Prisjakt

Vinterbeskär dina träd och buskar

Rätt redskap formar din trädgård

När buskar och träd är i vintervila är det läge att beskära många av dem. Förutom att du ger dina växter en nystart inför växtsäsongen ser din utemiljö genast piggare ut. Nu börjar trädgårdsåret!

Sverige är långt och när det är barmark i söder kan det vara meterdjup snö i norr, men under februari och mars brukar det vara dags att tukta en del av trädgårdens växter. Du vill inte att saven har börjat stiga i växten – har knopparna svällt ska du inte beskära.

Vinterbeskärning är bra för att stimulera tillväxten och föryngra sina träd och buskar. Plantan är i vila och dess näring finns till största delen i rotsystemet, så när saven stiger på våren lägger den sin energi på att skjuta nya skott. Vinterbeskärning passar många härdiga träd och buskar, men inte alla, så läs på om just din sort innan du sätter saxen i den.

Innan du börjar klippa dina växter bör du också ha en plan för slutresultatet.

– Fundera över vad du vill uppnå. Vill du att det ska bli högt, stort eller brett? Få mycket frukt? Eller bli en liten prydnadsbuske? Bestäm dig för en form och håll dig till den, tipsar arboristen Jonathan Lindholt.

Fortsätt sedan beskära utifrån din plan över flera år. Är du helt nyinflyttad är Jonathans rekommendation att vänta en säsong för att se hur växterna ser ut med löv och blad på. Skynda långsamt – en vacker trädgård kräver tålamod.

Vinkla alltid verktyget så grenen får en sned snittyta. Foto: natalialeb, Adobe Stock

Utrustningen du behöver:

  1. Sekatör: Till kvistar och tunna grenar. Bladen ska gå omlott som på en sax. Välj gärna en modell med rullhandtag som avlastar din handled eller utväxling som ger dig extra handstyrka. Välj också en sekatör i en storlek som passar din hand.
  2. Grensax: Till grenar med 2–3 cm diameter. Här finns modeller med utväxling och olika långa skaft.
  3. Grensåg: En praktisk variant är den japanska sågen som bara skär i dragande riktning eller en hopfällbar grensåg som skyddar både klingan och dig. En såg med ställbart blad kan vara bra till svåråtkomliga grenar. Det finns förstås även elektriska varianter, flera med långa skaft.
  4. Stege: Välj en stadig variant och köp en högre än du tror att du behöver – dina träd och buskar växer.
  5. Räfsa, korg och handskar: Skonar dina händer och underlättar städningen efteråt. Klipper du mycket kan du lägga ut en pressenning runt trädet innan du börjar för att snabbare samla upp alla grenar.
  6. Kompostkvarn: Lite överkurs men absolut bra att ha om du vill förvandla dina avklippta grenar till näringsrik jord.

Ta hand om dina redskap

Du gjorde väl rent och oljade in dina beskärningsverktyg när du stuvade undan dem i höstas? Inte? Då kan det vara dags att se över din utrustning och kanske byta ut eller komplettera med något nytt.

  • Se alltid till att hålla dina beskärningsredskap rena och utan rost, extra viktigt är det om du använt dem till att klippa bort grenar som varit angripna av exempelvis svamp eller skadedjur – verktygen kan sprida angreppet till andra växter. Dessutom håller redskapen längre.
  • Använd bara vassa verktyg. Grenarna ska klippas eller sågas av, inte slitas. Upprivna snittytor ökar risken för sjukdomar.
  • Rätt verktyg till rätt gren. Ge dig inte på en underarmstjock gren med sekatören, det är dömt att misslyckas och din växt kan ta skada.

Sikta snett och undvik rockhängare

  1. Se alltid till att vinkla snittytan så att vatten rinner av.
  2. Klipp av grenen nära en knopp eller förgrening för att undvika "rockhängare", det vill säga kvistar och grenstumpar som saknar knoppar och därmed inte kan växa och förgrena sig.

TIPS! Du kan styra hur ditt träd ska växa och förgrena sig genom att klippa vid en knopp som pekar åt "rätt" håll.

En fördel med att beskära sina träd och buskar på vintern är att de saknar löv. Det är lättare att se hur grenverken löper när du ska forma kronan. Korta in långa grenar som spretar ut i sidled, då blir de tjockare och orkar bära frukt. Har trädkronan eller busken växt sig för stor kortar du in hela kronans grenverk.

Klipp bort:

  • grenar som växer inåt i trädkronan
  • grenar som är brutna, skadade eller döda
  • en gren som korsar och skaver mot en annan gren
  • en gren som sitter tätt intill en annan gren på stammen
  • skott som växer rakt upp från en annan gren (så kallade vattenskott)
Bevara trädets naturliga form men glesa ur grenverket för att få in mer ljus i trädkronan. Foto: Art of Success, Adobe Stock
Rena snittytor nära grenkragen hjälper trädet att läka snabbt. Foto: Jessika Jellbom

Kapa tjocka grenar vid kragen

När du ska såga av en kraftigare gren är det viktigt att du gör det på rätt ställe så att trädet läker snabbt. Lämnar du en för stor grentapp kan det riskera hela trädets överlevnad. Därför ska du titta efter grenkragen, den lite kraftigare ansamling bark som finns runt grenen just där den sitter fast i trädet. Grenen ska sågas av precis utanför kragen, då kommer barken att snabbt växa ut och täcka snittytan.


Känner du dig osäker på hur du ska gå tillväga: anlita ett proffs.

– Ska du utföra större underhållsåtgärder eller beskära väldigt stora träd bör du kontakta en arborist. Och ta absolut inte motorsågen med upp i stegen, det kan gå riktigt illa, varnar Jonathan Lindholt.

Generellt sätt får du lov att beskära och fälla träd på din egen tomt, men det finns undantag på exempelvis strandskyddad tomtmark eller när en stam är mer än 1 meter i diameter. Det kan också vara bra att prata med dina grannar eller styrelsen i din bostadsrättsförening om du planerar ett större ingrepp.

– En vanlig anledning till beskärning är bättre utsikt så det kan lätt bli en diskussion om insyn mellan grannar, förvarnar Jonathan Lindholt.

Vattenskott pekar rakt upp och bär ingen frukt. Foto: ueuaphoto, Adobe Stock

Vad är vattenskott?

Vinterbeskärning av träd ökar risken för så kallade vattenskott, ettårsskott som växer rakt upp från kronan. De ger ett taggigt intryck och bär ingen frukt (om det är ett fruktträd). Vill man undvika det är beskärning under senhösten säkrast. Har du inte beskurit ditt träd på flera år bör du inte klippa allt på en gång utan ta det i flera steg, under året eller över flera säsonger.

När beskär jag mitt fruktträd?

Äppel- och päronträd kan egentligen beskäras året runt, dock inte vid knoppsprickningen. Stenfruktträd som plommon och körsbär beskärs oftast under JAS-månaderna, det vill säga juli, augusti och september. Många vittnar om att det går alldeles utmärkt att beskära även dessa under vårvintern, men arboristen uppmanar till försiktighet

– Stenfruktträd blöder lättare och har svårt att sluta sina sår om de beskärs när det är för kallt, och då kan de bli sjuka, förklarar Jonathan Lindholt.

Foto: natalialeb, Adobe Stock

Beskär dina buskar

Buskar behöver underhållbeskäras för att behålla en vacker form och fortsätta växa. Det är också dags att beskära om du märker att buskens blomning börjat avta, att den se risig ut eller börjar bli kal närmast marken.

Bäst är att beskära lite varje år, men har det gått för långt kan du kapa ner hela busken, lämna bara 15–20 cm kvar. Det kanske låter läskigt, men busken kommer att börja växa med raketfart.

  • Ta bort de kraftigaste grenarna ända nere vid marken
  • Klipp några av de längsta grenarna på lite olika höjd för att få en naturlig form
  • Klipper du av en gren som verkar död, klipp längre ner till du kommer till färsk ved
  • Spara några av de nya, unga skott som finns i utkanten av busken, de är grunden till en fint blommande buske.

Vinterbeskärning passar härdiga prydnadsbuskar, röda vinbär, krusbär och björnbär. Beskär du vårblommande buskar som syren, forsythia, rhododendron och schersmin får du räkna med betydligt mindre eller utebliven blomning den här säsongen eftersom de sätter sina blomknoppar året innan.

Läs mer

  • Serva robotgräsklipparen inför vårenPatrik Hedin är proffs på robotgräsklippare – men så är han också andra generationens gräsexpert och jobbar som planskötare på Gamla Ullevi. Här ger han sina bästa köpråd och skötseltips för både robotar och gräsmattor. Kan du gissa vad Patriks klipparkompis heter?Läs mer
  • Beskärning av häcken – så kommer du igångDet behöver varken vara svårt eller tidsödande att beskära häcken. Om du vill få ett så bra resultat som möjligt så ska du klippa på rätt tid under året och ha rätt trädgårdsredskap i händerna.Läs mer
  • Foto: serhiibobyk, Adobe Stock
    Så väljer du rätt häcksaxGrenarna spretar åt alla håll och häcken har vuxit sig så stor att den inkräktar på trottoaren utanför din tomt. Kanske är det dags att göra slag i saken och klippa ner häcken en bit? Här tipsar vi om verktygen du måste ha för att komma åt överallt när du trimmar ner din häck.Läs mer
  • Trädgårdsliv & balkonghängHär har vi samlat artiklar, topplistor och guider som handlar om trädgård – praktiska tips och köpråd för att ta hand om din trädgård och göra din uteplats trivsam. Så att du ska kunna njuta lite mer av livet utomhus.Läs mer

Text: Jessika Jellbom och Viktoria Andresen

Publicerad: 18 februari 2021
Uppdaterad: 24 mars 2023

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.