Bättre ljud till din TV med en soundbar – sex saker att tänka på
Dolby Atmos, eARC och bakhögtalare – har du koll på vad en soundbar behöver?
En blixt klyver den mörka natthimlen och lyser för några sekunder upp vardagsrummet. Sekunden senare dundrar åskan ovanför ditt huvud och du duckar instinktivt i soffan. Samtidigt hör du tysta fotsteg från ovanvåningen och en knarrande dörr som smäller så att kalla kårar kryper längs ryggraden. Men vänta, vi har ingen ovanvåning tänker du och sjunker längre ner i soffan.
Med ett bra hembiosystem kan du få just den upplevelsen när du kollar på film och serier. Känslan av att ljud kommer ovanför dig när du lyssnar på exempelvis dundrande åska, smattrande regn, knarrande dörrar och surrande helikoptrar. Upplevelsen är sällan helt perfekt, men stundvis går det att lura sig själv i några sekunder.
Vi hade kunnat tipsa om hur du får ett komplett hembiosystem med surroundförstärkare, högtalare som sitter i taket och dubbla subwoofers för en optimal ljudupplevelse. I denna artikel fokuserar vi istället på en mindre och sparsammare lösning för dig som inte vill ha ett fullt hembiosystem – en soundbar.
Här är sex tips på saker du måste ha i åtanke när du väljer soundbar.
Stöd för Dolby Atmos / DTS:X
Tittar du mycket på film och serier måste du ha en soundbar med stöd för Dolby Atmos och DTS:X. Det är två så kallade objektorienterade ljudformat som gör att din soundbar kan spela ljud olika högt beroende på vilken typ av ljud det är och var i bilden de befinner sig. På så vis får du en känsla av både avstånd och höjd, vilket förhöjer upplevelsen framför tv:n.
Soundbars som stöder Dolby Atmos och DTS:X har snett uppåtriktade högtalare som gör att ljudet kan studsa i taket. Det ger en känsla av höjd så att ljud som kommer ovanifrån i filmen också gör det för dig när du sitter i soffan. Tekniken är inte perfekt och slår inte fysiskt monterade högtalare i taket, men det undertecknad har provat fungerar över förväntan.
Ljudsystem märks med olika sifferkombinationer som 2.0, 2.1. 5.1 och 7.1.4. De indikerar hur många högtalarelement du får i systemet.
- Första siffran:
2 = stereoljud
3 = stereoljud + centerhögtalare för tal
5 = surroundljud med vänster, höger, center och två bakre högtalare
7 = surroundljud med vänster, höger, center, två bakre högtalare och utökade bakre ljudkanaler - Andra siffran: Indikerar om och antalet subwoofers som ingår
- Tredje siffran: Anger hur många uppåtriktade högtalare som finns
Soundbars med Dolby Atmos och DTS:X
Subwoofer och bakre högtalare
En soundbar i sig själv ger bättre ljudkvalitet än högtalarna i tv:n, men utan en subwoofer får du inte den härliga känslan när du hör explosioner, åska och liknande. En subwoofer tar hand om de låga tonerna och ger ett dovt, mullrande ljud som förstärker upplevelsen.
De flesta soundbars på marknaden använder så kallat virtuellt surroundljud. Istället för att används fysiska, bakre högtalare så simuleras effekten av ljud som kommer bakifrån. För att det ska fungera bra krävs att din soundbar är placerad rätt i ett rum där ljudet kan studsa på väggarna.
Ett bättre val rent ljudmässigt är att välja en soundbar med fysiska högtalare som placeras bakom dig eller på sidorna. Bara ett fåtal soundbars har medföljande bakhögtalare och lika få kan ansluta bakhögtalare i efterhand. Kolla noga innan du köper.
Soundbars med subwoofer och bakre högtalare
Strömma musik
Soundbars är inte lika bra på att spela musik som “riktiga” hembiosystem med större högtalare. Det sitter helt enkelt för små högtalarelement i ljudlimpan för att på allvar rivalisera med de stora, mer välljudande systemen. Med det sagt så ska du inte föringa möjligheten att spela musik via en bra soundbar.
En soundbar är fortfarande bättre än högtalaren i din TV och om du har begränsat med utrymme så kan ljudlimpan vara ditt primära ljudsystem i hemmet, även för musik. Och enklaste sättet att strömma musik är antingen via WiFi från din mobiltelefon, dator eller surfplatta, alternativt direkt från en musiktjänst om soundbaren har stöd för det.
Om du skaffar en soundbar som kan anslutas till ett större multiroom-system så kan du bygga på med fler högtalare för en ännu större upplevelse. Exempelvis Sonos, HEOS, Yamaha MusicCast och Apple Airplay 2.
Soundbars som stöder WiFi-anslutning
Sonos Ray är en liten och behändig soundbar
Letar du efter en liten soundbar som ska användas i det mindre rummet? Eller kanske behöver du en kraftfull ljudlimpa till din stationära dator? Sonos Ray är en ny och smidig liten soundbar som kanske är rätt val för dig. Den är både mindre och billigare än syskonmodellerna Beam och Arc, men saknar också flera av deras funktioner.
Antalet HDMI-portar begränsar
Hur många prylar vill du ansluta via HDMI till din soundbar? Det kan vara en bärbar dator, spelkonsol, mediaspelare eller Chromecast. Många soundbars har bara en eller två HDMI-ingångar vilket begränsar hur många saker du kan ha anslutna samtidigt.
Om du har en TV som stöder eARC och väljer en soundbar som också klarar det minskar problemet lite. Då kan du använda din TV:s HDMI-portar för att ansluta din saker och skicka ljudet via HDMI till din soundbar.
Ett annat alternativ är att använda en HDMI-switch. Det är en extrapryl med flera HDMI-ingångar på vilken du växlar vilken ingång du vill använda för stunden. Det är inte alla HDMI-switchar som stöder 4K-upplösning och HDR – kolla noga innan du köper så att switchen möter dina behov.
Soundbars med två eller fler HDMI-ingångar
Stöd för eARC är framtidssäkert
Känner du till begreppet ARC och eARC? Det är två tekniker för att skicka ljud från din TV till en soundbar eller surroundförstärkare via en HDMI-kabel.
ARC den äldre varianten med kraftigt begränsad ljudkvalitet och få funktioner. Har du provat ARC är sannolikheten stor att du stött på problem med ljuduppspelningen någon gång.
Nyare eARC är en kraftigt förbättrad variant med betydligt högre ljudkvalitet och fler funktioner. Om du har en TV som stöder eARC kan du använda dina filmappar i TV:n och strömma ljudet till din eARC-kompatibla soundbar med fullt Dolby Atmos- och DTS:X-stöd.
Du får även läppsynkronisering, TV-styrning och stöd för eARC Data Channel (som ersätter gamla CEC).
Idag har jämförelsevis få TV och soundbars stöd för eARC. Om du vill framtidssäkra din soundbar är eARC en viktig komponent om du vill använda filmapparna i din TV.
Soundbars som stöder eARC
Stöd för HDMI 2.1, 120Hz och VRR om du tycker om att spela
Gamers som vill ha den senaste tekniken väljer med fördel en soundbar som klarar både 120Hz och VRR. Två tekniker som är allt vanligare i nya tv-apparater och surroundförstärkare, men som bara finns i ett fåtal soundbars just nu.
- 120Hz: De flesta tv-apparater på marknaden idag klarar att visa 60 bilder per sekund, eller kort 60Hz. Nyare, spelanpassade modeller klarar 120 bilder per sekund vilket ger en mjukare och behagligare bild med spelkonsoler och spel som stöder det.
- Variable Refresh Rate (VRR): Det här är en teknik som gör att kompatibla datorer och spelkonsoler alltid har en synkroniserad bildvisning med den anslutna skärmen, som en tv-apparat eller datorskärm. VRR gör bland annat så att du slipper problem med "screen-tearing".
Viktigt att tänka på är att HDMI 2.1 är ett krav för 120Hz och VRR, men det är inte en garanti för att funktionerna används. Kolla specifikationerna noga före köp.
Uppdatering: 2023-08-29
Sony uppdaterar soundbar-modellerna HT-A5000 och HT-A7000 med stöd för VRR. Stödet kommer att skickas ut med en mjukvaru-uppdatering under hösten 2023.
Soundbars med stöd för 120Hz och VRR
Dolby Atmos FlexConnect – ett alternativ till en soundbar
Dolby Atmos FlexConnect är ett nytt sätt att ansluta högtalare till din tv och få trådlöst ljud som anpassas efter var i rummet du sitter. Tekniken kombinerar externa högtalare med högtalarna som är inbyggda i din tv för att förbättra ljudbilden och stärka upplevelsen där det behövs.
Om du ställer två högtalare framme vid din tv så förstärks alla ljud som kommer framifrån samt dialogen. Placerar du dem bakom dig så förstår Dolby Atmos FlexConnect det och stärker ljudet från högtalarna i din tv medan de bakre högtalarna dämpas och ger dig surroundljud.
Är högtalarna bättre anpassade för låga frekvenser så kan basljud avlastas från tvn till de externa högtalarna för en djupare effekt vid exempelvis explosioner och åska.
Stöder Dolby Atmos, 5.1-surround & stereo
För att förstå din och högtalarnas placering så använder Dolby Atmos FlexConnect de inbyggda mikrofonerna i tvn. Ljudformaten som stöds är bland annat Dolby Atmos för högupplöst och rumsligt ljud, traditionellt 5.1-surroundljud samt stereoljud.
Det krävs att din tv har stöd för Dolby Atmos FlexConnect om du vill använda den nya tekniken. Initialt är det bara vissa TLC-modeller som stöds, men fler tillverkare kommer att involveras med tiden.
Text: Daniel Haaf
Uppdaterad: 14 juni 2022
Uppdaterad: 29 augusti 2023
Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.