Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa blendern för raw food

  • 3 mar 2022
Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom blenders & stavmixers

Det finns en del grejer att tänka på när du ska köpa en blender för raw food. Det du mixar skall inte värmas över 42 grader Celsius, och då behöver du en blender som gör sitt jobb snabbt för att råvarorna inte ska hinna nå den temperaturen. Ett fint ess i rockärmen är också att alltid toppa behållaren med is innan du kör igång! I den här listan tar jag med de mest avancerade maskinerna samt de lite billigare som är minst lika starka och lämpade för raw food, men inte har vissa särskilda egenskaper.

I den här listan så skriver jag mycket om manuella kontra särskilda egenskaper, och då syftar jag mest på att vissa blenders har automatiska funktioner, exempelvis iskross-, soppa- och smoothie-program. De manuella maskinerna förlitar sig istället helt på din förmåga och kostar därför mindre. Jag vill även nämna att produkterna i min lista inte har någon särskild rangordning, utan är bäst utifrån en budget. De är alla ettor i sina kategorier - det enda du behöver veta är vilken kategori du vill spendera för.

1. Hamilton Beach 58911

Prisvärd, lång garanti, kvalitén

En ny produkt som jag fått chansen att få testa. Personligen tycker jag att priset för den här blendern är alldeles för lågt om man jämför med andra produkter.

Den påminner väldigt mycket om RAWs blender (nr 2 i listan), med skillnaden att den är snyggare och har 4 automatiska programval.

Sopp-programmet mixar i över 5 minuter och gör dina ljumma grönsaker till en het soppa. Smoothieprogrammet funkar utmärkt med både frysta och kylda råvaror. Iskrossaren är perfekt till drinkar eller varför inte en slush? Heljuicaren passar bra till att göra juice som behåller alla fibrer i frukten, och funkar faktiskt även strålande till att puréa rotfrukter.

Hamilton Beach tror verkligen på sin produkt, annars hade de inte satt en garantitid på 8 år!

Bättre blender än såhär tycker jag inte skall behövas i hemmet. Detta är i mina ögon det smartaste och mest prisvärda valet.


2. RAW Power X2,5 Turbo

Kraftfull, prisvärd!

Manuell

En riktigt stark blender som gör ett extremt bra jobb!

Anledningen att priset på denna blender är lite lägre jämfört med t.ex Blendtec är för att den inte har några särskilda funktioner, utan allt sker i det stora manuellt - du pendlar från 0-15 och har en pulsfunktion. Om jag med denna vill göra en grön raw smoothie så häller jag alltid i vätskan först och toppar med det allra hårdaste: is (exempelvis citrusjuice, spenat och sist is, så får jag en så låg temperatur som möjligt).

Till denna blender får du ett gummilock samt ett plastlock för toppen, där du kan hälla i vätskor under tiden maskinen är igång. Om du behöver trycka ner ingredienserna kan du också använda en mixstav.

Jag hade helt klart köpt denna om jag litade på min egen förmåga att hantera blendern manuellt.


3. Blendtec Designer 625

Helautomatisk

Högt pris

Har du sett Youtube-klippet 'Will it blend?' Där demonstreras Blendtecs förmåga att mixa precis vad som helst, senast jag såg deras klipp så mixade de ner en Iphone till svart pulver. Det bevisar faktiskt hur stark Blendtecs motor är - den klarar att ta sönder hårda råvaror utan att behöva hålla på en längre tid. Med denna blender kommer du därför aldrig att komma över 42 grader, särskilt om du toppar dina smoothies med is.

Så varför skall du köpa denna och inte till exempel RAWs blender? Det enkla svaret är att om du vill ha en blender som gör ALLT för dig, så är detta rätt val. Den har många olika automatiska funktioner (eller recept som de föredrar att kalla det), du kan till exempel klicka på "smoothie" så ökar den och sänker hastigheten tills det är färdigt!

Ska man jämföra denna mot Hamilton Beach blender så tycker jag att den här är snäppet starkare.


4. Electrolux ESB9300

Bra automatik, bra pris!

Inte lika kraftfull

Om du inte riktigt har pengarna för Blendtecs 625 och känner att en helt manuell blender inte är för dig, så passar denna perfekt!

Det du bör veta i förhand är att motorn är svagast av de fyra maskinerna i listan, om du t.ex ska krossa mycket is kan det ta lite längre tid. Men tekniken i det automatiska är bra. Personligen så tycker jag att den gör ett utmärkt jobb för en t.ex kall soppa som gazpacho.

Eftersom nummer 1 på listan är i samma prisklass så kanske du undrar varför du ens skulle välja denna. Mitt svar är att om du inte behöver en så kraftfull maskin, men vill ha fler automatiska funktioner så passar denna bättre. Valmöjligheterna är betydligt fler!

En bra egenskap är att formen på behållaren är lite tiltad, vilket gör att innehållet kommer roteras runt från botten till toppen, så du slipper använda en mixstav.

Detta är en bra helautomatisk blender till ett bra pris!


Paul Allaverdi
Paul AllaverdiExpert inom blenders & stavmixers

Hej! Mitt namn är Paul och jag äger bloggen kaffenytt.se. Jag har varit en aktiv specialkaffe-fantast sedan 2008 och matlagningsintresserad sen jag var sju år gammal. Jag vill dela med mig av alla tips och råd jag lärt mig under dessa år. För visst är det bättre att ni tar en liten genväg istället för att gå igenom flera decennium? Vi är ju rätt så många kaffedrickare här i världen och jag tror att det finns så mycket förbättring kvar att göra. Det kan vara hos kaffebönderna, producenterna och slutligen vi med kaffekoppen i handen. Att jag ens kom in i dryckeskultur ligger i mitt enorma intresse av matlagning. Det har tillkommit väldigt många köksredskap på marknaden senaste 25 åren, och jag har hållit på med matlagning såpass länge att jag vet vilka som faktiskt gör skillnad för slutresultatet. Vid kontakt finner ni mig på: [email protected]

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer