Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa bärselen

  • Topplista
  • 1 expert
Anna Ottosson
Anna Ottosson
4 004 har blivit hjälpta av Anna

En bärsele brukar ofta vara en populär babypryl som de flesta införskaffar, och oavsett om ens barn gillar att sitta i en eller ej kan det vara oumbärligt i vissa situationer - till exempel när vagn inte kan användas av olika anledningar. En bra bärsele ska enligt mig erbjuda komfort både för bäraren och barnet, vara enkel att hantera och använda samt gå att använda på flera olika sätt i takt med att barnet växer.

Det finns många som har starka argument mot eller för vissa typer av selar men i min värld är det inte så svart eller vitt, och jag har själv fastnat för flera selar från olika tillverkare och kan tycka att det finns olika för- och nackdelar med dem alla. Här listar jag mina favoriter!

1. Ergobaby Omni 360 Cool Air Mesh

fr. 1 399 kr

Jämför priser
Allt i ett, lång användning
Dyr

I Omni 360 har Ergobaby lyckats få med samtliga krav jag har på en bra bärsele. Ergonomisk och bekväm både för bärare och barn, förhållandevis enkel att ta på sig, även om Ergobaby fortfarande envisas med det lite krångliga rygg-knäppet.

Det som framförallt skiljer den här selen från min tidigare Ergobabyfavorit 360 är att det nu inte längre behövs ett spädbarnsinlägg för små bebisar samt att det irriterande kardborreknäppet är utbytt mot en bättre lösning. Axelremmarna är vadderade och sköna att bära, och för den som önskar amma i selen så går det ofta efter lite träning tack vare hur selen är utformad.

Selen kan användas för barn upp till 20 kg vilket brukar vara gott och väl hela perioden en sele behöver användas. En toppensele helt enkelt, som kan användas under hela bärperioden!

2. BabyBjörn One Air

fr. 1 899 kr

Jämför priser
Allt i ett, air-material

Många väljer mellan Ergobaby och Babybjörn och vilken som vinner är ofta en smaksak. Min man föredrar till exempel Babybjörn One då den passar hans långa rygg bättre, medan Ergon sitter bekvämare på mig.

Babybjörn One är en komplett sele som fungerar under hela bebisperioden, från nyfödd till 15 kg, vilket är ca 3 år (ofta tillräckligt). Selen tas på "som en tröja" och skiljer sig där från Ergon som är lite besvärligare att få på. Jag upplever att amning är lite svårare i Babybjörn One än i Ergobaby eftersom remmarna sitter för framtill, men det går säkert att få till för den trixiga.

Babybjörn One går att få i både air-tyg som andas och passar bra på sommaren samt i vanlig bomullstyp som blir lite mjukare mot de riktigt små barnen. Jag föredrar även Air på grund av att den är så lätt att vika ihop och ta med tack vare det lätta tyget.

3. Ergobaby 360

fr. 995 kr

Jämför priser
Avlastande, solskydd
Låter vid avtagning

Ergobaby 360 är den sele jag använt mest då Omni-varianten helt enkelt inte fanns när jag köpte min första sele.

Det är i grund och botten en väldigt bra sele men till denna behövs ett spädbarnsinlägg för de minsta bebisarna. För mig har inte det varit ett problem då jag helt enkelt valt att använda Babybjörn Miracle under spädbarnsperioden (mer om varför under den selen).

En nackdel med selen är kardborrebandet som förvisso känns stabilt men låter tillräckligt för att väcka en sovande bebis när selen ska tas av. Ryggspännet kan göra att selen är lite svår att få på utan hjälp om man är stel och inte kan knäppa själv bakom ryggen. Men en väldigt bra grej är det praktiska solskyddet som är bra även när det är sovdags då det ger bebisen lite avskärmning från omvärlden.

4. BabyBjörn Miracle

fr. 999 kr

Jämför priser
Mjuk och ombonad
Avlastning

Babybjörn Miracle är den sele jag använt mest under nyföddhetsperioden av anledningen att den känns så mjuk, ombonad och mysig för det lilla barnet.

Knäppningen gör även att det går lätt att lägga ner en sovande bebis som somnat i selen men ska förflyttas till vagn eller säng - något som är betydligt svårare med både Ergobabys varianter och Babybjörn One som har en helt annan konstruktion.

Babybjörn Miracle har bättre bärarkomfort än de tidigare och enklare Babybjörnmodellerna men kan inte riktigt mäta sig med avlastningen som Babybjörn One eller Ergobaby 360 ger när det kommer till lite tyngre bebisar. Detta är en sele som därför passar bäst för mindre bebisar eller om selen används huvudsakligen under korta stunder.