Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Smidigaste datorn

  • 20 feb 2022
Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom datorer

Bärbara datorer har alla olika uppdrag även om deras funktion i grund och botten är densamma, att vara portabla. I den här listan finner ni mina absoluta favoriter när det kommer till smidiga datorer som man kan ta med sig var som helst utan att det blir för mycket bekymmer.

För den här topplistan har jag prioriterat smidighet och batteritid. Har datorn dessutom en snygg design och ett lågt pris så är det givetvis en bonus, men funktion kommer före form! Slutligen har jag försökt blanda alternativ och ha med både macOS och Windows, för att ge dig som läsare gott om valmöjligheter i olika prisklasser!

1. Apple MacBook Air (2020) - M1 OC 7C GPU 13,3" 16GB RAM 512GB SSD

Knäpptyst prestanda

Endast USB-C

Det går inte att säga mycket annat än att Apple verkligen gjort det mesta rätt när det gäller MacBook Air med den nya M1-processorn.

I ett kompakt, smidigt och i min mening väldigt snyggt skal så hittar vi här förvånansvärt bra prestanda som dessutom klarar sig helt utan fläktar som kyler. Detta innebär att du får en mycket tyst dator som klarar det mesta alldeles utmärkt!

I hela paketet får du dessutom en väldigt trevlig skärm och Apples nya, användbara tangentbord som är en återgång till de mer traditionella tangentborden som ger god komfort utan att ta upp särskilt mycket plats.

Vattendelaren är macOS som du än så länge med M1-processorn inte blir av med. Gillar du macOS kommer du att älska Apples MacBook Air med M1-processor!


2. Dell XPS 13 9310 NGPPT 13,4" i5-1135G7 (Gen 11) 8GB RAM 512GB SSD

Kompakt och kraftfull

Liten men kraftfull är en bra sammanfattning av Dell XPS-serien i sitt 13"-format. En fantastiskt välbyggd dator i en ljuvlig kombination av storlek och prestanda, med ett utmärkt tangentbord på köpet.

Nytt för den aktuella generationen är dessutom att skärmen tar ytterligare mer yta och den tidigare sorgekanten i nedre delen nu är borta. Dessutom har man på köpet flyttat upp webbkameran till en mer rimlig plats, för en bättre vinkel och behagligare resultat.

Med elfte generationens Intel i-processorer får man dessutom rikligt med prestanda, bra batteritid och en hanterbar värmeutveckling på det.

Det är inte någon större chock att det här är ett av de mest populära valen bland företag, det är ett solitt och bra val i ett synnerligen kompakt och trevlig format och definitivt med på min lista över tänkbara inköp!


3. Microsoft Surface Laptop 4 R5 13,5" Ryzen 5 4680U 8GB RAM 256GB

Bra skärm för text och kalkylark

Det är ingen hemlighet att jag har en särskild plats i mitt nördiga hjärta för Microsofts Surface-produkter. En produktfamilj som jag mer än en gång kallat för PC-världens Mac, en riktigt trevlig kombination av mjukvara och hårdvara i symbios.

Med bra och kraftfull hårdvara, ordentligt lång utlovad batteritid, en skärm i ett riktigt användbart format och en av marknadens bästa tangentbord så är Surface Laptop 4 en fröjd att använda, framförallt om man jobbar med mycket text eller annat som drar nytta av något mer vertikal yta.

Fortsatt finns fördelarna med att allt du behöver kommer direkt via Windows Update och är du team Windows 10, då är det här i stort sett så bra det kan bli.

Microsoft Surface Laptop 4 fortsätter att charma mig och finns med på min lista över datorer jag önskar jag kunde motivera ett inköp av.


4. Lenovo ThinkPad X1 Nano 20UN002CMX 13" i5-1130G7 (Gen 11) 16GB RAM 256GB SSD

Nördigt tilltalande

Endast USB-C

Det är något alldeles särskilt med Lenovos ThinkPad-serie av datorer som får mitt nördiga hjärta att slå lite extra.

Kanske är det den klassiskt röda trackpointen? Kanske den robusta designen? Kanske dess rykte om att vara nästan lika oförstörbara som Nokia 3310?! Oavsett vilket, så tilltalar dessa mig något enormt.

Allt detta gör dessutom att det här är en dator som du kan släpa med dig vart som helst, när som helst men ändå kunna jobba med prestandaintensiva uppgifter utan större besvär.

Ägnar du mycket tid åt att skriva så kommer du sannolikt även att älska tangentborden som sitter i ThinkPad-serien. De är tveklöst några av de bästa på marknaden och en ren fröjd att skriva längre texter på.

Lenovo ThinkPad X1 Nano är knappast datorn du köper för att flasha med som modeaccessoar, men det är en av de bästa du kan köpa om produktiviteten är allt.


5. Microsoft Surface Pro 7 for Business i5 8GB 256GB

Mycket smidigt format

Tangentbord är tillbehör...

Den sjunde och (i skrivande stund) senaste generationen av Microsoft Surface Pro är en hyfsat stillsam uppgradering jämfört med tidigare modeller.

Nytt för året är framförallt tionde generationens Intel-processorer samt att man äntligen har bytt Mini DisplayPort mot USB-C för enklare expansion!

Något som fortfarande är allmänt gällande är hur extremt smidig och portabel den här enheten är. Få enheter är så enkla och rimliga att bära med sig utan att behöva offra prestanda på köpet!

Fortsatt så är dock tangentbord ett tillbehör som man kommer vilja köpa till så vida man inte uppgraderar från en tidigare version det vill säga. Trots det så får Microsoft Surface Pro 7 en mycket värdig plats på den här listan!


Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom datorer

Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer