Gör dig redo för UEFA Euro 2021

En fotbollstokig festivalarrangör hjälper dig skapa EM-stämning på hemmaplan.

Text:
Viktoria Andresen

Publicerad:
5 maj 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Festivalarrangören Heine Strømme. Foto: Privat

Efter ett års väntan sparkas fotbolls-EM äntligen igång. En stor del av mästerskapet är naturligtvis själva evenemanget och atmosfären runt det, men hur får du till den rätta känslan när du måste stanna hemma? Vi har pratat med den norske festivalarrangören Heine Strømme som planerar för en komplett EM-upplevelse hemma i vardagsrummet.

Heine ligger bakom flera stora festivalkoncept och arrangemang i Norge, bland annat Palmesus i Kristiansand, Oktoberfest i Oslo och senast Sommerbris i Kristiansand. Han är expert på att samla människor för sociala kulturupplevelser.

– Det är mitt kall i livet att samla människor som vill ha det trevligt tillsammans. Jag har ju blivit expert på det med tiden och jag ser väldigt mycket fram emot att snart få arrangera något igen, säger Heine.

Att skapa festivalstämning är något Heine längtar efter. Foto: Mirko Vitali, Adobe Stock

Störst fokus på trivsel

Det krävs mycket planering för att arrangera något stort, allt från underhållning till kösystem. Du behöver ha artister och en scen de kan stå på. Ett program måste sättas ihop där de spelar i en schysst ordning. Men det allra viktigaste att tänka på är att alla ska ha roligt.

– Allt mellan himmel och jord måste hänga ihop på en festival. En ölleverantör, biljettleverantör, säkerhetspersonal och bra människor som kan driva festivalen. Du måste se till att människor inte står i kö och blir irriterade. Så sätt stort fokus på att skapa bra stämning och trivsel, se till att alla har kul, säger festivalarrangören.

Foto: vadim_key, Adobe Stock

Från festivalområdet till vardagsrummet

Förr brukade Heine sitta klistrad framför skärmen under varje fotbollsmästerskap tillsammans med kompisgänget, men i år blir det förmodligen en något mindre tillställning.. Han hejar på Italien och planerar trots allt en liten tillställning hemma i vardagsrummet.

– Jag kommer naturligtvis att köpa en ny tv inför EM. Det bästa är att ha det senaste. Sedan har jag en dröm om att Arne Skeie [en känd, norsk sportkommentator, reds.anm] sitter och kommenterar live för oss, det skulle ha varit något. Jag överväger faktiskt att boka någon som kan kommentera matchen, men kanske någon som inte kostar så mycket, skrattar Heine.

Det är viktigt med snacks och dricka. Foto: milanmarkovic78, Adobe Stock

Snacks och dricka är nummer ett


När du ska se några matcher i rad är det viktigt att du har rustat dig väl. Mat och dryck bör vara högt på prioriteringslistan.

– Du kommer långt med popcorn, salta pinnar och öl. Mellanmål och öl är nummer ett. Om du blir trött på snacks och är mer hungrig är hamburgare, korv och pizza kanske de största klassikerna. Här är hamburgerfickan av papper oumbärlig, så såsen behöver inte hamnar överallt, tipsar Heine.

– Gör en liten bar. Flytta kylskåpet nära där du sitter så du inte behöver missa något av matchen när du hämtar dricka. Kanske kan du köpa lite olika sorters öl från de länder som spelar, så kan du smaka lite på kulturen, föreslår festivalarrangören.

Vad sägs om att rigga en projektor utomhus? Foto: Impact Photography, Adobe Stock

Tänk på var du ska hålla festen

Det kan vara värt att fundera lite på var i ditt hem fotbollsfesten ska hållas. Ska du sitta inne eller ute? Ska du skjuta en projektorbild på grannens vägg eller hänga ett lakan i trädgården?

– Det kan vara tolv grader och regn eftersom det är slutet av juni, så du kan snabbt behöva ockupera vardagsrummet och jaga bort barn och hustru. Det är viktigt att förbereda familjen så att det inte uppstår några intressekonflikter, säger Heine.

Alla måste kunna följa matchen. Foto: Syda Productions, Adobe Stock

Det är viktigt att alla kan se och höra matchen

När du samlar människor för att titta på fotboll är det viktigt att alla kan se matchen. Se till att skapa en sittgrupp där alla har fri sikt. Det finns också alternativ för dig som bor i en mindre lägenhet.

– Se till att alla kan se skärmen. Ställ in stolar och soffa som är lättillgängliga. Men om du tar in Arne Skeie för att kommentera måste du nästan bygga en läktare i trädgården, skrattar Heine.

– Att ha en projektor är också coolt, då får du en stor bild. Och om vädret är fint och du har lite utrymme i trädgården kan du visa matchen utomhus. Om du bor i en lägenhet kan du också köra projektorn på innergården.

– Man kan ju i också skapa superfett surroundljud nu med alla dagens trådlösa högtalare. Det är kanske inte är så viktigt med surround när det inte finns någon publik i arenan, men det beror på tycke och smak, säger festivalarrangören.

Flaggor och fotbollsattiraljer gör susen. Foto: NDABCREATIVITY, Adobe Stock

Pynta för mer feststämning

Om du vill skapa riktig EM-stämning kan du skaffa lite fotbollsrelaterat pynt, några flaggor eller andra dekorationer med spelländernas färger, till exempel ballonger.

– Har du flaggor och fotbollspynt är det pricken över i. Då har du sytt ihop temat och den som senare tittar på bilder från festen kommer direkt att skickas tillbaka till den goda EM-stämningen du skapade, avslutar Heine Strømme..

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Viktoria Andresen nås på [email protected].