Prisjakt

Test: Samsung Galaxy Buds 3 recension

Författarprofilens avatar

Daniel Haaf

Kategorispecialist

Uppdaterad: 30 augusti 2024

Samsung Galaxy Buds 3 är hyggliga in-ear-lurar. De erbjuder bra ljudkvalitet för både musik och samtal, sitter relativt bekvämt i öronen och kommer med ett praktiskt laddningsetui. Dock finns det några brister, och för 2 000 kronor kan jag inte låta bli att fundera på om en uppgradering till Galaxy Buds 3 Pro vore rimligt för många. Här följer min recension av Samsungs senaste in-ear-lurar, Galaxy Buds 3.

Galaxy Buds 3 i sitt laddningsetui.

Bild: Daniel Haaf

TL;DR

  • Passform: Sitter bra i öronen, men jag skulle inte använda dem under ett löparpass.
  • Ljudkvalitet: Imponerande ljud både för musik och samtal.
  • Laddningsetui: Utmärkt, hållbart och robust konstruktion.
  • Integration: Sömlös anslutning med Samsungs mobiltelefoner.
  • App: Enkel att navigera i Wear-appen med alla nödvändiga inställningar.
  • Brusreducering: Finns, men är begränsad i sin effektivitet.
  • Batteritid: Acceptabel.

Psst, letar du efter ett test av Galaxy Buds 3 Pro? Läs vår recension här!

Anslutning och passform

Galaxy Buds 3 är föredömligt enkla komma igång med och kräver minimalt med kunskap för att använda. Jag placerade hörlurarna i etuit bredvid en Galaxy Z Fold6, öppnade locket och telefonen hittade dem direkt för snabb parkoppling. Smidigare än så kan det knappast bli.

Min 14-åriga son testade att parkoppla hörlurarna med sin Pixel 7 Pro, och det tog inte mycket längre tid. Han behövde ladda ner Wear-appen från Play Store och parkoppla hörlurarna manuellt, men därefter fungerade allt felfritt även på hans telefon.

Min iPhone 15 Pro kan också använda hörlurarna, men utan Wear-appen kan jag inte finjustera ljudet, kontrollera brusreduceringen eller uppdatera hörlurarnas inbyggda mjukvara. Har du en iPhone, är dessa hörlurar förmodligen inte rätt val för dig. Här är AirPods är ett mycket bättre val.

Efter parkopplingen var passformen nästa att testa. Här blev jag lite besviken, det krävs nämligen en del justering innan de hamnar i en hyfsat bekväm position. De sitter kvar i öronen på mina promenader, men jag skulle undvika att använda dem under ett träningspass.

Min 12-åriga dotter och 14-åriga son försökte också använda Galaxy Buds 3, men hörlurarna var för stora för deras öron. Eftersom det inte finns några utbytbara silikonproppar går det inte att justera storleken för en bättre passform.

Utan silikonproppar blir inte lurarna tätslutande mot öronen och därför läcker de också lite ljud ut till omgivningen. Det är inget som stör nämnvärt, men kan vara bra att veta om du planerar att använda dem på kontoret eller i kollektivtrafiken.

Galaxy Buds 3 i öronen på en 12-åring.

Bild: Tor Haaf

Brusreducering & ljudkvalitet

Galaxy Buds 3 har aktiv brusreducering som hjälper till att blockera störande ljud från omgivningen, och den fungerar bra, även om effektiviteten begränsas av att hörlurarna inte sluter helt tätt i öronen. Ljud som bilar som kör förbi, sorlet från mitt lokala café, och byggarbetsplatsen jag passerar blir mindre påtagliga när jag har brusreduceringen aktiverad.

Omgivningen blir inte helt tystad, men det gör inte Galaxy Buds 3 Pro eller AirPods Pro 2 heller. Jag kan fortfarande höra när någon talar till mig, jag blir inte överraskad av en bil bakifrån, och min hunds skall bryter igenom även den mest avancerade brusreduceringen, så där kommer jag inte undan hennes uppmärksamhet.

En viktig detalj med alla in-ear-lurar är ljudkvaliteten. När jag testade Galaxy Buds 3 Pro blev jag glatt överraskad över hur bra de låter, och även Galaxy Buds 3 levererar på den punkten – ibland.

Ljudkvaliteten är en viktig faktor för alla in-ear-lurar, och här levererar Galaxy Buds 3 – till viss del. När de sitter ordentligt i öronen låter de imponerande bra för att vara öppna lurar. Basen är kraftfull, instrument och sång är tydligt separerade, och de fungerar väl för musik, podcasts och i viss mån film. Dessutom behövde jag inte höja volymen alltför högt när jag var utomhus, vilket är positivt för mina öron som redan har utsatts för höga ljudnivåer genom åren.

Det största problemet för mig med brusreduceringen och ljudkvaliteten är att de förändras drastiskt beroende på passformen i öronen. Om hörlurarna sitter det minsta "fel" försämras upplevelsen markant, särskilt när det gäller brusreduceringens effektivitet. Det gäller alltså att just dina öron passar bra för Galaxy Buds 3.

Galaxy Buds 3 Pro till vänster. Galaxy Buds 3 till höger.

Bild: Daniel Haaf

Batteritiden och laddningsetuit

Laddningsetuiet till Galaxy Buds 3 är mycket välbyggt och påminner i utseende om etuiet till Galaxy Buds 3 Pro. Locket är genomskinligt med en grå ton, medan basen är i blankare grå metall. Känslan är utmärkt – gångjärnet är stadigt utan något glapp, och delen där hörlurarna placeras känns solid och robust, utan att materialet ger efter vid tryck. Ett riktigt välgjort etui vill jag mena.

Både hörlurarna och etuiet har färgkodningar som gör det lättare att se var varje hörlur ska placeras. Det kan vara hjälpsamt i början, men känns som en onödig detalj på sikt.

På undersidan av etuiet finns en liten knapp för att sätta hörlurarna i parkopplingsläge, precis som på de flesta andra hörlurar – inget oväntat där.

Men om laddningsetuiet är i toppklass, så är batteritiden det tyvärr inte.

Här hade jag förväntat mig lite mer av Samsung. De officiella siffrorna anger upp till sex timmars användning utan brusreducering och en extra timme med funktionen aktiverad. Med laddningsetuiet får du totalt 26 respektive 30 timmar.

Det är fullt rimlig batteritid för sina kronor, men inte världsbäst. För 2 000 kronor behöver batteritiden inte vara den bästa, men jag hade gärna sett något extra som kunnat göra Galaxy Buds 3 ännu mer attraktiva. Att ladda hörlurarna i etuiet tar cirka en timme, vilket är helt acceptabelt.

En USB-C till USB-C-kabel medföljer i förpackningen, men du måste skaffa en strömadapter separat.

Summering

Galaxy Buds 3 är solida in-ear-lurar med bra ljudkvalitet, rimlig batteritid och en sömlös integrering med Samsungs mobiltelefoner. När de sitter ordentligt i öronen är de verkligen värda priset, men det förutsätter att passformen passar just dina öron. Även om batteritiden kunde ha varit bättre, är den ändå acceptabel med tanke på priset. Galaxy Buds 3 ett bra tillskott på hörlursmarknaden – om du accepterar lurarnas tillkortakommanden.

De viktigaste egenskaperna

  • Ljudkodek: AAC, SBC, SSC
  • Brusreducering: Aktiv
  • Anslutning: Bluetooth 5.4
  • Vattentålighet: IP57 (endast lurarna)
  • Batteritid: upp till cirka 30 timmar (lurar + etuit)
  • Vikt (lurarna): 4,7 gram
  • Vikt (etuit): 46,5 gram