Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa elcykeln för stadsmiljö

  • Topplista
  • 1 expert
Per Wickman
Per Wickman
4 697 har blivit hjälpta av Per

Ett av de snabbaste fordonen du kan använda i stan är elcykeln. Är det mycket stopp och du har ett paket eller en barnsadel på pakethållaren kommer du snabbt på och av om du har en cykel med lågt insteg. Bilden visar min cykel som jag tycker är suverän i stadsmiljö.

Vid långsam cykling bland fotgängare är en cykel med motor i mitten, momentstyrning och centralt batteri lättare att balansera. På vintern så saltas och sandas det mycket på gatorna vilket sliter på utanpåliggande växlar, inbyggda växlar är däremot inte lika känsliga - därför har jag lagt fokus på det i min lista. En lätt och smidig cykel är en fördel i stan, och därför kan en hopfällbar cykel eller en med mindre hjul vara ett utmärkt val. Jag har valt att lista lite olika typer av cyklar i olika prisklasser som alla passar utmärkt i staden.

1. Tern HSD P9 2021 (Elcykel)

fr. 35 675 kr

Jämför priser
Smidig laståsna med bra kvalitet

En kompakt cykel som lätt går in i en hiss och till och med i bilen.

På 15 sekunder kan du fälla in styret så att det blir ett platt paket. För att minimera platsutrymmet när du parkerar så ställer du den vertikalt.

Pakethållaren är oftast maximerad till 25 kg men på den här tillåts 60 kg, så du får plats både med två barn och matkasse. Cykeln har dessutom en maxvikt på hela 170 kg.

Nio utvändiga växlar gör att du har en utväxling som stämmer bra för många olika hastigheter - det är inga problem att balansera den i krypfart bland gående eller full fart upp och ned för de brantaste backarna. Den låga tyngdpunkten ger hög stabilitet och de hydrauliska skivbromsarna gör att man känner sig trygg i alla hastigheter.

Detta är en smidig elcykel av mycket hög kvalitet som är en riktig vinnare i staden. Den vill jag äga.

2. Bergamont E-Cargoville Bakery 2020 (Elcykel)

fr. 44 995 kr

Jämför priser
Stabil laståsna som ger habegär!
Priset

Många kan ersätta bilen och bussen i stan med en elcykel, men då ska klara mycket last. Den här är robust i minsta detalj och klarar galant 160 kg!

Med mycket rödljus och stopp så är det perfekt att slippa växla och i stället kunna lägga all koncentration på trafiken - det fixar automatväxeln från Enviolo.

Med tung last och ett barn på pakethållaren så vill du gärna kunna få stopp i alla lägen, något de kraftfulla hydrauliska skivbromsarna från Magura med 4 kolvar på bromsoket fixar enkelt. Även bromsskivan fram är väl tilltagen med en diameter på på hela 203 mm. När du väl har stannat så har den ett stabilt centralstöd.

En stark motor från Bosch säkerställer att du kommer upp för de brantaste backarna och batteriet på 500 Wh ger dig bra räckvidd.

Passar den som vill ha en stabil och bekväm laståsna.

3. Husqvarna Bicycles EC5 Di2 2020 (Elcykel)

fr. 27 990 kr

Jämför priser
Automatiska växlar, prisvärd

När du stannar vid rödljuset så växlar denna cykel automatiskt ner till ettan, vilket är väldigt praktiskt. Det är 8 inbyggda växlar från Shimano och en lätt, tyst och effektiv motor (Shimano Steps E6110) som du kan njuta av vid cykling i alla typer av väder.

Batteriet på 504 Wh innebär att du kan cykla riktigt långa körsträckor innan det är dags att ladda. Hydrauliska skivbromsar säkerställer att du får stopp vid trafikljusen.

Ska du ha bra väghållning och minimalt med vibrationer så behöver du en fjädrad framgaffel och breda däck. Det har den här cykeln! Däcken CONTINENTAL Ride City är 47 mm breda och har extra punkteringsskydd. Du får dessutom 50 mm fjädring på framgaffeln.

Detta är en prisvärd, komplett cykel som fungerar ypperligt i stan oavsett väder.

4. Merida eSpresso City 200 EQ 2020 (Elcykel)

fr. 27 995 kr

Jämför priser
Prisvärd, mittmotor
Något "enklare" komponentval

Merida gör bra cyklar inom de flesta kategorier och det här är en av deras "enklare" varianter.

Den kommer med en mittmotor från Shimano, Steps E5000, som är anpassad för stadskörning. Mjukvaran har uppdaterats i slutet av 2020 för att ge mer kraft vid start.

Utrustningen är komplett med fjädrad framgaffel och sadelstolpe så du får en bekväm tur. Sittställningen är upprätt vilket ger god överblick över trafiken.

Batterikapaciteten är på 418 Wh vilket räcker för det mesta, speciellt då motorn är energisnål. Med utanpåliggande växlar och ett mindre batteri hålls vikten nere - cykeln väger ca 23 kg.

Jag har valt den här cykeln för att den har ett relativt lågt pris men ändå är utrustad med kvalitetskomponenter och kommer ge dig många sköna turer i stan.

5. Winora Sinus Tria 7eco Dam 2020 (Elcykel)

fr. 19 490 kr

Jämför priser
Relativt lågt pris för bra kvalitet
Batterikapaciteten

Det går faktiskt att hitta en elcykel med bra kvalitet, mittmotor från Bosch och hydrauliska skivbromsar för runt 20 000 kr.

Batterikapaciteten på 400 Wh är helt ok och ger dig en räckvidd på ca 40-50 km. Dessutom har den en fjädrad framgaffel med 50 mm:s fjädringsväg.

De 7 utvändiga växlarna är Altus från Shimano vilket är ett av deras enklare växlar men det betyder också att dreven blir billigare när det är dags att byta.

Körställningen är relativt upprätt som ger god överblick över trafiken och den är stabil och lättmanövrerad om du behöver kryssa dig fram i låg fart.

Motorn Active Line från Bosch är välbeprövad och ger dig ett driftsäkert stöd när du glider runt i staden utan att behöva bli svettig. Displayen är tydlig och visar den väsentligaste informationen.

En bra cykel med som ger mycket värde för pengarna.