Prisjakt

Här är nya iPad Pro, iPad Air & Pencil Pro (2024)

Författarprofilens avatar

Daniel Haaf

Skribent

Uppdaterad: 07 maj 2024

Apple har släppt nya surfplattor, en uppgraderad styluspenna och nya generationens Magic Keyboard. Här är allt du måste veta om prylarna som släpptes under våreventet "Let Loose".

Nya iPad Air 11" 2024
Nya iPad Air 11"Bild: Apple

iPad Air (2024)

Apple släpper nya generationens iPad Air i två storlekar. En mindre 11-tumsmodell och en större 13-tumsmodell. De båda surfplattorna använder i grunden samma hårdvara. Visuellt är det bara skärmstorleken som skiljer dem åt och under ytan är det bara ljudvolymen med de kraftfullare högtalarna i 13-tumsmodellen som är särskiljande.

Under de stora skärmarna sitter andra generationens Apple-utvecklade systemchip, kallat M2. Det betyder både att energieffektiviteten har förbättrats och att prestandan ökar jämfört med tidigare iPad Air-modeller. Surfplattorna är upp till 50 procent snabbare än M1-modellerna och upp till tre gånger snabbare än de Apple A12-bestyckade iPad Air-modellerna.

På framsidan sitter en selfiekamera på 12 megapixel. Den har fått en ny position mitt på skärmens ena långsida för att bättre matcha behovet när surfplattan används för videosamtal i landskapsläge. På baksidan sitter en vidvinkelkamera som även den är på 12 megapixel.

Lagringsutrymmet är valbart mellan 128 GB och 1 TB. Du kan även välja mellan en billigare WiFi-variant och en som även stöds 5G-nätet. Pekskärmen har stöd för såväl fingrar som Apple Pencil där även senaste Pencil Pro stöds. Chassit till iPad Air är tillverkat av 100 procent återvunnen aluminium.

Viktigt att veta

 1. 11 tum och 13 tum
 2. Blå, lila, Starlight, rymdgrå
 3. Systemchippet Apple M2
 4. 128GB, 256GB, 512GB, 1TB
 5. Två 12-megapixelkameror
 6. Stöd för Pencil Pro & Magic Keyboard
 7. Pris från ca 8 495 kr
Nya iPad Pro 13" 2024
Nya iPad Pro 13"Bild: Apple

iPad Pro OLED (2024)

Nya generationens iPad Pro har en ljusstark OLED-skärm, är tunnare än någonsin och är Apples första produkt med M4-chippet. Precis som nya iPad Air är det få detaljer som skiljer 11- och 13-tumsmodellen åt, men jämfört med de tidigare surfplattorna i iPad Pro serien är skillnaderna stora.

Utseendemässigt har iPad Pro OLED samma form som sina föregångare, men profilen har blivit märkbart tunnare. 11-tumsmodellen är endast 5,3 millimeter på det tjockaste stället medan 13-tumsmodellen är ännu tunnare med 5,1 millimeter.

Den nya OLED-skärmen består av två supertunna paneler som lagts ihop för att öka ljusstyrkan. Upp till 1 000 nits vid normal användning i SDR och upp till 1 600 nits vid HDR-visning är möjligt. Eftersom det är en OLED-panel slipper vi fenomenet "blooming" som de tidigare Mini-LED-modellerna hade och får dessutom bättre kontraster.

Under skärmen sitter M4-chippet som är upp till 50 procent snabbare än M2-chippet som tidigare iPad Pro-modellerna använde. Enligt Apple kan nya chippet uppnå samma prestanda som M2-chippet med bara halva energiförbrukningen.

Chassit är tillverkat av 100 procent återvunnen aluminium, du kan välja lagringsutrymme upp till 2 TB, det finns två kameror som båda är på 12 megapixel och även en LiDAR-sensor precis som på nyare iPhones. Givetvis kan du använda nya Magic Keyboard och Pencil Pro.

Viktigt att veta

 1. 11 tum och 13 tum
 2. Blå, lila, Starlight, rymdgrå
 3. Systemchippet Apple M4
 4. 256GB, 512GB, 1TB, 2TB
 5. Två 12-megapixelkameror
 6. Stöd för Pencil Pro & Magic Keyboard
 7. Pris från ca 14 495 kr

iPad Pro med Nano-Texture

Om du vill ha det där extra i din iPad Pro och är beredd att betala en slant för det finns nya iPad Pro med samma nanotexturglas på skärmen som Apples professionella datorskärmar. Bland annat används tekniken med Pro Display XDR, iMac och Studio Display.

Nanotexturglas är ett tillval som minskar reflektionerna i skärmen genom bättre spridning av ljuset när det träffar glasytan. Enligt Apple är nanotexturen etsad i glasmaterial på nanonmeternivå. Det gör att reflektionerna minskar, utan att bildkvaliteten eller kontrasten på bilden påverkas.

Vill du ha nanotexturglas i din iPad Pro är det varianterna med 1 TB respektive 2 TB som gäller. Tillvalet kostar 1 400 kronor. Det betyder att du får betala från cirka 24 295 kronor för 11-tumsmodellen och från cirka 28 795 kronor för 13-tumsmodellen.

Som jämförelse kan du skaffa en Macbook Pro 14" med M3-chippet för ungefär samma kostnad.

Apple M4 illustration
Illustration av M4 som visades på Apples våreventBild: Apple

Det bästa M4-chippet kostar tusenlappar extra

Visste du att bara de dyraste varianterna av iPad Pro med 1 TB respektive 2 TB lagringsutrymme får det bästa M4-chippet?

Alla varianter av M4-chippet har totalt tio kärnor varav fyra är högpresterande och sex är energieffektiva. De högpresterande aktiveras bara när de behövs för att ge den där extra hastigheten för krävande uppgifter.

Om du köper en iPad Pro med 256 GB eller 512 GB lagringsutrymme är tre av fyra högpresterande kärnor aktiverade. Köper du istället en variant med 1 TB eller 2 TB lagringsutrymme är även den fjärde kärnan aktiverad.

En annan, stor skillnad är mängden RAM-minne som surfplattan har. Du får 8 GB RAM med 256 respektive 512 GB lagring medan de två dyrare har hela 16 GB RAM.

Det är inte sannolikt att du märker någon tydlig skillnad vid normal användning. Den som vill pressa sin surfplatta med exempelvis redigering av högupplöst video lär däremot märka en hastighetsskillnad.

Det kan finnas två anledningar till varför Apple gör uppdelningen.

En anledning är att Apple vill göra det mer attraktivt att köpa de lite dyrare varianterna. Det kan också vara ett sätt att använda chip som inte fungerar korrekt med alla fyra kärnor aktiverade, men som kan använda tre, utan att behöva slänga dem.

Nya Apple Pencil Pro 2024
Nya Apple Pencil ProBild: Apple

Pencil Pro

Med Pencil Pro introduceras en ny och förbättrad styluspenna med alla egenskaper från de två föregående modellerna, samt flera stora nyheter som inte funnits tidigare.

En av förbättringarna är stödet för Hitta-nätverket. Om du tappar bort din styluspenna hittar du den enklare med din iPhone, iPad eller Mac. En annan nyhet är en konfigurerbar funktionsknapp som gör det lättare att göra olika åtgärder i dina favoritknappar. Bara håll in knappen och välj funktionen du vill ha från paletten som visas på skärmen.

En tredje nyhet är stödet för så kallad "barrel roll". Med den kan du snurra Pencil Pro i handen och exempelvis rotera ett föremål i ditt 3D-renderingsprogram. Samtidigt som du utför en "barrel roll" går det att använda andra funktioner, som att zooma in och ut.

Nya Pencil Pro är hårdvarulåst till endast de nya iPad Air- och iPad Pro-modellerna. Om du vill ha styluspennan måste du alltså köpa en helt ny surfplatta. Apple tillhandahåller fortfarande de förra generationernas Pencil-modeller för den som har en äldre iPad-modell.

Viktigt att veta

 1. För nya iPad Air och iPad Pro
 2. Stöd för Hitta-nätverket
 3. Konfigurerbar snabbknapp
 4. Barrel roll-funktion
 5. Haptisk återkoppling
 6. Pris från ca 1 795 kr
Nya Magic Keyboard för iPad 2024
Nya Magic Keyboard för iPadBild: Apple

Magic Keyboard (2024)

Även tangentbordet Magic Keyboard för iPads släpptes i en ny modell samtidigt med förbättrade iPad Air, iPad Pro och Pencil Pro. Den nya modellen är den första, stora uppgraderingen sedan första Magic Keyboard introducerades 2020.

Bland nyheterna hittar vi en funktionsrad överst på tangentbordet. De tidigare varianterna saknade en sådan och raden betyder att användaren får alla snabbknappar som även finns på Macbook Air och Pro till sin iPad.

Andra förbättringar är ett nytt handledsstöd i aluminium och en större touchpad med haptisk återkoppling.

Magic Keyboard kostar från cirka 4 295 kronor för den mindre varianten (11 tum) och cirka 4 895 kronor för den större (13 tum).

Se hela lanseringseventet här