Prisjakt
HemPrisjakts experterAvfuktareTopplista - Bästa avfuktaren

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa avfuktaren

10 augusti 2022

En avfuktare har flera användningsområden. Den kan användas för att förhindra fukt- eller mögelskador i ett rum - det är t.ex. vanligt att använda en avfuktare i källaren, förrådet eller något annat rum som lätt blir fuktigt. En avfuktare kan även användas för att reducera torktiden för tvätt.

Det är viktigt att tänka på kapacitet, ljudnivå och storlek när det är dags att investera i en avfuktare. Ska den användas i ett stort rum med mycket fukt är kapaciteten viktig. Ska den användas i ett litet rum så är kapaciteten kanske inte lika viktig, då kan ljudnivån vara av högre prioritet. I denna topplista tipsar jag om de enligt mig bästa avfuktarna för olika användningsområden. Jag kommer fokusera på design, ljudnivå, kapacitet och praktiska funktioner.

1. Woods SW38FW

Hög kapacitet, stor tank, ljudnivån

Stor, ganska dyr

Woods SW38FW är en avfuktare med en kapacitet på 19 liter/dygn. Den kan avfukta ett utrymme på hela 140 m².

Vattenbehållaren rymmer 11,4 liter. Det är bra att ha en stor tank, då behöver man inte tänka på att tömma den lika ofta. Det går även att ansluta en slang för att leda bort kondensvattnet. Maskinen stänger av sig själv när tanken är full, så man behöver inte vara orolig för att vattnet ska rinna över.

Den är ganska stor: 34,5 cm bred, 49,5 cm djup 52,7 cm hög och den väger 21,5 kg. Den har en acceptabel ljudnivå och fyra smidiga hjul som gör den lätt att köra runt, men ska den flyttas mellan våningar kan det vara en bra idé att köpa en mindre avfuktare.

Jag skulle varmt rekommendera denna för någon som behöver avfukta t.ex. en större källare.


2. Electrolux EXD20DN4W

Torkfunktionen, design, ljudnivå

Liten vattenbehållare

Electrolux EXD20DN4W är en liten och smidig avfuktare. Jag tycker även att den har en snygg design, minimalistisk och funktionell. Displayen på ovansidan är tydlig och att kontrollera inställningarna är enkelt.

Det går att ställa in fläktstyrka, önskad luftfuktighet och timer. Det går även att ställa in ”Dryer mode” för att maximera avfuktning. I detta läge är fläkten på max och fuktigheten kontrolleras automatiskt, så man behöver inte ställa in fuktighetsnivå. Detta är det bästa läget för att torka till exempel kläder som hänger på tork.

Jag har provat denna enhet själv och måste säga att gillar den skarpt. Den är liten och smidig och håller en rimlig ljudnivå även när den körs på max.

Jag rekommenderar den för ett mindre rum eller en tvättstuga.


3. eeese Emil 10L

Ljudnivån, portabel, energisnål

Liten vattenbehållare

Eeese Emil 10L har kapaciteten att avfukta 10 liter/dygn och klarar av rum på ca 40 m². Den har även mycket låg strömförbrukning.

Om du behöver avfukta ett mindre rum där du kanske sover eller spenderar mycket tid är denna för dig. Den har nämligen en ljudnivå på mellan 36-42 dB, vilket är väldigt lågt när man jämför med många andra avfuktare. Den är liten och smidig, vilket gör den mycket portabel.

Eftersom den är så liten har den tyvärr också en ganska liten vattenbehållare, cirka 2,6 liter. Men det går att koppla till en dräneringsslang för att slippa tömma behållaren så ofta. Eeese Emil har också automatisk avstängningsfunktion, så blir behållaren full stänger den av sig själv.

Denna avfuktare skulle jag rekommendera till någon som tycker att låg ljudnivå är viktigast. Det finns inte många avfuktare därute som både är tysta och har en god avfuktningskapacitet.


4. Woods AD20

HEPA-filter, kapacitet, design

Autoläget inte helt automatiskt

Woods AD20 är en kombinerad avfuktare och luftrenare. Den har kapacitet att avfukta ett rum på 100 m².

Kombinationen avfuktare och luftrenare är väldigt bra för att få bukt med lukter. En del av lukten tas bort med avfuktningen, sedan tar HEPA-filtret bort mycket av övriga lukter samt partiklar som kan orsaka irritation. Det passar särskilt personer som har allergier eller astmabesvär.

Den har ett smidigt handtag på toppen och hjul för att underlätta transport. På touch-displayen kan du ställa in om du vill avfukta, rena luften eller både och. Kondensvattenbehållare har handtag som gör det lätt att tömma vattnet. Det går även att koppla till en slang för att leda bort kondensvattnet.

Woods AD20 har generellt fått väldigt goda recensioner, med ett undantag. När den körs på "Auto"-läget, så avfuktar den till en viss nivå för att sedan stängas av. Den startar sedan inte upp igen, även om fuktnivån skulle öka.

Jag rekommenderar Woods AD20 till någon med höga krav på luftkvalité och som har ett större rum som behöver avfuktas.


Hej, jag heter Dennis och jag är en klassisk nörd. Jag gillar det mesta inom teknik och fascineras av innovativa produkter. Jag spenderar mycket tid på att jämföra priser, kolla recensioner och läsa om produkter innan jag själv köper något. Jag hoppas att jag kan guida dig till den bästa produkten för just dig. Jag jobbar idag med att optimera ventilationssystem och har luft och värme som specialistområde.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer