Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bästa bärbara datorn

  • Topplista
  • 2 experter
Jesper Grandien
Jesper Grandien
6 588 har blivit hjälpta av Jesper

Vilken är egentligen den bästa bärbara datorn? För mig handlar det om fler aspekter än prestanda, därför kommer jag i den här listan att fokusera på bland annat batteritid och inkopplingsmöjligheter. Jag kommer också presentera en helt fläktlös laptop för dig som är trött på att din laptops fläktar går hela tiden!

Jag ska försöka att variera prisklasserna så att du oavsett budget kan hitta en riktigt bra bärbar dator som passar dig och dina vardagliga behov. Detta är en topplista som passar bra för dig som kommer använda din dator till lite allt möjligt men inte för något enskilt ändamål.

1. Apple MacBook Air (2020) - M1 OC 7C GPU 8GB 256GB 13"

fr. 11 895 kr

Jämför priser
Fläktlös!
Lite lagringsutrymme

Apples Macbook Air M1 var en riktigt snackis när den släpptes, detta för att Apple nu har sitt egna processor-chip i sina datorer.

Detta medför bland annat bättre prestanda men också längre batteritid, denna dator har faktiskt upp till 18 timmars batteritid vilket är helt otroligt.

Batteritiden är enligt mig inte ens det bästa med den här datorn, den är nämligen helt fläktlös och därmed tyst som en mus!

Processorn har 8 kärnor och klarar av det allra mesta i vardagen.

Tyvärr har datorn lite för lite lagring, endast 256 GB, men i dagsläget då det mesta ligger i molnet så klarar i alla fall jag mig ganska bra på det.

Den här datorn är ett klockrent val för dig som vill ha en tyst dator, gillar MacOS (Apples operativsystem) och behöver en dator som är både snabb, smidig och har lång batteritid.

2. Microsoft Surface Book 3 i7 dGPU 16GB 256GB 15"

fr. 27 987 kr

Jämför priser
Avtagbart tangentbord & touch
Dyr

Även om denna dator är mer av en surfplatta med rejält tangentbord så är Microsofts Surface Book 3 oerhört stark bland konkurrenterna.

Datorn levererar en batteritid på upp till 17,5 timmar och har 16 GB RAM med en enastående hastighet på 3733 MHz. Inte nog med det, i sitter även en 10:e generationens i-7 processor med 4 kärnor, samt ett GTX 1660Ti grafikkort från Nvidia som klarar en hel del spel. Dock så är skärmupplösningen i 4K, så för att kunna spela dugligt får man nog skala ner till 1080p. Men för film är 4K underbart.

Bäst av allt, den har touch och avtagbart tangentbord, nyaste WiFi-standarden samt bluetooth 5.0. Lagringsutrymmet på just denna konfiguration är 256 GB vilket räcker till några program och ett fåtal spel, vill man ha mer lagring för till exempel video så finns det andra konfigurationer. Vikten ligger på 1,9 kg.

Surface Book passar bra för den som vill ha en stark laptop/surfplatta som också klarar av en del spelande.

3. Dell XPS 17 9700 (TTT04)

fr. 26 642 kr

Jämför priser
Stor skärm med bra och bekväm bild
Bara USB-C

De som har följt mina uppdateringar i den här listan har nog inte undgått att jag ofta rekommenderat Dells XPS 13". Den här gången har jag bytt ut 13" mot en 17"-modell som får synas i rampljuset.

Dell XPS 17" 9700 är ett kraftpaket med en 17" 4k-skärm. Datorn har en i7-processor med 6-kärnor samt 16 GB RAM-minne vilket gör den lämplig för multitasking inom de allra flesta områden.

Datorn har även nya wifi-standarden vilket gör att datorn kan leverera väldigt snabb respons från internet.

Kortläsare för microSD-kort finns och lämpar sig bra för den som ofta jobbar med bilder eller redigering. Batteriet räcker cirka 8-9 timmar med blandad användning.

Om informationen ovan lockar dig och du även kollar en hel del film så är det här en bra dator för dig då den även har bra bildkvalitet.

4. Asus Vivobook 14 M413DA-EB435T

fr. 5 799 kr

Jämför priser
Priset
Ingen värsting

Jag vet att många tänker "Men det måste väl ändå finnas en bra laptop som inte kostar en förmögenhet?" Jo, visst finns det! Men ribban läggs självklart då lite lägre men kan fortfarande vara ett bra val för många som behöver en bra dator för vardagsbruk.

Den här datorn från Asus är en prisvärd instegslaptop. För den som mest surfar runt på sin dator och inte använder så avancerade program är det här ett jättebra alternativ. Skärmen är 14" vilket är lagom för de allra flesta.

Datorn har en batterisnål Ryzen-processor på 2 kärnor vilket funkar helt okej så länge du inte har i gång massor av program samtidigt.

En lättviktad 14"-laptop med många portar, bland annat USB-C, USB 3.0, USB 2.0 och HDMI!

Det perfekta valet för dig som bara behöver en bra, prisvärd laptop för vardagsbruk.

Åge Nielsen
Åge Nielsen
35 122 har blivit hjälpta av Åge

Vilken som är den bästa bärbara datorn beror såklart på användningsområde och budget. Hur mycket minne är nödvändigt, t.ex.? Ska datorn vara portabel på så sätt att den är lätt att ta med, eller skall den vara portabel med hög prestanda och därmed något tung? Det skiljer i prestanda mellan olika processorer, modeller och fabrikat. En mekanisk disk, HDD, är till exempel billigare än en SSD.

En dator som ska användas till mer än surf tycker jag bör ha minst 6 GB RAM-minne, gärna 8. Mer minne underlättar jobb med video- och bildbehandling. Hårddisken bör inte vara mindre än 256 GB då några program snabbt fyller den.

Datorerna i denna lista är noga utvalda med pris kontra prestanda och användningsområde i åtanke. I huvudsak har jag valt att hålla mig till en lägre prisnivå, med ett undantag, då de bästa bärbara datorerna också tenderar att bli kraftfulla speldatorer. Är du intresserad av en sådan, kika gärna min lista med bärbara gamingdatorer istället.

1. Acer ConceptD 7 Ezel CC715-91P (NX.C5FED.001)

fr. 55 987 kr

Jämför priser
Prestandan! Bygget, kvalitén
Priset

Det här är en av de "tyngsta" bärbara datorerna som finns på marknaden. En arbetshäst som heter duga!

Processorn, en Intel Xeon W-10885M, är en processor för en arbetsstation/server. Självklart skall en sådan köras med Windows 10 Professional. Grafikkortet är ett nVidia Quadro RTX 5000 som är dedikerat för tunga grafikapplikationer. Kortet har mycket snabba minnen som tillsammans utgör hela 16 GB. Utöver det sitter det mycket snabba internminnen på sammanlagt 32 GB. För lagring har Acer satt i två mycket snabba diskar på 1000 GB vardera.

Skärmen stöder 4K och är (självklart) av IPS-typ för bästa bildoptimering och perfekt för 3D-skapande. Ett riktigt kvalitetsbygge i aluminium och magnesium.

Datorn har den senaste tekniken för trådlös uppkoppling och en batteridrifttid på upp till 6 timmar.

Med en vikt på 2,5 kg är detta den optimala arbetsstationen i portabel form.

2. HP ZBook Fury 17 G7 2C9T2EA#UUW

fr. 46 369 kr

Jämför priser
Prestandan, kvalitén, 3 års garanti
Priset

HP har har här en bärbar arbetsstation med mycket kraftfull prestanda.

Processorn är Intels Xeon W-10885M som är avsedd för arbetsstationer och server. HP har förinstallerat Windows 10 Professional, vilket är en självklarhet i en sådan här produkt. Grafikkortet är tillverkat av nVidia och är ett Quadro RTX 4000. Quadrokorten är dedikerade för tunga grafikapplikationer och detta har mycket snabba minnen på 8 GB. Processorn har tillgång till 32 GB minnen. En mycket snabb disk på 1000 GB är installerad.

Den 17 tum stora skärmen ger en mycket bra bild och är perfekt för 3D- och videojobb då den är av IPS-typ. Senaste snittet för trådlös uppkoppling ingår.

Tangentbordet är av hög klass och klarar vätskespill. Byggkvalitén är hög och HP ger 3 års garanti på plats.

2,76 kg lätt arbetsstation med 17 tum stor skärm för flexibelt arbete.

3. Dell Precision 7750 (DY18G)

fr. 37 628 kr

Jämför priser
Prestandan, kvalitén, 3 års garanti

Högklassig arbetsstation för den som vill byta ut sin stationära mot en bärbar dator. Denna Dell-dator är byggd för att användas med tunga grafikkrävande program. Modellering i 3D är ett typexempel på vad den här datorn är ämnad för. Visst, spel går att köra men där finns det bättre alternativ.

Processorn är en kraftfull Intel Core i7 10850H och 32 GB snabba minnen medföljer. Lagringen utgörs av en mycket snabb disk på 1000 GB. Grafikkortet är ett nVidia Quadro RTX 4000, dedikerat för tunga grafikjobb. 8GB eget minne för maximal prestanda. Windows 10 Professional innehåller krypteringsprogrammet Bitlocker som säkrar upp dina dokument och filer.

Bygget håller mycket hög klass och all uppkoppling sker med den senaste tekniken. 17 tum stor skärm med mycket fin bild. Dell erbjuder 3 års garanti på detta proffsbygge.

Proffsdator för den som bygger 3D-film.

4. Asus ROG Strix SCAR G533QS-HF009T

fr. 31 490 kr

Jämför priser
Prestandan, kvalitén

Asus har tillverkat en bärbar dator med 15 tums-skärm och med en av marknadens kraftfullaste processorer som är avsedd för hemmabruk.

AMD:s senaste skapelse inom processorvärlden, AMD Ryzen 9 5900HX, sitter i. Här finns kraft i högsta prestandaskiktet!

Grafikkortet är det extremt kraftfulla nVidia GeForce RTX 3080 som har hela 16 GB eget minne. Processorn har tillgång till 32 GB mycket snabba minnen.

Det här är i huvudsak en extremt bra speldator men den är fantastisk även för 3D-, film- och ljudjobb. Skärmens kvalitet är inget undantag då den håller mycket hög klass och är av IPS-typ för bästa bildåtergivning. Svarstiden på skärmen är 3ms.

Trots sin kraftfulla prestanda skall datorn kunna köras i upp till 8 timmar på batteri. Senaste tekniken för trådlös uppkoppling är självklar.

Superspeldator kraftfull nog för 3D i bärbart format!

5. Apple MacBook Pro (2019) - 2,3GHz OC 16GB 1TB 16"

fr. 28 490 kr

Jämför priser
Bygget, prestandan
Pris i förhållande till prestanda

Apple håller sig till sin stil vid byggandet av datorer och den här avviker inte.

Datorn håller hög kvalitet och kyltekniken Apple använder håller datorn sval även vid intensivt arbete. Kraften utgörs av Intels processor i9-9880H som tillsammans med 16 GB minne gör den till en kraftfull dator.

Disken på 1000 GB för lagring säkerställer en snabb start av dator och program. Grafikkortet är ett AMD Radeon Pro 5500M med 4 GB eget minne som i första hand är ämnat för bild men det klarar även spel i begränsad form. Skärmen är Apples högkvalitativa Retina-serie som utmärker sig med mycket bra bild.

Snabb trådlös uppkoppling, gott om anslutningar, bra tangentbord och upp till 11 timmar batteridriftstid. Vikten håller sig på 2 kg.

En läcker dator med bra prestanda till mycket högt pris.