Prisjakt

Känn friheten med en knapptelefon (dumb phone)

Författarprofilens avatar

Daniel Haaf

Kategorispecialist

Uppdaterad: 16 juli 2024

Knapptelefonen kallas även för ”dumb phone” och är en typ av mobiltelefon med fysiska knappar istället för en pekskärm. De första generationernas knapptelefoner begränsades till grundläggande funktioner som att ringa och skicka SMS. Modernare modeller kan betydligt mer än så, och ger ändå en välkommen paus från oavbrutna notiser och annat som stör i livet.

Modern Nokia 3210 från 2024

Modern Nokia 3210 från 2024

Bild: isaacmsmith, Unsplash

För en enklare vardag

Moderna knapptelefoner ger en minimalistisk upplevelse när du använder din mobiltelefon. Du slipper distraherande appar och aviseringar, batteritiden är ofta flera dagar och kan använda nyare mobilnät med 4G-täckning. Många modeller saknar helt appstöd utöver de enklaste varianterna som medföljer telefonen.

En knapptelefon kostar betydligt mindre än en mer avancerad, modern smartphone. Ofta under tusenlappen. För pengarna får du oftast en liten och behändig mobiltelefon med lågupplöst skärm, begränsad kameramöjligheter och fysiska knappar. I många fall är apparna begränsade till de som följer med ur lådan, men det finns alternativ för dig som behöver WhatsApp, Messenger och andra meddelandeappar.

Det finns knapptelefoner som är bättre anpassade för en mer avancerad användare, utan att vara en smartphone. Stort lagringsutrymme för dina musikfiler och poddar, lång batteritid, stöd för appar och WiFi-hotspots gör en del modeller till ett mellansteg där du inte behöver ta steget helt bort från din mer kapabla smartphone.

Kraftigt ökat köpintresse för knapptelefoner

Vi har märkt en stor ökning i besök från oss till butiker för äldre knapptelefoner. Här är några av produkterna som ökat mest i maj och juni 2024:

Tre fördelar med knapptelefoner

Minimalistisk och distraktionsfri upplevelse

Den kanske största fördelen med knapptelefoner är att du får en minimalistisk upplevelse med färre distraktioner än med en smartphone.

Känslan av konstant tillfredsställelse som moderna telefoner ger med tidskrävande appar som TikTok, YouTube och Instagram gör att vi får allt svårare att koncentrera oss när det behövs.

Med en "dum" mobiltelefon avvänjer du dig från känslan av att ständigt behöva kolla sociala medier. Det är också lättare att hitta bättre saker att göra än så kallad "doom scrolling" när du har ledig tid.

I längden ger en knapptelefon en lugn och distraktionsfri vardag. Och om du vill kolla dina sociala medier kan du alltid göra det på datorn.

Lång batteritid

De flesta smarta mobiltelefonerna måste laddas varje kväll om batteriet ska klara hela nästkommande dag. Knapptelefoner har ofta mycket bättre batteritid och behöver inte laddas lika ofta.

Det är vanligt att knapptelefoner har samtalstid mellan 7 och 12 timmar, vilket är sämre än moderna smartphones. Standby-tiden däremot kan vara uppåt 30 dagar vilket är mycket bättre än även de dyraste mobiltelefonerna på marknaden.

Många modeller har dessutom bytbart batteri, precis som de klassiska Nokia-telefonerna. Det betyder att du enkelt ersätter det gamla batteriet när batterikapaciteten börjar bli dålig.

Säkrare för barnen

Knapptelefoner är ett säkrare och billigare alternativ för barnen när de får sin första mobiltelefon.

Utan appar för sociala medier blir de inte överrösta med meddelanden som ständigt plingar i mobilen och stjäl deras uppmärksamhet från andra, viktigare saker.

Dessutom kan inte okända personer kontakta dem lika enkelt via olika meddelandeappar.

Tänk på att dagens ungdomar sällan använder SMS/MMS för att kommunicera. Istället används olika meddelandeappar som WhatsApp. Det är inte alla knapptelefoner som stöder den typen av appar vilket kan bli ett utanförskap när barnet inte kan prata med sina vänner där de finns.

Baksidan på en modern Nokia 3210 med kamera.

Baksidan på en modern Nokia 3210 med kamera.

Bild: isaacmsmith, Unsplash

Nackdelarna med knapptelefoner

Innan du köper en telefon med knappar är det viktigt att du har koll på fördelarna och nackdelarna. Det finns anledningar till varför de är mycket billigare än smartphones. Här är några punkter att tänka på inför valet.

  • Knapptelefoner är långsammare att använda
  • De saknar ofta viktiga appar för bank och kommunikation
  • Vissa äldre modeller klarar bara 2G eller 3G
  • Har dåliga kameror eller saknar helt kamera
  • Att skriva med fysiska knappar och T9 tar lång tid

Viktigt att tänka på

Knapptelefoner med 2G eller 3G slutar att fungera när de svenska mobiloperatörerna stänger ner de gamla mobilnäten senare under 2024 eller 2025.

Om du vill lyssna på musik behövs appstöd alternativt stort lagringsutrymme för dina musikfiler samt 3.5mm-hörlurskontakt eller bluetooth för trådlösa hörlurar.

En del knapptelefoner använder Android och har stöd för mobilappar. Stödet är ofta begränsat och du kan inte räkna med att BankID, din bank-app eller andra, viktiga appar för kommunikation fungerar.

Använder du ett eSim med din befintliga smartphone behöver du beställa ett fysiskt SIM-kort till knapptelefonen.

Många knapptelefoner har avtagbart batteri så att du enkelt byter det gamla när batterikapaciteten är dålig. Kontrollera tillgängligheten på ersättningsbatterier innan du väljer en knapptelefon.

FAQ

Vad är doomscrolling?

Doomscrolling kallas även för doomsurfing eller domedagsskrollande. Det är ett uttryck för beteendet av att spendera stora mängder tid med att hitta och läsa negativa nyheter på internet. Ofta känner den som gör doomscrolling att hen inte kan sluta utan söker hela tiden nytt i ett ändlöst scrollande på datorn eller mobiltelefonen.

Vad är en knapptelefon?

Knapptelefon är namnet på mobiltelefoner som har fysiska knappar istället för en pekskärm. Den här typen av telefon kallas även för "dumb phone" eftersom funktionaliteten är mycket begränsad. Ofta saknas allt utom de mest begränsade funktionerna. Många modeller har inte stöd för appar och använder 2G eller 3G (det finns nyare modeller för 4G).

Hur använder jag mobiltelefonen mindre?

Radera alla appar utom de absolut mest nödvändiga, som BankID och bank-appar. Ställ in skärmen till att vara svartvit istället för att visa färger. Lägg mobiltelefonen på en dedikerad plats i hemmet, exempelvis i hallen, och ta den inte förrän du absolut måste. Förbjud mobiltelefoner på toaletten och i sovrummet. Stäng av alla ljud och vibrationer, utom för dina viktigaste kontakter.

Finns knapptelefon med BankID?

Nej, det finns inte knapptelefoner med BankID just nu. Anledningen är att kraven på hårdvaran och mjukvaran inte uppfylls för att BankID-appen ska fungera korrekt. Vill du använda mobilt BankID måste du skaffa en modernare smartphone som uppfyller alla kraven.

Finns knapptelefon med WhatsApp?

Ja, det finns modeller som stöder WhatsApp-appen. Men! Det är bara ett fåtal i Europa som kan använda den och bara de som använder Android. Två alternativ är Cat S22 Flip och Nokia 2720 Flip.

Svartvit skärm minskar viljan att använda telefonen onödigt mycket.

Bild: bhaguz, Unsplash

Om du vill fortsätta använda din smartphone

Du måste inte köpa en knapptelefon för att minska omvärldens vilja att lysa igenom i vardagen. Det finns några enkla knep för att minska användandet av telefonen. Här är våra tre, enkla knep för en mindre pling i mobilen.

Radera alla sociala appar

Facebook. TikTok. Instagram. Pinterest. Threads. Alla jagar din uppmärksamhet och det första steget är att radera allihop från din mobiltelefon. Om du måste ha en specifik app av någon anledning kan du lägga den i en mapp så långt bort från hemskärmen som möjligt. Gör appen svår och obekväm att hitta i telefonen.

Stäng av aviseringar

Se till att din mobiltelefon inte plingar hela tiden. Stäng av ljud och vibrationer för appar så blir du inte påmind om att de finns hela tiden. Ett tips är att aktivera tyst läge under vissa tider på dygnet när du vill ha extra fokustid. Kom ihåg att du alltid kan ställa in så att speciella kontakter alltid uppmärksammas när de skickar meddelanden eller ringer.

Gör skärmen till svartvit

Ett tips om du vill använda mobiltelefonen mindre är att ta bort alla färger – du gör den svartvit helt enkelt. Det gör dig mindre benägen att kolla på videor och bilder, och det blir lättare att hålla sig till mer produktiva sysslor på mobilen. Både Android och iOS har en inställning för att göra skärmen svartvit, och du byter enkelt tillbaka när det behövs.