Prisjakt

Fitbit Sense 2 & Versa 4 – nya smartklockor från Google

Fitbit Sense 2 är den lite dyrare modellen med flest funktioner och de största, tekniska förbättringarna. Den här modellen är rejält hälsoinriktad med innovationer som riktar sig mot användare som vill ha stenkoll på sina dagliga aktiviteter, träningar, sömn och stressnivåer.

Om Fitbit Sense 2 är flaggskeppet som kan allt så är Fitbit Versa 4 syskonmodellen som kan nästan allt, men utan de där sista avancerade funktionerna. Versa 4 är en träningsinriktad smartklocka som saknar Body Response-sensorn från syskonmodellen, men som utöver det kan nästan precis samma saker fast i ett mindre format.

Fitbit Sense 2 till vänster och Fitbit Versa 4 till höger.

Förbättrad mjukvara

Den bakomliggande mjukvaran är förbättrad med ett nytt och mer lättanvänt gränssnitt. Fitbit har även lagt in fler träningslägen (totalt 40 stycken) och smartklockan är tätare integrerad med Googles tjänster och appar. Andra nyheter är djurbaserade sömnprofiler med en exklusiv urtavla för Fitbit Premium-användare och Wear OS 3-liknande Tiles för urtavlor när du vill visa extra data och snabböppna appar (på Apple Watch heter de Komplikationer).

Stressmätning (endast Sense 2)

Med en Body Response-sensor så får du kontinuerliga EDA-mätningar under hela dagen. EDA är en förkortning för elekrodermal aktivitet och mätningarna kollar små förändringar i svettnivån på huden. Ju färre EDA-responser du har desto lugnare är du. Och med nya Body Response-sensorn får du mer tillförlitliga mätningar än exempelvis Fitbit Sense och Charge 5 som också har EDA-mätningar. Läs mer om hur det fungerar här.

Aviseringar från mobilen

Fitbit Sense 2 och Versa 4 är en smartklockor och har funktioner därefter. För att kunna använda dem maximalt så behöver du en Android-telefon, men båda fungerar även till viss del med en iPhone. Exempelvis kan du alltid se och svara på meddelanden samt inkommande samtal. Du har även stöd för assistenten Alexa, kan se navigering med Google Maps och använda Google Wallet.

Lång batteritid

Fitbit Sense 2 och Versa 4 har mer än sex dagars batteritid på en enda laddning. Dessutom tar det bara 12 minuter att snabbladda batteriet så att smartklockan fungerar en hel dag, eller två timmar för att ladda helt fullt när batteriet är tomt. Tänkt på att batteritiden minskar ju mer du använder smartklockan, exempelvis får du bara upp till 5 timmars kontinuerlig användning när GPS:en är aktiv.

Betala från handleden

Smartklockan har NFC och Fitbit Pay ingår från start så att du kan göra kontaktlösa betalningar direkt från handleden. I Sverige stöds elva olika betalkort från både Visa och Mastercard. Bland annat stöds Danske Bank, Eurocard, Klarna, Nordea, Swedbank och SEB. Vid ett senare tillfälle kommer även Google Wallet och Google Pay att fungera, exakt när det kommer är dock oklart i skrivande stund.

Kompanjon-app

Med den tillhörande kompanjon-appen för Android och iOS så gör du allt man kan tänkas göra med en smartklocka. Allt från att synkronisera data och inställningar till att ladda ner appar, hantera dina träningar och mycket mer. Appen kräver att du har Android 10 eller iOS 14 eller senare versioner på din mobiltelefon. Om du inte har tillgång till din mobil så sparar Fitbit Sense 2 och Versa 4 upp till sju dagar med träningsdata innan du riskerar att förlora information.

Här visas svenska återförsäljare när Fitbit Sense 2 är tillgänglig

Här visas svenska återförsäljare när Fitbit Versa 4 är tillgänglig

Kompanjon-appen för Android. Foto: Fitbit

Kompanjon-appen och Fitbit Premium

En stor del av upplevelsen med Fitbits smarta handledsprylar är den tillhörande kompanjon-appen för Android och iOS.

Den är nödvändigt för att skapa den interaktion och parkoppling som behövs mellan smartklockan och mobiltelefonen. Utan appen så förlorar du alla möjligheter att synkronisera din data från smartklockan och tappar en hel rad andra funktioner.

Med Fitbits app är det enkelt att lägga till manuell information som smartklockan inte själv kan mäta, exempelvis hur mycket vatten du dricker, hur du upplever att du mår och information om mens.

Viktigt att nämna om Fitbits funktionsutbud är att många funktioner är låsta bakom en betalvägg. För att använda de mer avancerade funktionerna så måste du ha en aktiv prenumeration på Fitbit Premium – en betaltjänst som ger tillgång till "Daily Readiness Score" och större insyn i din sömndata.

Fitbit Premium öppnar även dörren för utmaningar, detaljerad information om stressnivåer, hälsodata för längre än 90 dagar och avancerade detaljer om temperaturmätning. Läs mer om vad Fitbit Premium erbjuder här.

Fitbit Premium kostar cirka hundra kronor per månad. Det ingår sex månader kostnadsfritt när du köper Sense 2 eller Versa 4.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Watch 5 och Watch 5 Pro

Samsung Galaxy Watch 5-serien har lanserats med längre batteritid, snabbare laddning och tåligare design. Du kan välja mellan två modeller – Galaxy Watch 5 och Galaxy Watch 5 Pro – i storlekarna 40mm, 44mm och 45mm. Smartklockan är anpassade för Android och fungerar inte alls med mobiltelefonerna i iPhone-serien.

Läs mer om Galaxy Watch 5 och Watch 5 Pro här.

Foto: Xiaomi

Xiaomi Mi Smart Band 7

Xiaomi Mi Band 7 är nya generationens aktivitetsarmband med större skärm, fler sportlägen för aktivitetsmätning och lång batteritid. Den här modellen kallas också för Xiaomi Smart Band 7 och kostar från cirka 500 kronor. Ett billigt och lätt aktivitetsarmband för dig som inte vill spendera tusenlappar på en smartklocka.

Läs mer om Xiaomi Mi Smart Band 7 här.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 25 augusti 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.