Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa frysen

  • 14 sep 2021
Magnus Eriksson
Magnus ErikssonExpert inom frysar

Frysskåp, ett måste i varje hem! Men vad ska man välja? Självavfrostande tycker jag definitivt att du ska satsa på. Även om det fortfarande finns manuella frysar på marknaden så ska man ha ett väldigt speciellt behov av en sådan för att välja en.

Det finns inga nackdelar med en frys som sköter sig själv. Kanske kan det vara att man inte rensar ur gammal mat med jämna mellanrum. Lite volym får man offra för att själva avfrostningsaggregatet ska få plats men det är det värt alla dagar i veckan!

1. Samsung RZ32M7535WW (Vit)

Stor volym

Inget att klaga på

Teknikföretaget Samsung tar för sig mer och mer för varje år. Med all rätt tycker jag!

Skåpet har displayen på dörren för enkelt handhavande och bra överblick. Det har mycket stor volym, hela 315 liter! Skåpet är dessutom förberett för internetuppkoppling (Wi-Fi) för att kunna se temperaturen direkt i mobilen och få larm om t.ex. temperaturen plötsligt sänks.

Handtaget är av easy open-modell, du kan öppna det med bara lillfingret! Skåpet har ett smart system i övre delen med öppna hyllor samt förvaring i dörren för mindre varor där den frysta persiljan passar perfekt.

En annan smart sak är att det finns en inbyggd ismaskin i dörren, 'Slim Icemaker', en manuell maskin som knappt tar någon plats alls. Kompressorn är digital och ger därför en tystare gång då den inte behöver jobba mer än nödvändigt. Såklart har skåpet LED-belysning!

Passar den moderna och teknikintresserade.

Höjd: 1850 mm Energiklass: F Nettovolym: 315 liter


2. Miele FN 28262 WS (Vit)

Kvalitet!

Lite tråkigt kanske

Ett mycket pålitligt frysskåp från Miele. Som vanligt från Tyskarna skulle jag säga.

Det kanske inte är det snyggaste skåpet på marknaden men det är ett rejält skåp med mycket plats - 253 liter är väl tilltaget med dagens energikrav på sig. Ett rejält handtag också, som dessutom vickar för att förenkla öppningen. Det där med att man ofta glömmer att ta ur något när man är i frysen och gräver, det slipper man tack vare den finurliga konstruktionen som ger en riktigt bra överskådlighet.

Det här skåpet har lådor hela vägen, dvs ingen hyllfront längst upp. Är man lite kort skulle det kunna vara en nackdel då man inte kan se in i lådan på samma sätt som ett öppet fack. Men man kan å andra sidan plocka ur hela lådan om man inte har den sprängfylld. LED-belysning längst upp.

Passar för den som vill ha kvalitet och trygghet.

Höjd: 1850 mm Energiklass F Nettovolym: 253 liter


3. Husqvarna-Electrolux QT922W (Vit)

5 års garanti

Kanske lite dyrt

Husqvarna QT922W från Svenska Electrolux är ett pålitligt frysskåp med smart förvaring.

Överst i skåpet finns endast hyllor för enklare överblick, samt att man slipper den där fronten som man gärna glömmer vicka tillbaka när man stänger dörren. "Och så var den spräckt..."

Hyllplanen är enkla att lyfta ur, bra om man behöver extra plats för kalkonen eller vad det nu kan vara. Överst på dörren finns även förvaringsfack för mindre produkter, t.ex. frysta örter, det gillar jag! Den nedersta lådan är extra hög för att kunna packa in efter eget behov - smart!

Skåpet är utrustat med ett rejält handtag som löper utmed hela dörrens långsida. Handtaget viker sig åt sidan och skjuter på för att öppningen ska bli enklare. Husqvarna kan du ofta köpa med 5 års garanti för extra trygghet. LED-belysning finnes.

Passar den moderna och kvalitetsmedvetne.

Höjd: 1850 mm Energiklass: E Nettovikt: 241 liter


4. Siemens GS36NBWFV

Tydlig display

Ej vickbart handtag

Här har vi ett modernt frysskåp från Siemens.

Displayen är placerad på dörrens framsida för att enkelt ha koll på inställd temperatur, köra snabbinfrysning eller andra funktioner. Handtaget är rejält och i rostfritt stål för ett stadigt grepp. Det går dock inte att vicka på.

Skåpet har två smarta lådor som är lite större för att enklare kunna förvara stora matvaror. Hyllplanen går enkelt att lyfta ur om man har behov att få in större matvaror. De två översta hyllorna är försedda med hyllfronter vilket man kan tycka vad man vill om.

Även denna frys är utrustad med en manuell ismaskin som sitter integrerad i en av lådorna och är enkel att fylla på med löstagbar tank. Skåpet har också 'SuperFreezing' för att snabbt få ner temperaturen när man lägger in nya livsmedel. Såklart LED-belysning även här.

Passar den som vill ha något modernt och stilrent med inbygg ismaskin på köpet.

Höjd: 1860 mm Energiklass: E Nettovolym: 242 liter


5. Asko FN22838W (Vit)

Stilrent, 5 års garanti

Lite okänt märke kanske

Asko designar med skandinavisk touch.

Stilrena, raka kanter, ett horisontalt fast handtag i rostfritt stål, snygg minimalistisk design och med loggan ingraverad. Förutom sin snygga design har det ordentliga backar som verkligen är transparenta så man ser vad man lagt i dem. Överst finns ett hyllplan med hyllfront framför.

Frysskåpet har en fläkt som fryser ner matvarorna extra effektivt och snabbt, upp till 50% snabbare än en traditionell frys, det hjälper till att behålla livsmedlens aromer samt färg. En istärningsbricka medföljer och placeras löst i en låda. Energisnål LED-belysning finns även i det här skåpet.

Skåpet säljs på flera håll, både med och utan förlängd garanti, men min personliga åsikt är att det kan vara värt att betala några kronor mer för extra trygghet.

Passar den stilmedvetne.

Höjd: 1850 mm Energiklass: E Nettovolym: 243 liter


6. Electrolux LUT5NF26W (Vit)

Välkänt, bra pris

Mindre volym

Electrolux, en av världens giganter inom vitvaror och dessutom från Sverige.

Det här är ett bra skåp med traditionella lådor där en av dem är lite större, Maxi Box, för att enklare få plats med skrymmande livsmedel. De två översta hyllorna har traditionella fronter istället för lådor. Det fasta handtaget är ordentligt och i aluminium.

Electrolux LUT5NF26W har 'Fast Freeze' för snabb infrysning vilket är en bra funktion. Det man kan klaga lite på är att de inte lyckats få upp volymen i skåpet, inte alls faktiskt, 229 liter är i särklass det minsta skåpet i listan. LED-belysning finns dock här med.

Det finns kanske inte så mycket att säga om det här skåpet egentligen, det är vad man kan förvänta sig av ett mellanklasskåp - varken mer eller mindre men det är bra och gör vad det ska.

Passar den som vill ha en traditionell och bra frys.

Höjd: 1860 mm Energiklass: F Nettovolym: 229 liter


7. Whirlpool UW8 F2Y WBI F.1 (Vit)

Prisvärt, stor volym

Kan vara för högt för vissa hem

Här har vi ett rätt stort frysskåp, både till volym och mått.

Höjden 187,5 cm passar kanske inte in i den svenska standarden som är 185 cm, så se upp lite här och var noga med att måtta innan! Oftast har man utrymme ovanför men det är bättre att göra rätt från början.

Whirlpool har vad de kallar för sjätte sinnet-teknik, d.v.s att den gör vad som behövs för att alltid hålla en så konstant temperatur som möjligt. Den sköter t.ex. avfrostningen utan att temperaturen rubbas samt aktiverar snabbinfrysningen automatiskt vid behov.

Skåpet har en ventil för att enkelt kunna öppna dörren igen om man glömt något, så att man slipper det klassiska problemet att dörren suger sig fast. Du får också ett ordentligt fast handtag i rostfri look och såklart LED-belysning. En annan finess är 'Icemate', ett vridbart isbitsfack med utdragbar låda, smart och enkelt för den som vill ha is.

Passar den som inte vill lägga ut för mycket men vill ha ett stort skåp med mycket plats.

Höjd: 1875 mm Energiklass: E Nettovolym: 259 liter


8. Whirlpool UW8 F1C WHB N (Vit)

Jättebra budgetval

Kan vara för högt för vissa hem

Det här skåpet är rätt likt föregående modell. Man kan kanske kalla det för lillebror eftersom det är lite mindre utrustat än F2:an.

Skåpen har samma höjd så var lite uppmärksam med det. Handtaget är i plast istället för metall, så hulken får ta det lite lugnt, även om detta skåp också har den där ventilen för att släppa ut vakuum. Samma "sjätte sinnet"-koncept används i detta enklare skåp för att övervaka temperaturen, vilket är en fördel.

Ismaskinen har fått stryka på foten men den klarar sig förmodligen de allra flesta sig utan ändå. I energieffektiviteten så har ett plus tappats. LED-belysning även i detta budgetval. 41 dB(A) är riktigt bra, samma som storebror F1 ska nämnas.

Köp och få pengar kvar till annat. Mycket bra budgetval.

Höjd: 1875 mm Energiklass: F Nettovikt: 259 liter.


Magnus Eriksson
Magnus ErikssonExpert inom frysar

Jag har jobbat med att sälja vitvaror i över 20 år, så jag skulle säga att jag kan det mesta om dessa produkter. Jag jobbar numera mot projekt, men har stått i butik tidigare. Det gäller att ha en balans i vad som efterfrågas, pris är ofta viktigt förstås, men även vissa specifika funktioner kan vara av intresse. Med min erfarenhet ska jag göra mitt bästa för att guida er rätt i djungeln av dessa varor.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer