Kategorier
Prisjakt

Fläktar och luftkonditionering – så får du svalka i sommar

Passa på att skaffa en fläkt eller luftkonditionering innan sommarvärmen slår till – här får du tips och råd om hur du väljer rätt.

Text:
Daniel Haaf

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Stå emot sommarens värmeböljor och få ett behagligt inomhusklimat med fläktar och luftkonditionering.

Här tipsar vi om fördelar och nackdelar med olika kylmetoder för hemmet. Från de enklaste bordsfläktarna till luftkonditionering på hjul och värmepumpar med kylning.

I sin enklaste form kanske du bara behöver en liten fläkt till kontoret. Eller kanske vill du kontrollera inomhusklimatet i ett större hus? Det finns olika varianter från hundralappen och upp till tiotusenstals kronor.

I den här artikeln går vi igenom några av alternativen för dig som vill ha lite svalka i sommar (och kanske värme i höst/vinter). Innan vi går in på de olika lösningarna har vi summerat några frågor du bör fundera på före ditt val.

 • Hur stor maximal yta ska kylas? Hur många rum / våningar?
 • Behövs smarta funktioner som WiFi-anslutning och appstyrning?
 • Ska det gå att kyla, värma och rena luften med samma pryl?
 • Finns det plats till en portabel AC eller monterad värmepump?
 • Vad blir den långsiktiga kostnaden?
Foto: bouybin, Adobe Stock

Bordsfläktar och golvfläktar

Det billigaste och enklaste alternativet när du vill ha sommarsvalka är att skaffa en vanlig fläkt. Det finns små varianter för bara hundralappen, upp till runt tusen kronor för mer avancerade modeller.

Fördelen med att ha en eller flera fläktar är så klart prislappen och att de enkelt kan flyttas runt i hemmet. Du kan köpa flera bords- och golvfläktar för samma pris som en enkel portabel luftkonditionering.

Det som talar emot fläkten är att temperaturen inte minskar som med luftkonditionering. Istället skapas en svalkande känsla när luften rör sig i rummet.

I många fall räcker det med en fläkt för att göra sommarvärmen uthärdlig. Men vill du ha riktig, flyttbar kylning så är det portabel luftkonditionering du ska skaffa.

De mer avancerade fläktarna är ofta så kallade pelarfläktar med oscillerande funktion. Det finns även modeller med WiFi-anslutning för styrning med mobilapp och även timerfunktion.

Här hittar du alla bords- och golvfläktar på Prisjakt

Fördelar

 • Billiga att köpa i jämförelse med luftkonditionering och värmepumpar
 • Ger en svalkande effekt trots att luften inte kyls
 • Behöver inte stå vid fönster eller monteras på vägg
 • Små och praktiska att flytta mellan olika rum

Nackdelar

 • Kyler inte luften som luftkonditionering gör
 • Vissa modeller kan vara svårmonterade
 • De mest funktionsrika modellerna kan vara mycket kostsamma

När är det mest populärt att köpa fläktar och luftkonditionering?

Vår statistik visar att det största intresset för fläktar och portabel luftkonditionering är under sommarmånaderna. Förra året visade vår statistik kraftigast intresseökning på sajten mellan den första och sista maj.

Den ökande besökstrenden för fläktar och portabel luftkonditionering börjar redan i mars och börjar inte dala förrän i juni. I juni är intresseminskningen stor med ett stort tapp till juli och sedan planar intresset ut i augusti och är stadigt lågt.

Prismässigt ser vi ingen större förändring under sommarmånaderna jämfört med kyliga januari. Enligt vår prisstatistik ökade genomsnittspriset med 15 procent på populära fläktar mellan den 1 april och 31 juli 2019, jämfört med januari samma år. Ökningen för portabel luftkonditionering under samma period var bara 8 procent.

Foto: rh2010, Adobe Stock

Portabel AC (luftkonditionering)

Med en portabel klimatanläggning sänker du temperaturen i hemmet utan behovet av fasta installationer. Det är billigare än en värmepump med kylning och effektivare än vanliga fläktar.

Det här är ett utmärkt alternativ för dig som vill ha kylning i alla rum, bor i lägenhet och vill ha en effektivare lösning än den klassiska bords- eller golvfläkten. Dessutom är kostnaden initialt mycket lägre än en värmepump med kylningsfunktion.

En portabel AC har inte lika stort kylningsområde som en värmepump, men med hjul kan den enkelt flyttas runt i hemmet. Du slipper göra åverkan på byggnaden och tysta modeller fungerar utmärkt i sovrummet.

När du använder luftkonditionering bildas kondensvatten. På mindre modeller samlas kondensvattnet i en liten behållare som du tömmer själv. Större modeller har ofta en slang som du hänger ut genom fönstret istället.

Ett alternativ till luftkonditionering är en luftkylare. Istället för kylmedel så används vattenånga för att sänka temperaturen inomhus. Effekten är sämre än med luftkonditionering, men luftkylare är jämförelsevis billiga att köpa och använda.

Här hittar du alla portabla klimatanläggningar på Prisjakt

Fördelar

 • Sänker temperaturen på luften
 • Kan flyttas mellan olika rum om det behövs
 • Gör det lättare att kontrollera inomhusklimatet än med fläktar
 • Enkel att ställas undan när den inte behövs

Nackdelar

 • Vissa modeller samlar kondensvatten i behållare som måste tömmas
 • Betydligt dyrare än fläktar
 • Kyler inte lika stora ytor som en fast AC
Foto: Adobe Stock © Have a nice day

Luftrenare – ta kontroll över pollensäsongen

Det är skönt med sval luft under årets varma dagar, men ännu bättre är det om luften är ren också.

Oavsett om du är allergisk eller bara vill bli av med allt damm i luften så är en luftrenare bra för hemmet. Det finns en hel del att tänka på inför köpet, och vi har en guidande artikel som hjälper dig när du ska välja. Visste du att luftrenare som ska stå i sovrummet på natten inte bör låta mer än 30dB?

Läs mer om ljudnivån och annat viktigt om luftrenare vår guidande artikel här.

Foto: wstockstudio, Adobe Stock

Värmepump med kylning

Effektivaste alternativet när du vill ha kyla på sommaren och värme på vintern är en värmepump med kylningsfunktion.

Det är den dyraste lösningen i vår lista, men samtidigt den mest långsiktiga för hemmet. En värmepump med kylningsfunktion täcker ett större område i hemmet och gör att du snabbt kan justera temperaturen när du vill.

Smarta värmepumpar har en mobilapp som gör att du kan göra inställningar på avstånd. Perfekt när du varit på exempelvis en resa och vill få rätt temperatur i hemmet innan du kommer hem.

En annan fördel med värmepumpar är att de har inbyggda luftrenarfilter som gör att du får ett behagligare inomhusklimat.

Det som talar emot en värmepump är att den har en fast position i hemmet och att installationen inte får utföras av vem som helst. Kostnaden för att köpa och montera en värmepump är dessutom mycket högre än både fläktar och portabel luftkonditionering.

När du skaffar en värmepump är det viktigt att hålla koll på den maximala kapaciteten, var du kan montera den i hemmet och givetvis om det finns kylningsfunktion.

Det finns många olika varianter som värme och kyler på olika sätt. Rådfråga en fackperson innan du väljer värmepump.

Här hittar du alla värmepumpar med kylning på Prisjakt

Fördelar

 • Kan både värma och kyla luften
 • Effektivaste alternativet för att kyla
 • Finns modeller med luftrening
 • Smarta värmepumpar kan styras med mobilapp
 • Täcker störst yta

Nackdelar

 • Kräver fast montering
 • Kan inte placeras var som helst i hemmet
 • Dyraste alternativet
 • Fungerar inte i alla hem

Så hög kylkapacitet behöver du

Kylkapaciteten eller kyleffekten mäts i watt per kvadratmeter. Normalt är att man utgår från ungefär 80 watt, eller cirka 0,08 kW, per kvadratmeter för bra kylningseffekt. Det betyder att en portabel AC med kylkapacitet på 2,10 kW klarar att kyla ett rum på 26,25 kvadratmeter.

2,10 kW = 2 100 watt. 2 100 watt / 80 watt = 26,25 kvadratmeter

Tänk på att det är den maximala kylkapaciteten. Det är bra att välja luftkonditionering som klarar något större yta än du tänkt dig för att ha lite marginal och effektiv kylning.