Prisjakt

Test: Så bra är Playstation 5

Playstation 5 är rejält stor – men det gör inget

Playstation 5 är en riktigt spännande spelkonsol. Hårdvaran är riktigt snabb, DualSense-kontrollen är ett stort lyft med sin haptiska återkoppling och den nya kylarlösningen gör ett utmärkt jobb med att hålla spelkonsolen sval och tyst..

Där tidigare flaggskeppsmodellen Playstation 4 Pro inte kunde hålla jämna steg med Xbox One X prestandamässigt så är spelplanen betydligt jämnare med nya generationens spelkonsoler. Xbox Series X är visserligen kraftfullare på pappret, men Playstation 5 står sig mycket väl mot sin konkurrent.

Här är vår genomgång av nya och förbättrade Playstation 5. En spelkonsol som visar att Sony inte tänker vika en tum mot Microsoft och Xbox-serien. 

Här kan du läsa mer om Playstation 5

Här kan du se priser och lagerstatus

Läs vår recension av Xbox Series X här

Sony PlayStation 5 (PS5) 825GB

Sony PlayStation 5 (PS5) Digital Edition 825GB

Nya PS5:an har avtagbar skivläsare och mer lagring: Foto: Sony

Nya Playstation 5 med 1 TB lagring

Visste du att Sony har släppt en ny, slimmad variant av Playstation 5? Den nya modellen har samma prestanda som föregångaren från 2020, men den fysiska storleken har minskat och lagringsutrymmet är nu lite större på 1 TB. Vi har summerat alla nyheter och förbättringar i en guidande artikel åt dig.

Läs allt om nya PS5:an här.

Även en USB-kabel som inte syns på bilden ingår i lådan.

Det här ingår när du köper Playstation 5

Allt du måste ha för att komma igång med din nya Playstation 5 finns i lådan.

Nya handkontrollen DualSense och en tillhörande laddningskabel medföljer, såväl som en HDMI-kabel och en strömsladd. Du får också med en manual och information om garanti hos tillverkaren. 

Det medföljer även en basplatta till spelkonsolen. Basplattan kan användas både när ditt Playstation 5 är liggande och stående. Vår första tanke om basplattan är att den känns plastig och bräcklig.

Hur den ska monteras på undersidan av spelkonsolen var inte helt uppenbar och det var enda gången som manualen faktiskt behövdes under vår test.

Slutligen medföljer ett förinstallerat spel också, Astro’s Playground.

Prenumerera på spel till Playstation 5 med Playstation Now

Du kan välja att prenumerera på spel till din spelkonsol istället för att köpa dem. Med Playstation Plus betalar du en fast månadskostnad och så länge prenumerationen är aktiv så kan du använda mängder av spel.

Playstation Plus har tre prenumerationsnivåer – Essential, Extra och Premium. Med Essential får du samma fördelar som gamla Playstation Plus gav, vilket är gratis spel varje månad och möjligheten att spela online mot andra spelare.

Väljer du Extra eller Premium blir det genast lite mer intressant. Priset går upp, men du får samtidigt tillgång till hundratals speltitlar för Playstation 4 och 5. Förutom Sonys egna katalog med spel så ingår även Ubisoft+ Classics i prenumerationen.

Det som särskiljer den dyraste nivån Premium från Extra är att du kan strömma dina spel över molnet om du föredrar det och du får provversioner av nya spel som du kan testa innan du köper dem. Men smakar det så kostar det. Både Extra och Premium är betydligt dyrare än vad gamla Playstation Plus kostade.

Läs mer om nya Playstation Plus-nivåerna här.

DualSense-kontrollen är riktigt spännande att använda, och lite framtung.

DualSense-handkontrollen stjäl rampljuset från prestandan

Hög prestanda och grym grafik i all ära, men det är den nya DualSense-handkontrollen som stjäler rampljuset. Det är uppenbart att Sony har lagt ner mycket arbete med att designa om precis allt från gamla DualShock 4 V2. Där Microsoft har fokuserat på mer subtila ändringar i sin nya handkontroll till Xbox Series X/S så har Sony gjort precis tvärtom.

DualSense har fått en ny textur som förbättrar greppet och knapparna har fått en skönare känsla. De analoga spakarna har ett bekvämt motstånd som känns helt rätt åtminstone för våra fingrar. Och den haptiska återkopplingen i handkontrollen tar det hela till en helt ny nivå. Vi skojar verkligen inte.

Oavsett om du svingar ett samurajsvärd, skickar glödhett bly tvärs över kartan eller svingar dig som Spider-Man över staden så känner du små vibrationer i handkontrollen. Vibrationerna ändrar karaktär beroende på vad som händer på skärmen, från små vibrationer när du går genom gräs till ordentliga skakningar om något exploderar.

Det är en intressant och lite spännande känsla som DualSense kan förmedla. Speciellt när man jämför med DualShock 4 som inte är i närheten av att ge samma upplevelse med sin skramlande vibrationsfunktion.

Ett tips är att du kör Astro’s Playroom före något annat spel. Du får nämligen en utmärkt introduktion till allt som DualSense kan göra i det spelet.

Baksidan huserar fler portar och ordentligt med utskärningar för ett bra luftflöde.

Det här hittar du på Playstation 5

När vi recenserade Xbox Series X kallade vi den spelkonsolen för minimalistisk i sin design. Playstation 5 är raka motsatsen. Den är ett monster till spelkonsol som fullkomligt tornar sig över Xbox Series X när de står sida vid sida.

Storleken är inget bekymmer för oss. Visst är Playstation 5 betydligt mer utmärkande och lite knepigare att placera vid tv:n, men det är inget som drar ner betyget. Det går snabbt att vänja sig vid den vitsvarta kolossen på tv-bänken.

Framsidan huserar två portar av typen USB-C och USB-A. Om du skaffar varianten med bluray-spelare sitter den till höger om portarna på framsidan. På baksidan finner du ytterligare fem kontakter

  • Två USB Typ-A-portar (Super-Speed USB 10 Gbps)
  • Gigabit Ethernet-port för nätverk
  • HDMI 2.1-port
  • Strömkontakt

Playstation 5 är inte stor utan en bra anledning. Den nya kylaren använder en stor fläkt som kräver ordentligt med plats. Sval luft dras in längs sidorna för att kyla komponenterna på insidan. En massiv kylarfläns hjälper till att fördela värmen från processorn, grafikkretsen och minnesmodulerna.

Om nya kylarlösningen fungerar bra? Det är en enorm skillnad mellan ljudnivån från Playstation 5 och Playstation 4 Pro – vi lovar. Längre ner finns ett avsnitt som berättar hur stor den skillnaden är.

Så här påbörjar du installationen med Playstation-appen på en iPhone.

En kvart – från uppackning till spel

Det tar inte lång stund att komma igång med din Playstation 5. För oss behövdes ungefär en kvart från att vi började packa upp spelkonsolen till att vi kunde starta det förinstallerade spelet Astro’s Playroom. Lika länge som med Xbox Series X alltså.

Och då inkluderar vi tiden det tog att montera det lite knepiga stödet till spelkonsolen samt att plocka undan både kartonger och överblivna plastpåsar.

Första gången du startar din Playstation 5 måste det göras med knappen på spelkonsolen. Den tillhörande handkontrollen är inte parkopplad från start, utan det är det första du måste göra vid installationen.

Handkontrollen ansluter du till spelkonsolen med en tillhörande USB-kabel. Den ligger i ett mindre fack i tillbehörslådan och är lätt att missa. Är du inte snabb nog med anslutningen kommer en robotröst att berätta vad du ska göra på flera olika språk. 

När handkontrollen är ansluten och parkopplad uppdateras mjukvaran i spelkonsolen till den senaste versionen. Vår första uppdatering var på 868 MB. Medan den laddades ner och installerades kunde vi skaffa Playstation-appen till vår mobiltelefon, logga in på ett Playstation Network-konto och slutföra installationen via telefonappen.

Det är enkelt att använda Playstation-appen för att koppla ditt Playstation Network-konto till en Playstation 5

  1. Installera Playstation-appen för Android eller iOS
  2. öppna Playstation-appen på din telefon
  3. Logga in på ditt Playstation Network-konto
  4. Klicka på kugghjulsikonen i övre högra hörnet
  5. Välj Logga in på PS5-systemet
  6. Fotografera QR-koden på skärmen eller mata in de sex siffrorna manuellt
  7. Klart

Svårare än så är det inte. Innan du kan använda din spelkonsol måste handkontrollen uppdateras med ny mjukvara. Det tar bara några sekunder och USB-sladden måste vara ansluten under hela processen. När uppdateringen är klar så voila – din Playstation 5 är redo.

Astro’s Playroom – spelet du måste prova

Astro’s Playroom är ett spel ingår när du får din Playstation 5. I spelet får du bekanta dig med både din nya spelkonsol, handkontrollen och de fyra stora nyheterna som Sony erbjuder i Playstation 5.

När du startar Astro’s Playroom får du en snabb introduktion till handkontrollen och dess funktioner. Det tar bara några minuter att komma igång och du får snabbt en känsla av vad DualSense klarar.

Direkt i inledningen får du lära dig alla knapparna, hur pekplattan fungerar, rörelsedetekteringen och hur den haptiska återkopplingen känns. 

Astro’s Playroom är ett plattformsspel som är uppbyggt i fyra delar. Varje del belyser en nyhet i Playstation 5 och de är kylningen, minnet, SSD-lagringen och grafiken.

Hitta hemligheter och klara kluriga banor

Spelet är barnvängligt med enkel grafik och rimligt kluriga banor som inte är alltför svåra att klara. Du kan hitta väl gömda hemligheter, interagera med alla små varelser som befolkar de olika banorna, eller bara springa runt i det höga gräset och känna de små vibrationerna i handkontrollen.

Och det är vibrationerna som är huvudnumret här. Återkopplingen i DualSense är – i jämförelse med andra handkontroller – mycket behaglig.

När du drar i kablar, slår en fiende, går genom högt gräs, vadar i sand eller står med din spelfigur i regn så vibrar handkontrollen på ett sätt som ger dig en känsla av textur och närvaro. Inte bara planlösa vibrationer för sakens skull. Den haptiska återkopplingen är faktiskt riktigt bra på att skapa en närvaro i spelupplevelsen.

Playstation 5 har supersnabb lagring

Om huvudnumret är DualSense-kontrollen så är den snabba SSD-lagringen en väldigt nära tvåa på vår topplista över de bästa nyheterna med Playstation 5.

Både nya och gamla spel laddar för det mesta mycket snabbare, med några få undantag. I de flesta spel vi provar har inläsningen av sparfiler minskat med åtminstone hälften. Vår sparfil i Skyrim laddade hela 70 procent snabbare på Playstation 5 jämfört med vår Playstation 4 Pro exempelvis.

När vi dör i Demon’s Souls är den plågsamt långa väntetiden från Dark Souls III som bortblåst. Och hoppar mellan olika områden på kartan i The Witcher 3 så är det nästan ingen väntetid alls att tala om.

Här är åtta spel som vi provat med båda spelkonsolerna. Tiderna anger tiden från menyn i spelet tills sparfilen är helt färdgladdad.

  • Ghost of Tsushima
    Playstation 5: 21 sekunder
    Playstation 4 Pro: 57 sekunder
  • The Witcher 3
    Playstation 5:  12 sekunder
    Playstation 4 Pro: 29 sekunder
  • Grand Theft Auto V
    Playstation 5: 49 sekunder
    Playstation 4 Pro:  1 minut och 31 sekunder
  • Fallout 4
    Playstation 5: 18 sekunder
    Playstation 4 Pro: 32 sekunder

Playstation 5 laddar sparfilerna till alla spelen märkbart snabbare. I alla spel utom Horizon Zero Dawn som av någon anledning knappat hade någon skillnad alls mot Playstation 4 Pro. Och här provade vi ändå tre gånger på varje spelkonsol.

För att testa alla spelen laddade vi ner mer än 500 GB på varje spelkonsol. Även med en snabb fiberlina så tar det ordentligt med tid.

Detaljerna i Spider-Man: Miles Morales är många och snygga.

Snyggare grafik och bättre flyt i spelen

Det just nu bästa spelet som demonstrerar vad Playstation 5 klarar är Spider-Man: Miles Morales.

Visst, spelet har inte samma bländande vackra sceneri som Ghost of Tsushima, men det använder raytracing (även kallat strålspårning) på ett föredömligt vis med fantastiska reflektioner i både vattenpölar och spegelblanka golv.

Det här är också ett spel som drar nytta av av kraften i Playstation 5 för att rita upp spelvärlden även på långt avstånd samt att köra i 60 bilder per sekund för en mjuk och behaglig upplevelse när du svingar dig mellan skyskraporna.

Ett annat spel som låter Playstation 5 spänna musklerna är nya Demon’s Souls som briljerar med högupplösta texturer, snygga ljuseffekter och blixtsnabba laddningstider. Demon’s Souls är inte det mest grafikintensiva spelet någonsin, men det är lika snyggt som det är oförlåtligt.

Det är inte alla våra gamla spel som kan nyttja den kraftfullare hårdvaran i Playstation 5. Skyrim exempelvis verkar inte alls uppskatta den snabbare motorn under huven. Spelet hackar sig fram i ryckiga 30 bilder per sekund precis som på vår Playstation 4 Pro. The Witcher 3 däremot har ett mycket skönare flyt i kameran när vi tittar runt i spelvärlden.

Även Ghost of Tsushima har en kännbar skillnad mellan de båda spelkonsolerna. Kvaliteten på grafiken skiljer sig inte märkbart, men bildvisningsfrekvensen har ökat till 60 bilder per sekund. Det ger en mycket trevligare upplevelse med mindre ryckig bild oavsett om vi rider över ett öppet landskap eller svingar kallt stål mot fienderna i en övertänd by.

Raytracing ger riktigt snygga reflektioner i vattenpölar och spegelblanka golv.

Game Boost förbättrar dina gamla Playstation 4-spel

Visste du att Playstation 5 har ett Game Boost-läge som automatiskt förbättrar dina gamla spel?

Game Boost gör inte att grafiken blir snyggare. Istället får spelen hjälp att nå en högre bildvisningsfrekvens utan att spelutvecklarna måste uppdatera spelen för det.

Två spel som stöder Game Boost fullt ut är God of War och Ghost of Tsushima. Båda klarar 60 bilder per sekund på Playstation 5 med Game Boost.

Du behöver inte aktivera Game Boost för att använda funktionen. Den används automatiskt, till skillnad från Boost Mode i Playstation 4 Pro som behövde ställas in manuellt.

Tänk på att Game Boost fungerar mer eller mindre bra beroende på vilket spel du kör. Det är inte garanterat att du ser en förbättring, även om många spel kommer att få det.

På tok för lite lagringsutrymme

Om det är något som drar ner vårt betyg på Playstation 5 så är det lagringsutrymmet.

Den interna SSD-enheten är ruskigt snabb med mer än halverade laddningstider i de flesta spelen vi testar. Så långt har vi inga klagomål.

Men mängden ledigt lagringsutrymme är verkligen något vi inte kan förstå. Där Xbox Series X ståtar med runt 800 GB ledigt utrymme så har Playstation 5 bara cirka 670 GB ledigt till spel och appar.

Det är en skillnad på nära 20 procent, eller flera mindre spel.

Vi hade inte reagerat lika mycket om det vore vår Playstation 4 Pro som hade så lite utrymme, men nu pratar vi nästa generations spelkonsol som är förberedd för spel i 8K. Och det ställer större krav på lagringen.

Visst finns det en ledig plats att installera extra lagringsutrymme i spelkonsolen, men den är inaktiverade i skrivande stund. När Sony uppdaterar med ny mjukvara som öppnar för extra lagring kan du sätta i ytterligare 1 TB om du vill.

Ett tips är att du kan använda en extern hårddisk till dina spel också om du behöver det. Så länge den externa hårddisken stöder USB 3.0 eller senare så kan du köra dina Playstation 4-spel från den. Tyvärr får du inte lika snabba laddningstider som med interna lagringen och spel som är optimerade för Playstation 5 kan inte köras från extern lagring.

Den här rutan såg via ett tjugotal gånger under vårt test.

Många krascher och reparation av konsollagringen

Vi hade otur med vårt exemplar av Playstation 5 då spelkonsolen vid upprepade tillfällen klagade på en skadad databas.

Varje gång det hände slutade allt fungera tills databasen reparerats, oavsett om vi var i ett spel eller bara tryckte runt i menyerna.

Vi uppskattar att problemet uppstod ett tjugotal gånger innan vår spelkonsol kraschade helt mitt i ett spel och startade om sig. Efter en reparation av konsollagringen och en inskickad kraschrapport så försvann problemet helt.

Så mycket låter Playstation 5

Äntligen har Sony släppt en spelkonsol som är nästan helt ljudlös. På sin höjd kunde vi höra en liten viskning från spelkonsolen när vi pressade den i Demon’s Souls och svingade oss över hustaken i Spider-Man: Miles Morales.

Det är en helt annorlunda upplevelse än med Playstation 4 Pro som i det närmaste kan jämföras med en jetmotor så fort vi gjorde mer än att kolla i menyerna.

Och det är här som storleken på Playstation 5 kommer till sin rätt. Om du tar bort de vita sidorna från spelkonsolen så avslöjas en enorm fläkt som drar sval luft genom spelkonsolens varma komponenter. Luften leds ut genom portar på baksidan och inte en enda gång upplevde vi att vår exemplar blev anmärkningsvist högljud eller varm.

En intressant detalj är att Sony har byggt in små luckor som gör att du kommer åt insidan enklare när du dammsuger. Perfekt för att ta bort damm som sätter sig inuti spelkonsolen och gör den varmare och därmed tvingar fläkten att arbeta onödigt hårt. Bra där Sony.

Så här mycket skiljer ljudnivån mellan Playstation 5 och de andra spelkonsolerna vi har hemma idag.

  • Ljudnivån i rummet: 25 dB
  • Playstation 5: 29 dB
  • Playstation 4 Pro: 48 dB
  • Xbox Series X: 30 dB
  • Xbox One X: 39 dB

När bluray-läsaren inte används är det knappt någon skillnad på Playstation 5 och Xbox Series X. De är i princip helt ljudlösa sånär som på en viskning från fläkten, och det är inget vi noterar alls från soffan i spelstundens hetta.

En tydligare skillad är ljudet från bluray-läsaren när den läser från en skiva. Playstation 5 är betydligt mer högljudd i det fallet, men eftersom läsningen från spelskivor bara sker under korta stunder så är det inget som drar ner betyget.

Här är två ljudinspelningar på tio sekunder vardera från Playstation 5 och Xbox Series X. Vi höll mikrofonen cirka fem centimeter från respektive bluray-läsare.

En liten varning om fläkten och ljudnivån

Vårt exemplar av Playstation 5 har en fläkt med 23 fläktblad. Andra exemplar i handeln har i vissa fall en annan fläktvariant med bara 17 fläktblad.

Skillnaden är att den senare låter betydligt mer, vilket betyder att vår upplevelse med Playstation 5 inte speglas hos dig om du får fel fläkt i din spelkonsol.

Franska webbsajten Les Numériques skriver att skillnaden är markant. Deras mätning visar att fläkten med 17 fläktblad stannade på 43 dB medan fläkten med 24 fläktblad bara nådde 39 dB.

Du kan kolla vilken fläkt du har i din Playstation 5 genom att ta av sidopanelen och räkna fläktbladen som är tydligt synliga under skyddet på bilden här invid.

Snyggt och enkelt gränssnitt – men knepiga menyer

Det nya gränssnittet till Playstation 5 är vid en första anblick snyggt och enkelt att använda. Vi uppskattar den betydligt renare hemskärmen jämfört med Xbox Series X och menyerna har ett märkbart bättre flyt än på Playstation 4 Pro.

Men när vi börjar gräva lite djupare i menysystemet och försöker hitta saker så inser vi snabbt hur onödigt komplicerat det hela känns. Kanske är det för att vi recenserade Xbox Series X och nyligen vande oss vid det gränssnittet, kanske inte.

Mer ofta än sällan kom vi på oss själva med att säga “Jaha, och hur hittar jag nu den där inställningen” eller “Nej, men vänta nu, det var väl upp jag skulle….eller nej, ner var det va” för att hitta rätt i menyerna.

Det är säkert en vanesak och inget som drar ner helhetsbetyget. Vi uppmanar alla som skaffar en Playstation 5 att spendera lite tid med att gå igenom menyerna för att se hur de fungerar.

Det viktiga för oss är dock snabbheten. Att alla menyer ändras snabbt och utan fördröjning. Och här excellerar Playstation 5 verkligen.

Vi kan testa mycket, men inte allt 

Playstation 5 är en mycket kapabel spelkonsol som stöder både 8K-upplösning och 4K med 120 bilder per sekund. Vi kan testa mycket av det Playstation 5 erbjuder, men just upplösningen och den höga bildvisningsfrekvensen är lite problematisk för oss.

Vi har nämligen inte en TV som stöder 8K-upplösning eller bildvisningsfrekvenser på 120 bilder per sekund. Inte heller har vi en TV som klarar variabelt uppdateringsintervall, eller bara kort VRR. En teknik som gör att bildvisningen blir mjukare och behagligare utan risk för så kallad “screen tearing”. Så vi kan inte testa VRR heller när Playstation 5 uppdateras med stöd för det i framtiden.

Och givetvis har vi inte möjlighet att prova alla spel som finns till Playstation 5 , eller de gamla spelen och hur de fungerar på nya spelkonsolen. En annan detalj är att det bara medföljde en handkontroll. Vi kan alltså inte köra split-screen, men därmot möta andra spelare över internet.

Vår sammanfattning om Playstation 5

Playstation 5 är ett stort lyft från vår Playstation 4 Pro. De nya spelen som optimerats för Playstation 5 är riktigt snygga och laddningstiderna har minskat rejält.

Handkontrollen är både ett lyft och en miss. Vi gillar inte obalansen och de smalare benen i DualSense, men samtidigt är den haptiska återkopplingen riktigt uppskattad.

Det är busenkelt att komma igång med Playstation 5. Installationen på en kvart gick felfritt och fördelen att kunna logga in på Playstation Network-kontot med hjälp av Playstation-appen är riktigt praktisk.

Det enda vi egentligen har att anmärka på efter våra timmar med spelkonsolen är att den fysiska storleken på Playstation 5 gör den lite knepigare att placera vid tv:n, samt att det lediga lagringsutrymmet är så begränsat.

Visst kraschade vår Playstation 5 flera gånger på grund av ett problem med mjukvaran. Men det löste sig med en reparation av konsollagringen och har inte uppstått sedan dess.

Om du vill ha en snabb och tyst spelkonsol med utmärkt prestanda och ett ruskigt bra spelutbud så är Playstation 5 helt rätt för dig. Speciellt om några månader när priset har gått ner och spelutvecklarna på allvar kan pressa ur allt som spelkonsolen har att erbjuda.

Positivt

  • Mycket hög prestanda som rivaliserar Xbox Series X
  • Nästan helt ljudlös även i spel med tung grafik
  • Laddar spelen mycket snabbt
  • Utmärkta spelet Astro's Playroom ingår kostnadsfritt
  • Den haptiska återkopplingen i DualSense är riktigt bra

Negativt

  • Bara 667 GB ledigt utrymme till dina spel och appar
  • Den fysiska storleken gör Playstation 5 lite knepig att placera vid tv:n
  • Menysystemet är onödigt komplicerat
  • DualSense-kontrollen är obalanserat framtung
Xbox Series X bredvid en Xbox One X.

Lästips: Så bra är Xbox Series X

Om du är nyfiken på vad vi tycker om Xbox Series X så kan du läsa vårt test via länken här under. Redan här kan vi säga att det är en riktigt kraftfull och trevlig spelkonsol att använda, precis som Playstation 5.

Läs vårt test av Xbox Series X här

Så testade jag spelkonsolen

Exemplaret vi testade var ett låneexemplar från Sony. Efter testet skickades spelkonsolen tillbaka. Testet påverkas inte av vår möjlighet att låna konsolen. Hade vi inte kunnat låna exemplar så hade vi köpt en Playstation 5 istället.

Testet bestod av flera delar som omfattar mer än bara spelkonsolen. Jag kollade på förpackningen och hur spelkonsolen var packad, hur tillbehören låg fördelade inuti lådan, samt vilka prylar som följde med.

Jag tittade konsolens fysiska storlek och jämförde med tidigare modellen Playstation 4 Pro, testade DualSense-kontrollens tålighet och funktionalitet mot PS4 Pro-kontrollen.

En stor detalj som jag lade stor vikt vid är den totala kostnaden, inte bara vad spelkonsolen kostar. Det är viktigt att den som köper en PS5:a kan sätta igång och spela direkt utan dyra extraköp. Därför kollade jag på mjukvaran som följde med (inklusive eventuella spel) samt möjligheten att prenumerera på spel.

Prestandan, den interna mjukvaran och mobilappen granskades noga. När testet utfördes var operativsystemet nytt i spelkonsolen och jag lade vikt vid att Sony släpper regelbundna uppdateringar som optimerar, buggfixar och säkrar de kommande åren.

Jag tog hjälp av min son för att packa upp och installera spelkonsolen. Hur lätt är det för ett barn att komma igång med en PS5:a var frågeställningen.

Fem snabba – det här kollade jag på

  • Prestandan
  • Enkelheten
  • Stabiliteten
  • Den totala kostnaden
  • Livslängen
Daniel Haaf

Det här är Daniel Haaf

Daniel Haaf som utförde testet är en mångårig skribent och copywriter med ett stort gamingintresse. I hans personliga ägo finns bland annat konsolerna Playstation 5, Xbox Series X, Playstation 4 Pro, Xbox One X, Playstation 2 och fler spel/tillbehör än han kan räkna till. Det finns även en gaming-PC som kompletterar.

Även om PC var starten på Daniels gamingintresse så är det spelkonsolerna som ligger honom varmast om hjärtat och handkontrollen används flitigare än tangentbordet.

Daniel Haaf har arbetat på Prisjakt i mer än 13 år med redaktionellt innehåll. Han har skrivit ett stort antal tester och guider genom åren. Att vara objektiv i sina bedömningar är viktigt för Daniel, men han värdesätter också möjligheten att en mer subjektiv syn på saker utifrån sina egna behov och erfarenheter.

Om du vill komma i kontakt med Daniel så gör du det enklast via mejl. Du når honom även på LinkedIn här och kan läsa mer om hans intressen på hans personliga sida här.

Text: Daniel Haaf

Publicerad: 7 december 2020

Uppdaterad: 11 november 2023

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected].