Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa gimbal för mobiltelefoner

  • 20 dec 2021
Oscar Suneson
Oscar SunesonExpert inom kameror

En gimbals (även kallad kamerastabilisator) huvudsakliga uppgift består av att med ett antal axlar och eventuellt elektriska komponenter se till att din smartphone/kamera hålls helt stabil, oavsett yttre rörelser. Länge var motoriserade gimbaler inom film och foto främst avsedda för professionellt bruk, men i takt med att tekniken gått framåt finns de nu tillgängliga i alla möjliga pris- och storleksklasser - både för kameror och mobiltelefoner.

Det jag gillar lite extra med dagens smartphone-gimbaler är att de oftast medföljs av en specialanpassad app som ger oss videofilmare massor av nya kreativa möjligheter, till exempel timelapse- eller tracking-lägen. Trots att gimbalerna i denna lista bör passa de flesta smartphones så kan det vara bra att ändå dubbelkolla innan köp, så din smartphone ryms inom gimbaltillverkarens mått och viktgränser. Oavsett om du är en vloggare som söker din nya arbetskamrat eller bara uppskattar stabiliserade filmer så hoppas jag att du här kommer hitta den optimala gimbalen för just dina behov!

1. DJI OM 5

Tekniskt avancerad och resevänlig

Priset

DJI OM 5 är den femte generationen i DJI:s mycket populära gimbal-serie för smartphones. Med OM 5 har dock DJI valt en lite annan inriktning gällande funktionalitet och design jämfört med sina föregångare.

Genom att inte inkludera mobilladdning har DJI kunnat minska batteristorleken och vikten med nästan 100 g, vilket tillsammans med den hopvikbara designen gör OM 5 ännu mer resevänlig. OM 5 kommer också med ett magnetiskt telefon-fäste och har en batteritid på upp emot 6,4 timmar. Den inbyggda selfie-pinnen och medföljande stativet är en bonus för den kreativa filmaren.

Självklart kommer OM 5 med de senaste mjukvarufunktionerna vad gäller t.ex. objektföljning. Dessa funktioner kan du enkelt ta del av i DJI:s Mimo-app.

Vissa användare har uttryckt att det kan ta lite tid att lära sig OM 5 fullt ut, men när man väl kommit över denna tröskel erbjuder den både bra prestanda och många funktioner.

Om priset inte avskräcker dig allt för mycket är DJI OM 5 verkligen en gimbal att lita på!


2. DJI OM 4

Bra prestanda, många funktioner

Priset

Trots att det nu finns en OM 5 på marknaden kan fortfarande OM 4 vara ett prisvärt alternativ för de som söker en lite mer traditionell gimbal.

OM 4 lånar många egenskaper från den äldre Osmo 3-modellen, men de skiljer sig åt på en punkt: OM 4 har magnetiskt fäste. Du kan alltså välja att antingen ha en magnet permanent fastmonterad på din telefon eller använda den medföljande magnet-klämman.

Självklart kommer OM 4 med avancerade funktioner när det gäller olika smarta film- och foto-lägen, vilket du hittar i Mimo-appen. Även batteritiden (upp emot 15 h) och byggkvalitén är bra, trots att DJI fortfarande har valt att hålla sig till plast.

Är du på jakt efter en riktigt högpresterande gimbal där dessutom många tillbehör (såsom stativ) ingår, så kan OM 4 vara något för dig!


3. Zhiyun Smooth-X

Storleken och priset

Stabiliserar bara i två dimensioner

Smooth X är riktigt kompakt tack vare sin vikbara design, men bjuder ändå på en hel del trevliga funktioner. Den inbyggda selfie-pinnen är kanske den största överraskningen.

Självklart finns en tillhörande app (ZY Cami) där du bl.a. kan fota panoraman, följa ett objekt automatiskt samt styra t.ex. telefonens slutarknapp enbart via gester - perfekt för dig som vloggar på egen hand!

Att gimbalen är så pass liten märks av när det gäller batteritiden, men jag tror ändå att 5,5 timmar är tillräckligt för de flesta användare.

En nackdel med Smooth X är dock att den tyvärr bara stabiliserar i två dimensioner. Det kan göra att dina filmer inte blir riktigt lika stabila som med en gimbal som stabiliserar i alla tre dimensionerna.

Med tanke på priset, storleken och dess många funktioner gör sig Smooth X välförtjänt av en topplisteplats!


4. Zhiyun Smooth 4

Priset, många funktioner

Storleken gör den mindre portabel

Är du på jakt efter något i mellanklass-segmentet? I så fall bör du kolla in Zhiyun Smooth 4.

Smooth 4 må kanske inte vara den minsta och mest portabla gimbalen på marknaden, men däremot erbjuder den massor av fysiska snabbknappar som enkelt kan nås med tummen. Tack vare dess design i hårdplast och möjlighet att låsa axlarna lär denna gimbal dessutom överleva transporten utan bekymmer.

Batteritiden är bra och ligger på upp emot 12 timmar. Dessutom går det att ladda både gimbal och smartphone under användning. En annan trevlig funktion är att Smooth 4 kan filma och fota i porträttläge.

Precis som med den andra gimbalen från Zhiyun finns det massor av funktioner i ZY Play-appen.

Vill du ha en riktigt fullspäckad gimbal till ett bra pris? I så fall är Smooth 4 något för dig!


Oscar Suneson
Oscar SunesonExpert inom kameror

Med ett gediget intresse för teknik, fotografering och vacker natur så blev det ganska naturligt för min del att börja flyga drönare. Jag köpte min första drönare 2015 och sedan dess har det blivit ett antal drönare i olika storlek och prisklasser. Fram tills idag har jag hunnit utbilda mig till kommersiell drönaroperatör och driver nu mitt eget drönarbaserade företag med huvudsakligt fokus på inspektions- och karteringsuppdrag. Till vardags hittar ni mig dessutom ofta i olika "drönar-forum" där jag gärna delar med mig av min kunskap inom området.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer