Prisjakt

Allt om nya Google Pixel 8a

Författarprofilens avatar

Daniel Haaf

Kategorispecialist

Uppdaterad: 13 juni 2024

Äntligen har Google lanserat nya mobiltelefonen Pixel 8a. Modellen har stora likheter med den tidigare släppta syskonmodellen Pixel 8, men drar ner på några av de tekniska innovationerna för att kunna minska priset.

Pixel 8a

Bild: Google

Det här är Pixel 8a

Visuellt påminner Pixel 8a mycket om Pixel 8. Skärmen är på 6,1 tum och har hög upplösning samt supersnabb uppdateringsfrekvens. Den klarar även en mycket hög ljusstyrka när du kollar på HDR-material. Det ovanpåliggande glasskyddet mot repor är en äldre variant kallad Gorilla Glass 3. Nyare skyddet finns bara i dyrare Pixel 8 och 8 Pro.

Lagringen för operativsystemet Android, alla appar och dina viktiga filer uppgår till antingen 128 GB eller 256 GB. Du kan inte använda minneskort, så om utrymmet tar slut måste du antingen radera filer eller förlita dig på molnlagring.

Batteriet har knappt uppgraderats jämfört med fjolårets Pixel 7a. Kapaciteten är något bättre än tidigare modeller, men laddningshastigheten är fortfarande bara 18 watt som snabbast. Du kan ladda Pixel 8a trådlöst, men räkna med att hastigheten minskar. Upp till 24 timmars användning kan du förvänta dig när batteriet har full kapacitet.

Använder snabba Tensor G3

Under skärmen hittar du även en tredje generationens systemchipp från Google. Med Tensor G3 introduceras bättre stöd för AI-funktioner samtidigt som den är snabbare och energieffektivare än de tidigare Tensor-chippen.

Med Pixel 8a får du en selfiekamera som tar vidvinkelbilder. På baksidan sitter två kameror där den ena är en högupplöst vidvinkel och den andra är en ultravidvinkel för situationer när du vill få med så mycket som möjligt framför mobiltelefonen. Alla kamerorna stöder inspelning av högupplöst video i 4K.

Längst ner på mobiltelefonen sitter en ensam USB-C-port för laddning och dataöverföring. Du kan använda ett digitalet eSIM och ett fysiskt Nano-SIM. Operativsystemet som medföljer är Android 14 och enligt Google utlovas sju år med uppdateringar.

Pixel 8a i olika färger

Pixel 8a finns att skaffa i fyra färger

Bild: Google

Detaljerna du kanske vill veta

Efter att ha gått igenom Pixel 8a i sin enkelhet kan det vara lämpligt att belysa några viktiga detaljer.

Skärmens upplösning är 1080 x 2400 pixlar med en pixeltäthet på 430 ppi. Det är mer än tillräckligt för att även de minsta detaljerna på skärmen ska vara skarpa. Även liten text. Uppdateringsfrekvensen är 120 Hz och du får upp till 1 400 nits ljusstyrka vid HDR-visning, eller upp till 2 000 nits som absolut högsta ljusstyrka under korta perioder.

Förutom det snabba Tensor G3-chippet finns även 8 GB RAM-minne. Minnestypen är snabba LPDDR5x som används i många mobiltelefoner idag. Lagringsutrymmet använder UFS 3.1-lagring precis som Pixel 8 och 8 Pro. Det är en långsammare minnestyp som är ungefär hälften så snabb som nyare UFS 4.0. Det är dock inte troligt att du märker någon större, praktisk skillnad.

64-megapixel huvudkamera & IP67-klassning

Upplösningen på den främre selfiekameran är 13 megapixel med största bländaren f/2.2 och fast fokus. Det är några megapixel mer än Pixel 8 som bara har 10,5 megapixel på den främre kameran. De bakre kamerorna har 64 megapixel för vidvinkeln (bländare f/1.89) och ultravidvinkeln är på 13 megapixel (med bländaren f/2.2).

Laddningen sker med maximalt 18 watt via USB-C eller 7,5 watt trådlöst. Pixel 8 har jämförelsevis mycket snabbare laddning på 27 watt respektive 18 watt (Pixel Stand) / 12 watt (Qi-laddare) samt stöd för omvänd laddning.

Hela mobiltelefonen är vatten- och dammtålig enligt IP67-klassningen. Det är snäppet sämre än andra, dyrare mobiltelefoner som klarar den högre IP67-klassningen, men bra nog för att stå emot regn och dylikt.

Läs mer om vad IP67-klassningen betyder för din mobiltelefon här.

Så länge uppdateras Pixel 8a

Google lovar att Pixel 8a får uppdateringar till Android i minst sju år efter att mobiltelefonen släppts.

Android 14 följer med direkt ur lådan och om planen håller kan du räkna med att mobiltelefonen får Android 21 innan tiden löper ut.

Förutom större Android-versioner omfattas även mindre bugg- och sårbarhetsfixar, samt så kallade "Pixel Feature Drops". Den sistnämnda är nya funktioner till Pixel-telefonerna och som släpps med jämna mellanrum.

Viktigt att tänka på om Googles uppdateringspolicy är att även om Pixel 8a får uppdateringar i sju år så betyder det inte att modellen får alla de senaste och hetaste funktionerna. Ofta begränsas de mest lockande nyheterna till de senaste mobiltelefonerna.

Första uppdateringen till Pixel 8a

Den första uppdateringen till mjukvaran i Pixel 8a är släppt. Det är en mindre på 190 MB med mindre fixar som gör upplevelsen för användarna bättre på en mängd områden.

Största förbättringen och den viktigaste är att Google inkluderade de senaste säkerhetsfixarna för maj 2024. Det är viktigt för att hålla användarnas mobiltelefoner skyddade.

I övrigt har Google inte detaljerat nyheterna mer än att det är "fixar för kritiska buggar och förbättringar kring prestanda och stabilitet".

Uppdateringen laddar du ner direkt via mobiltelefonen. Du får en avisering på skärmen när uppdateringen är redo att installeras.