Prisjakt
Annons
iStock.com / Poike

Bästa tillbehören till bärbara datorn

Få ut mer av din bärbara dator med smarta tillbehör. Det finns en rad lösningar som gör arbetet säkrare, mer praktiskt och effektivare.

Kylplatta

Har man en kraftfull dator med snabb processor kan undersidan snabbt bli stekhet. För att hålla nere värmen kan man placera datorn på en kylplatta som med fläktar snabbt för bort den varma luften och tillför kall som kyler ner undersidan. Speciellt användbar om man försöker använda datorn i knät och inte vill bränna sig.

Tips: Tänk på att kylplattan ska vara dimensionerad för datorns storlek för maximal effekt. En del modeller har fläktar som låter väldigt mycket så prova och se vilken som passar bäst.

Här hittar du alla kylplattor på Prisjakt.

Skydd för tangentbordet

Alltför ofta hör vi om olyckor där någon har spillt vätska i tangentbordet på bärbara datorn. Det kan bli en riktigt otrevlig upplevelse så klart men med ett silikonskydd för tangenterna stoppas vätska från att rinna ner till elektroniken. Kostar några hundralappar men kan stoppa reparationer för tusenlappar. Det finns även spillsäkra tangentbord som klarar en mindre mängd vätska utan att det påverkar datorn.

Tips: Formskurna skydd ligger bäst på tangentbordet men det finns även generella lösningar som läggs direkt ovanpå som ger skydd.

Externt tangentbord och datormus

Det kan vara ansträngande för handleder och axlar att använda datorns inbyggda tangentbord och pekplatta hela tiden. Med ett bra tangentbord och datormus arbetar man snabbare, får bättre avlastning för kroppen och sliter mindre på de inbyggda delarna. Används med fördel om man har en datorställning samt extern skärm som tillbehör.

Tips: Köp produkter som stöder bluetooth så behövs ingen extra adapter för att ansluta tillbehören. Alla bärbara datorer stöder bluetooth idag.

Här hittar du alla tangentbord och möss på Prisjakt.

Ställning

Ansträng inte nacken mer än nödvändigt när du använder din bärbara dator. Skaffa en ställning så skärmen kommer upp en bit istället. Minskar belastningen på kroppen och gör att man slipper titta nedåt hela tiden. Bör av förklarliga skäl användas med externt tangentbord och datormus.

Tips: Köp en ställning som är ställbar i höjdled och använd med fördel tillsammans med en extern skärm.

Extern hårddisk och usb-minne

Med en extern hårddisk, ett usb-minne eller minneskort utökar man enkelt det inbyggda lagringsutrymmet i datorn. Perfekt om hårddisken är liten eller man arbetar med stora filer som behöver sparas någonstans. Externt lagringsutrymme är även bra för säkerhetskopiering av alla viktiga filer, så som bilder och videoklipp.

Tips: För högsta prestanda rekommenderar vi endast produkter som stöder usb 3.0 eller nyare. Man kan spara många minuter när stora eller många filer ska överföras.

Här hittar du alla externa hårddiskar på Prisjakt.

Powerbank

Ta med en powerbank på nästa långtur och ladda inte bara datorn utan även telefonen eller surfplattan. Det finns mängder av kapaciteter med upp till cirka 25 000 milliamperetimmar. Mer än tillräckligt för vilken dator som helst att ladda upp batteriet från. Tänk på att extrabatteriet bör ha flera portar för att kunna ladda olika enheter samtidigt.

Tips: Portabla för bärbara datorer måste ha en port för 12 voltsanslutning. Det räcker inte med de vanliga portarna för smartphones och surfplattor.

Här hittar du alla powerbanks på Prisjakt.

Skärmskydd

Hindra otäcka skärmrepor med ett enkelt skärmskydd. En tunn plastfilm placeras över skärmen utan att störa bilden. Den stoppar repor från vassa föremål och är en billig försäkring. En del alternativ är inte bara skyddande utan även antireflexbehandlade eller skyddar skärmen från tjuvtittare genom att ge ännu snävare betraktningsvinklar.

Tips: Välj ett formskuret skärmskydd anpassad för skärmens storlek. Då ser det snyggare ut och du får en modell som garanterat passar just din dator.

Väska

Lägg inte bärbara datorn i en vanlig ryggsäck eller plastpåse. Skaffa en ordentlig datorväska som verkligen skyddar datorn mot stötar och väta. En bra datorväska är inte bara tålig utan har stort utrymme för tillbehör som externa hårddiskar, laddningskablar och annat som kan tänkas följa med.

Tips: Skaffa en väska som är låsbar för att minska stöldrisken. Se även till att väskans undersida är ordentligt vadderad och vattenskyddad för att hindra olyckor.

Här hittar du alla datorväskor på Prisjakt.

Lås

Stoppa tjuvarna genom att använda ett ordentligt lås till datorn. Med ett Kensingtonlås säkrar man datorn såväl i hemmet som på fiket om man måste lämna datorn. Bara anslut låset till hålet i datorn, vira den förstärkta kabeln runt ett säkrat objekt och lås. Nämnvärt är att dessa lås inte lämnar några garantier men ger tjuven ett betydligt tuffare jobb.

Tips: Inte alla modeller stöder den här typen av säkerhet. Är det viktigt bör du kontrollera att Kensingtonlås faktiskt stöds på just den dator som är intressant.

Högtalare

Högtalarna på bärbara datorer lämnar ofta en hel del att önska och med externa högtalare får man betydligt bättre ljudbild. Vill man inte använda en subwoofer fungerar det givetvis utmärkt med en vanlig stereolösning utan sådan. Använd hörlurskontakten eller Bluetooth för anslutning.

Tips: Högtalare fungerar dåligt när man är mobil. Då kan hörlurar fungerar bättre och då förslagsvis med inbyggd mikrofon för samtal över exempelvis Skype."

Här hittar du alla datorhögtalare på Prisjakt.