Dyr hudvård marginellt bättre än billig

Är dyra hudvårdsprodukter bättre än billiga? Måttligt, antyder våra siffror. Vi har undersökt vad våra användare ger för produktbetyg i relation till priset – och ser att dubbelt så dyr inte innebär dubbelt så bra.

SVT:s serie Sanningen om hudvård får svenskarna att undra om dyr hudvård egentligen är värd pengarna. När vi väger samman alla de omdömen som våra användare lämnat kring hudvårdsprodukter i olika prisklasser är indikationen att den dyrare hudvården upplevs marginellt bättre än den billigare – fastän den kostar minst det dubbla.


Så här tycker Prisjakts användare

Våra användare ger hudvårdprodukterna i de olika prisklasserna följande snittbetyg:

  • Lågpris (max 150 kronor): 7 av 10
  • Mellanklass (150-400 kronor): 8,06 av 10
  • Premiumklass (minst 400 kronor): 8,21 av 10

Hudvårdskategorierna som ingick i vår undersökning:

  1. Ansiktskräm
  2. Ansiktsmask
  3. Ansiktsrengöring
  4. Peeling
  5. Solkräm
  6. Serum
  7. Ögonvård
Dubbelt så dyrt betyder inte dubbelt så bra, enligt våra användare. Foto: Monkey Business, Adobe Stock
Oscar Hagman, produkt- och dataanalytiker på Prisjakt. Foto: Prisjakt

Vår undersökning visar alltså att de billiga hudvårdsprodukterna, som kostar max 150 kronor, i genomsnitt får 7 av 10 i betyg av våra användare. De dyrare varorna, som kostar 400 kronor eller mer, får i snitt 8,2 av 10 i betyg, vilket innebär att de upplevs vara aningen bättre – samtidigt som prislappen är mer än den dubbla. Och prislappen kan också ha betydelse för hur man upplever varan.

– Vår undersökning visar att dyrare hudvård upplevs som marginellt bättre jämfört med billigare alternativ. Men det är inte en jättestor skillnad givet att det dyrare segmentet kostar mer än dubbelt så mycket. En anledning till att betyget skiljer sig mellan olika prissegment är att pris uppfattas som en kvalitetsvalidator. Om man köpt en dyr produkt är det vanligt att försöka hitta anledningar eller bevis som motiverar köpet och bekräftar att produkten har bra kvalitet. I det här fallet kan det innebära att dyr hudvård också får högre betyg, säger Oscar Hagman, produkt- och dataanalytiker för Prisjakt Insights.

Oscar Hagman passar på att skicka med några tips till den som ska köpa ny hudvård:

– När du börjat använda en hudvårdsprodukt och inser att du inte är nöjd så är det försent att få tillbaka pengarna. För hudvård är det därför extra viktigt att göra sin research. Jag skulle först och främst kolla om produkten finns i mindre förpackning. Om det visar sig att den passar dina behov så kan du senare köpa den större och dyrare förpackningen som förhoppningsvis har ett bättre literpris. Ett sista tips är att inte stirra sig blind på priset och läsa omdömen, dyrt betyder nämligen inte nödvändigtvis bättre kvalitet, säger Oscar Hagman.

Så här gjorde vi undersökningen:

Vi utgick från de produktomdömen som lämnats inom våra produktkategorier ansiktskräm, ansiktsrengöring, ögonvård, peeling, solkräm, serum och ansiktsmask. Det innebar 173 användaromdömen för 122 produkter.

Vil delade därefter in de 122 produkterna i tre prisklasser och beräknade ett snittbetyg för varje klass:

A) Lågpris, max 150 kronor
B) Mellanklass, 150-400 kronor
C) Premium, minst 400 kronor

Priset vi utgått från är styckpriset på varan, vi har inte räknat om priset utifrån mängden produkt i förpackningen.

Text: Carl Lindholm
Publicerad: 16 april 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.