Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Topplista: Bästa åkpåsen för vintern

  • 29 aug 2020
Clara Ernberg
Clara ErnbergExpert inom åkpåsar

När vintern kommer så drar vi vuxna på oss varma jackor och rör på oss för att hålla värmen. Men för mindre barn som sitter i vagn behövs istället en varm åkpåse!

Det finns en uppsjö av åkpåsar med olika finesser. Vissa är mer anpassade efter ergonomiska sitsar, andra är för långa för en liggdel. En del behöver en åkpåse som går att öppnas nertill för att undvika en blöt åkpåse på grund av slaskiga skor, någon annan behöver en åkpåse som klarar de kallaste temperaturerna, och en tredje tycker att utseendet på åkpåsen är viktigast. Det går såklart också att kombinera alla tre, eller i alla fall få delar av alla tre i en och samma åkpåse. Nedan har jag listat några åkpåsar som jag framförallt tycker håller värmen bra, men som även är fina och har andra finesser som jag har uppskattat när jag använt dem.

1. Bugaboo High Performance Åkpåse

Det extra dunlagret

Bugaboo High Performance Åkpåse har ett extra dunlager som i den nyaste modellen går att fästa i vagnen för kallare dagar, vilket är väldigt smart! Tidigare modeller hade istället två olika "lock" att växla mellan.

Åkpåsen är en så kallad ergonomisk åkpåse, så den sitter bäst i en vagn som har en ergonomisk sittdel men funkar också OK i en icke-ergonomisk, och även i liggdel.

Åkpåsen känns varm och mysig med sitt fleecefoder inuti, ibland kan jag tycka att fleece lätt blir noppigt men det är inget jag upplevt som ett problem med den här åkpåsen.

Du kan smidigt fästa åkpåsen över ryggen på vagnen och dra ihop öppningen överst på åkpåsen så det verkligen blir supermysigt och varmt för de kallaste dagarna.

Detta är en åkpåse som klarar väldigt kalla temperaturer!

Vår expert Clara Ernberg har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

2. Vinter & Bloom Mini Dots Åkpåse

Nids4Kids
1 098 kr
Se pris

Passar längre barn

Bylsig i en mindre sittdel

Vinter & Blooms åkpåse är en lång åkpåse som enkelt kan öppnas på sidorna och även knäppas upp nertill, vilket är skönt för barn med blöta skor som då inte behöver ha dem inne i åkpåsen.

Den mysiga pälskanten går att knäppa bort och det finns en ficka baktill så att du kan hänga upp åkpåsen på barnvagnsryggen. Åkpåsen är lite för stor för att passa i en liggdel, och den sitter bäst i en icke-ergosits men fungerar helt OK i en ergonomisk sits med.

Den är fleecefodrad på insidan vilket kan bli lite noppigt, men det är inget stort problem.

Åkpåsen är fodrad med polyestervadd och jag upplever att den värmer fullgott en kall Stockholmsvinter, även när det blåser. Den är lite längre än de flesta åkpåsar så den passar perfekt för långa barn.


3. Najell Winter Cover Åkpåse

Den mjuka insidan

Najells åkpåse har utan tvekan den mjukaste insidan. Det är nästan så en själv vill lägga sig i det mjuka, fluffigt stoppade plyschet, synd att den inte finns i vuxenstorlek!

Denna åkpåse är anpassad för ergonomiska sitsar men funkar OK i icke-ergositsar. Den har kardborre i ryggen, vilket är väldigt smidigt för att lätt kunna öppna upp för selen och sätta i och ta ur åkpåsen ur vagnen.

Jag tycker det är bra att det går att fästa åkpåsen över ryggen på vagnen så att den inte glider ner. Det är också skönt med ett lock som går att fästa högt upp för mer skydd under väldigt kalla dagar, men som också kan fästas längre ner på åkpåsen de dagar det inte behövs.

Åkpåsen har även en dragsko, så du kan dra åt runt huvudet så att den verkligen smiter om och värmer.

Vår expert Caroline Engvall har testat produkten. Se video ovan eller läs hela testet här.

4. Elodie Details Light Weight Down Dunåkpåse

Varm!

Elodie Details dunåkpåse är verkligen fluffig och mysig! Det går att fästa den med en ficka över barnvagnens rygg och samtidigt dra åt överhuvudet.

Jag tycker det är en stor fördel att åkpåsen går att öppna från båda sidor och att den har en kardborreöppning i ryggen, det gör att en enkelt att ta ur åkpåsen för tvätt men är också smidigt om en växlar samma åkpåse mellan flera vagnar (eller har flera åkpåsar i samma vagn).

Eftersom åkpåsen är dunfylld i locket så håller den värmen väldigt bra och klarar enkelt en kall vargavinter.

Åkpåsen har fleece på insidan, ett material som annars gärna noppar och drar åt sig hår och damm, men det är faktiskt inget jag upplevt som ett problem hos Elodies Details åkpåsar.


5. Voksi Urban Fur

Förlägningsbar, vattentålig, VARM

Voksi Urbans åkpåse är precis sådär varm som den ger sken av att vara med sin pingvin på insidan. Ja, den är nog så varm att den till och med hade funkat på sydpolen!

Åkpåsen är stoppad med dun och underdelen är i ylle. Pingvindelen är en kudde och hur fint är inte det!

Den här åkpåsen är perfekt för dig som gärna går ut på långa vinterpromenader och bor där det kan bli riktigt kallt - då passar den här åkpåsen perfekt. Den gör det väldigt enkelt att ta ut det finaste en har för att promenera i ett vackert vinterlandskap. Den är både vattentålig och går att förlänga, så den kan verkligen växa med barnet.

För er som vill ha en varm åkpåse som funkar från liggdel fram tills det är dags att lägga åkpåsen på hyllan, det här är åkpåsen för er!


Clara Ernberg
Clara ErnbergExpert inom åkpåsar

Jag blev mamma för första gången 2008 men tyckte redan som barn det var så roligt att få köra vagn och nördade totalt ner mig långt innan jag själv fick barn, barnvagnsnörd in the making från typ 7 års ålder. Jag gick in i vår lokala leksaksbutik som också hade barnvagnar och kollade på barnvagnarna som tonåring (de måste tyckt jag var sååååå märklig). När jag jobbade som barnflicka i 20-årsåldern så gav jag rekommendationer på vilken vagn famljen borde köpa (en Urban Jungle Moutain Buggy Duo 2004) När mitt äldsta barn föddes så förlorades jag helt till babytillbehören och har sedan dess haft ett stort intresse för barn och babyprodukter, meritlistan består av nära 70 vagnar (jag har självklart ett excelark med alla nerskrivna) och jag har nog nosat på det mesta inom produktkategorin. Till vardags studerar jag till barnmorska. Jag bor med en make och våra 3 barn födda -08, -13 och -16. Det går att finna mig på ett pyttelitet instagramkonto (claraandkids) eller som admin i (om inte världens största så iallafall världens bästa) barnvagnsgrupp på facebook (barnvagnar!)

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer