Produkterna Betty pratar om

KRK Rokit RP7 G4 

Adam T7V

Bose QuietComfort 35 II

Foto: Andreas Henneberg

Om du vill producera musik själv

Hemma har Betty en egen studio där hon producerar sina låtar. Hon använder programmet Ableton och har samlat på sig ett par synthar och trummaskiner genom åren. Dessutom har fästmannen Andreas en relativt stor studio där de arbetar tillsammans. Du kan faktiskt se dem live i studio på Twitch varje söndag.

– Ableton är en bra programvara att börja med. Om du investerar i den har du en bra grund för att komma igång med produktionen.

– Just nu har det också blivit populärt att bygga billiga versioner av välkänd hårdvara. Behringers Model D eller WASP är bra och prisvärda alternativ för att börja med synthesizer. Då behöver du bara ett ljudkort, säger Betty.

– Sedan är det också väldigt kul att leka med en liten trummaskin. Roland TR 909 är en av de superkända hårdvarorna med några ljud som är lätta att känna igen. De har också släppt Roland TR-09 Rhythm Composer, med den kan du bygga spår med en trummaskin utan att det kostar skjortan.

Foto: Snoe Records

Streaming ersätter klubben under pandemin

Nu när klubblivet är dött är livestreaming Bettys och Andreas sätt att dela sin musik med publiken. Du behöver några saker för streama semi-professionellt: en streamingprogramvara, ett bra grafikkort för stabilitet och bra upplösning, ett ljudkort och en bra dator. Förutom skivspelarna och mixern eller dj-kontrollern förstås.

– Du behöver åtminstone ett ljudkort för att ansluta din laptop eller stationära dator till din dj-setup. Du bör helst ha en bra dator också. Med ett bra grafikkort säkerställer du en stabil stream med bra upplösning. Apple-datorerna har till exempel inte grafikkort med ventilation och tenderar därför att krascha, förklarar Betty.

– Vi använder OBS som är en gratis streamingprogramvara. Du kan även ladda ner den som app till din telefon så du inte behöver köpa en separat kamera. Då behöver du bara koppla in mobilen med laddsladden i datorn.

– Sedan är det såklart viktigt att tänka på internetanslutningen. Det lönar sig att köra en trådbunden anslutning om du ska liveströmma, tipsar hon.

Lär av andra dj:ar

Du behöver inte mer än det enklaste för att bara leka lite. Titta gärna på tutorials för att få en uppfattning om vilka alternativ du har kring utrustningen, det finns mycket att lära av kända dj:ar och producenter.

– Kolla in The Art Of DJing på Resident Advisor. Det är en artistserie där dj:ar ger tips och tricks om sin utrustning och bättre mixing. Där kan du få en förståelse för hur låtar är strukturerade, klassiska sätt att mixa och tips kring hur du arrangerar låtar och set, tipsar Betty.

– Det bästa tricket är bara att öva, öva och öva. Ta två spår och testa hur många sätt du kan mixa dem på så att det låter bra!

Text:
Viktoria Andresen

Publicerad:
21 april 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.