Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa trådlösa musen

  • 1 maj 2022
Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datormöss

Här kommer mina bästa tips på trådlösa möss. Vare sig du behöver en mus för vardagssurf, arbete eller gaming så kommer du kunna hitta ett bra, trådlöst alternativ i den här listan.

Idag finns det trådlösa möss med både bluetooth och 2.4 GHz vilket gör mössen lämpliga för såväl arbete som gaming där det krävs snabb responstid. Jag kommer att fokusera på tre ledord - prestanda, pris och kvalitet. Är det något du prioriterar så är det här garanterat listan för dig!

1. Logitech MX Master 3

70 dagar batteritid

Bara för högerhänta

MX Master 3 från Logitech är en riktigt grym trådlös mus främst för kontorsarbete.

Musen har stöd för både MacOS och Windows och har en passform som passar de allra flesta. Prestandan är det inte heller något fel på, musen skulle även fungera rätt bra för gaming men se då till att ansluta med 2.4Ghz och medföljande USB-dongel då denna ger bättre responstid.

I övrigt så har musen två scrollhjul både i höjdled och i sidled. Scrollhjulen kan frikopplas vilket gör att man kan scrolla igenom väldigt många sidor oerhört snabbt om man så önskar. Byggkvalitén i musen ger ett gott intryck.

MX Master 3 har även en gestknapp för att göra olika gester och utföra vissa kortkommandon. Till exempel att dra uppåt för att maximera ett fönster eller åt sidan för att hoppa mellan olika arbetsytor.

Det finns även möjlighet att kopiera innehåll från en dator till en annan vilket kan vara händigt om du ofta sitter med flera datorer samtidigt.

Bästa valet för kontorsarbetaren!

YouTube-kanalen Unbox Therapy visar upp och berättar om MX Master 3.

2. Razer DeathAdder V2 Pro

Bättre än många trådade möss

Dyr

Med en välbeprövad design kommer nu DeathAdder V2 Pro som trådlös! Med en sensor på 20 000 DPI och maxhastighet på 650 IPS är detta en riktigt konkurrenskraftig mus även gentemot trådade varianter.

Batteritiden uppges vara upp till 120 timmar via bluetooth eller upp till 70 timmar med Razer™ HyperSpeed Wireless som är det bättre alternativet när du ska spela spel.

DeathAdder-modellen är välbeprövad som trådad mus och den trådlösa varianten ser ut att bli en lika stor succé. Med en hållbarhet på 70 miljoner klick, inbyggt minne, RGB och PTFE-behandlade "skates" har den allt som behövs i en trådlös gamingmus... och lite till.

Vikten är bara 88 g vilket jag tycker är kanon med tanke på att batteriet annars brukar ge en högre vikt.

Ser du dig som en proffsgamer men vill ta steget till trådlös mus? Då är DeathAdder V2 Pro ett perfekt alternativ!


3. Logitech G Pro X Superlight

Lätt och oerhört bra precision

Dyr & inga makroknappar

Vill du ha en simpel mus med inte alltför många knappar, och du kanske även spelar en del med din mus? Då har jag ett bra val för dig.

Logitech G Pro X Superlight väger fantastiskt nog bara 63 g och det med en batteritid på 70 timmar! Det här är en oerhört lätt mus med toppad prestanda som passar för all sorts användning där du inte är i behov av massor av extraknappar.

Musen går att laddas trådlöst ihop med Logitechs trådlösa laddningsystem Powerplay vilket innebär att du inte ens behöver tänka på att ladda den,

Priset kan anses vara i det högsta laget men vet du med dig att det kan bli en och annan match CS, då tycker jag inte du ska tveka på att köpa den, även om du huvudsakligen ska arbeta med den.

Bra och stabilt alternativ för både jobb och gaming - om du inte är i behov av extraknappar.


4. Logitech M705

Oslagbar batteritid

Endast för högerhänta

Är du bara ute efter en helt okej trådlös mus för vardagssurf? Då är Logitech M705 det bästa alternativet.

M705 är trådlös och med upp till 3 års batteritid behöver du inte oroa dig för att behöva ladda stup i kvarten. M705 använder 2 stycken AA-batterier. Musen har stöd för trådlös styrning via en USB-mottagare genom 2.4GHz och har ungefär 10 meters räckvidd.

M705 fungerar på de allra flesta operativsystemen så som Windows, MacOS, ChromeOS eller Linux och är även certifierad som kompatibel med Chromebook.

Behöver mamma, pappa, mormor eller farmor en ny datormus? För vardagsanvändaren är det här ett jättebra alternativ som bara fungerar utan att behöva ladda eller byta batterier så ofta. Med tre års garanti hos flera återförsäljare samt det låga priset är den här musen dessutom väldigt prisvärd.


5. Asus ROG Gladius III Wireless

Betydligt lättare än föregångaren

Dyrare än föregångaren

Sista musen är från ASUS och deras gamingsegment ROG.

Jag har använt föregångaren och skulle säga att ASUS verkligen har lyssnat på feedbacken dom fick från den. Gladius III Wireless kommer nu nämligen med USB-C-kontakt och lättare vikt! Samt en liten förändring av passformen på musen.

Föregångaren vägde 124 gram, vilket är lite för tungt för de flesta som spelar FPS. Denna väger endast 89 gram, en klar förbättring men fortfarande ganska tung jämfört med vad man kan uppnå med en trådad mus.

Musen fungerar riktigt bra med 2.4GHz när man spelar och med bluetooth när man bara surfar eller liknande och vill få längre batteritid. Den klarar av en maxhastighet på 400 IPS vilket är helt klart godkänt i den här prisklassen. Högsta antalet DPI är 19 000.

Det här är en bra "hybridmus" för dig som kommer använda den för både arbete och spelande. Den är smidig att använda när man skiftar mellan olika datorer.


Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datormöss

Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter och älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Topplista: Bästa trådlösa musen

  • 21 sep 2021
Feffe Bensmo
Feffe BensmoExpert inom datormöss

För några år sedan skulle jag inte rekommenderat en trådlös mus men idag är det inga som helst problem med de trådlösa signalerna. Mina rekommendationer är utifrån personliga erfarenheter och det är såklart upp till dig att hitta den som passar just din hand bäst. Alla märken jag tipsar om gör dock riktigt bra möss och dessa är i toppskiktet. Många trådlösa möss är skapta för gaming men det gör den inte till en sämre mus för kontorslandskap.

Möss kan delas in i olika grepp och handstorlek. Greppen kallas "klogrepp" - när dina fingrar ligger ungefär som en ostbåge, "handflatagrepp" - när du har hela handflatan och fingrarna utsträckta över musen och "fingertoppsgrepp" - när du har fingrarna högt upp på knapparna och handflatan inte nuddar musen. För varje mus kommer jag ge en bedömning för vilken handstorlek den passar utifrån de olika greppen. Se det som en bedömning för om den passar din hand bra, beroende på hur du greppar musen. Lycka till!

1. Razer Viper Ultimate

Dockningsstationen är klockren!

Något sämre på MAC än PC

När jag testade denna blev jag helt förstummad över hur bra den är. Jag har tidigare haft bekymmer med trådlösa möss, antingen tappar de täckningen, har dålig batteritid eller att klick inte alltid registrerats. Men med Razer Viper Ultimate upplever jag ingenting av detta.

Denna musen ligger otroligt skönt i handen. Den är lätt, har plastdynor som gör att musen glider väldigt enkelt på valfritt underlag och en subtil LED-lampa i loggan som du kan anpassa för spel med programvaran "Synapse". Bäst av allt är att det medföljer en dockningsstation som du enkelt laddar musen på, detta är en favorit hos mig.

Detta är inte bara en gamingmus, den gör sig lika bra i excel som den gör i spel.

Tyngden är centrerad över musen.

Klogrepp - Små, mellan och stora händer Handflatsgrepp - Små och mellan händer Fingertoppsgrepp - Mellan och stora händer


2. Logitech G Pro Wireless Gaming Mouse

Full kompatibilitet med PC och MAC

Mindre anslutningsbrister

Detta är en mus i världsklass. Hade inte Razer Ultimate Vipers trådlösa teknik varit så pass bra som den är hade den här tagit förstaplatsen. Och Logitech måste lära sig att skicka med kablar som är av tyg (läs; braided cables) då plasten har en tendens av att fastna ibland.

Musen flyter mycket bra på skrivbordet, både med och utan musmatta. Knapparna är sköna och det finns möjlighet att både ta bort sidoknapparna eller addera flera samt anpassa den efter om du är höger- eller vänsterhänt. Den har LED-belysning på bakre delen och ett mycket skönt scrollhjul.

Logitechs dongel är inte alltid responsiv, det händer ibland att visa drag med musen kan upplevas som det hackar. Musen trådlös men du kommer att behöva ladda den ibland. Programvaran G HUB har många anpassningsmöjligheter.

Tyngden är fördelad till baken av musen.

Klogrepp - Små, mellan och stora händer Handflatsgrepp - Små, mellan och stora händer Fingertoppsgrepp - Mellan och stora händer


3. Logitech MX Master 3

Ergonomin är oslagbar, flow-appen

Kan hacka vid tung belastning

MX Master 3 uppskattas av alla, det är en klockren mus för dig som vill multitaska och tänker mycket på ergonomin. Den väger en del så ska du ha den till spel är den inte en ett bra val.

Det fiffiga med musen är möjligheterna med mjukvaran "Flow" som gör att du kan använda musen till både PC och Mac helt sömlöst. Har du installerat Flow och kopplat musen via blåtand (eller dongel) kan du svepa musen från en dator till den andra, detta har hjälp mig mycket i mitt arbete då jag jobbar på både PC och Mac.

Dongeln som medföljer är mycket smidig, den tillåter andra varumärken att ansluta till den så du inte behöver ha en för musen och en för ett tangentbord av annat märke. Det enda negativa är att jag kan uppleva att musen hackar vid tung belastning av datorn - något irriterande. Den är också endast för högerhänta.

Tyngdpunkten på musen sitter baktill.

Klogrepp - Mellan och stora händer Handflatagrep - Mellan och stora händer Fingertoppsgrepp - Stora händer

YouTube-kanalen Unbox Therapy visar upp och berättar om MX Master 3.

4. SteelSeries Rival 650 Wireless

Många anpassningsmöjligheter

Programvaran

Detta var min trogna följeslagare i många år och jag var otroligt nöjd. Den ligger väldigt bra i handen och har mycket LED-belysning för den som gillar det samt mycket sköna knapptryck.

Scrollhjulet kunde varit bättre men det var inget som störde mig. LED-slingan runt hjulet är också batteriindikatorn. Musen är något tung men du kan ta bort onödiga delar för att göra den enklare om det är funktioner du inte behöver eller använder.

Det negativa här är faktiskt programvaran, konkurrenterna är ljusår före med support och smarta funktioner. USB-dongeln är också låst till SteelSeries, så har du ett tangentbord av annat varumärke måste du ha två donglar i datorn.

Är det så att du vill ha en tung mus får du vikter till också för att göra den ännu tyngre. Viktigt att tänka på här är att denna mus är stor och bulkig.

Klogrepp - Stora händer Handflatsgrepp - Mellan och stora händer Fingertoppsgrepp - Stora händer


5. Glorious PC Gaming Race Model O Wireless

Vikten och lufthålen för handsvett!

Endast för högerhänta.

Om Logitech äger tungviktsmarknaden är det Glorius som äger lättviktsmarknaden. Med ett plasthölje fullt med hål kallat "honeycomb" blir musen otroligt lätt och är bra för dig som lider av handsvett och lägger hela handflatan på musen.

Den har ett grymt skönt scrollhjul och musen glider bra på valfritt underlag. LED-lamporna sträcker sig runt musens kanter och ger dig härliga färger. Programvaran är helt OK och i klass med Steelseries.

Några negativa delar är att den är endast anpassad för högerhänta. Tittar man på den påminner den om både ettan och tvåan på topplistan men tyvärr har Glorius inte valt att addera knappar till höger om musen eller möjligheten att flytta dem. Musen har något sämre batteritid än konkurrenterna högre upp på listan.

Tyngden är centrerad över musen.

Klogrepp - Små, mellan och stora händer Handflatsgrepp - Mellan och stora händer Fingertoppsgrepp - Mellan och stora händer


6. Logitech G305

Superenkel att ta med sig i väskan.

Inte för stora händer eller spel

Den billigaste musen på listan! Detta är mer en ta med i datorväskan-mus än en mus du använder 8 timmar om dagen.

Har du stora händer eller letar efter en mus att spela med ska du titta på toppen av listan. Denna är nämligen väldigt liten och ger dig inte samma sköna flyt som de andra mössen. Men storleken på den gör den också enklare att ta med sig.

Logitech gör bra möss överlag och är du ute efter en enklare mus är detta alternativet för dig. G HUB-programvaran (som även mus nr 2 har) stödjer även denna mus och ger dig många anpassningsmöjligheter.

Den kan inte laddas upp utan du behöver byta batterier på den. Det betyder att du inte kan använda den med sladd medan du laddar den t.ex. Detta är den enda musen på listan som inte är uppladdningsbar.

Tyngdpunkten på musen sitter baktill.

Klogrepp - Små, mellan och stora händer Handflatsgrepp - Små och mellan händer Fingertoppsgrepp - Små, mellan och stora händer


Feffe Bensmo
Feffe BensmoExpert inom datormöss

När jag var 12 år byggde jag min första radiostyrda bil utifrån skrot och söndriga delar, det var startskottet till ett gediget intresse för allt inom teknik i över 20 års tid. Med en kärlek till att pilla och förstå både hård- och mjukvara betitlar jag mig gärna som en tekniknörd. Jag har en personlig kärlek till mobiltelefoner och mitt mål i livet är att ha ett så pass smart hem att jag inte behöver lyfta ett finger och hemmet skall förstå och lära sig mina rutiner och önskemål. Kolla gärna min Youtube på http://www.teknikterapi.se Driver Teknikterapi på Youtube med recensioner och unboxing av alla möjliga produkter inom teknikens värld.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer