Prisjakt
HemPrisjakts experterHögtalareTest - Ultimate Ears Epicboom - Levererar i både ljud, design och funktion

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Ultimate Ears Epicboom - Levererar i både ljud, design och funktion

5 oktober 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För design-nörden som vill ha bra portabelt ljud från en vattentålig pryl
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

För att vara en bluetooth-högtalare är Epicboom riktigt snygg. Den har en enkel grå-svart design med gula detaljer. Det är liten nog att passa överallt och enkel att ta med sig med det medföljande bandet på baksidan. Väldigt bra ljud för att vara så liten. Den är stöttålig och vattentät, så har du en pool är det bara att slänga i den! 17 timmar musik får du också!

För den med mindre budget
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Ljudet är välbalanserat och håller hög kvalitet. Däremot har den lite brister ibland vid hög och mycket bas men det är inget ovanligt bland produkter av denna typ. Prislappen är också lite saftig även om mycket med denna högtalare gör det värt pengarna. Men vill du bara komma billigt undan, ja då kan du leta vidare.

Prisjakt toppbetyg
Ultimate Ears EPICBOOM
Bärbara HögtalareUltimate Ears EPICBOOM
fr. 4 390 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Epicboom passar dig som vill ha en enkel, vattentålig och snygg högtalare som du kan ta med dig överallt. Ljudet är väldigt balanserat och det var länge sedan jag hörde ett så bra ljud från en sån liten pryl.

Bra bas och ljud

Enkel parkoppling

Enkel app

Vattentät

17 timmar musik

Lite för högt pris

Ibland ihålig bas vid extrema ljudnivåer

Första intrycket

När jag packar upp högtalaren från kartongen så förväntar jag mig en mycket mindre och lättare högtalare. Men den är större än förväntat, även om den inte är otymplig på något sätt. Detta bådar gott, för bra batteritid kräver större batterier och bättre kvalitet på ljud kräver större enhet för att få plats med allt.

Förutom högtalaren medföljer även en USB-C-kabel för laddning. Designen känns robust samtidigt som den är enkel med ett snör-handtag på baksidan. Den har enkla knappar för volym (Epic Booms signum) som är svåra att missa.

Jag laddar faktiskt inte ner appen, utan försöker att koppla ihop den med mobilen direkt. Jag lägger min mobil på högtalaren och NFC, som både mobil och högtalare har, gör att enheterna hittar varandra på direkt. Jag får frågan om jag vill koppla ihop dessa två och sedan strömmar musiken från högtalaren. Enkelt! Också superbra om man lånar ut högtalaren till någon som inte vill ladda ner Epic Booms-app, bra jobbat.

På ovansidan har du fyra knappar. På/av, bluetooth-koppling (om NFC saknas i mobil) Play/paus och en knapp som ser ut som ett träd. Jag återkommer om just träd-knappen senare i texten, då den ska fungera bäst utomhus.

Appen

Appen är enkel att använda även för en helt ny användare.

Det finns förinställda ljud om du vill ha mycket bas eller vill lyssna på en enkel podcast. Dessutom kan du göra en hel del egna ändringar, så att ljudet blir exakt som du vill att det ska låta. Om du inte vill starta högtalaren med start knappen på högtalarens ovansida så kan du göra detta direkt från mobilen, riktigt bra om man inte vill röra sig från soffan. Om du har flera Ultimate Ears-högtalare så kan du genom appen koppla ihop dem i ett party-mode så att alla spelar samma musik.

Efter 3 veckor

Efter att jag och familjen testat högtalaren i väldigt olika miljöer så är vi eniga. Högtalaren är riktigt bra, men för min smak lite för dyr.

Jag har haft med den både utomhus på stranden, padelbanan, terrassen hemma, köket vid middagar och även testat den i mopedbilen. Den fungerar bra överallt och ljudet har riktigt bra kvalité.

Om du är utomhus rekommenderar jag att trycka på "träd"-knappen. Den gör att basen låter mycket bättre. Den liksom genererar det man saknar när man är utomhus. När man testar funktionen inomhus blir basen något sätt sämre så min rekommendation är att bara använda den för musik utomhus.

Det tekniska och designen

Det märks att man har satsat på att göra högtalaren så robust som möjligt. Den är enkel att använda och har alla grundfunktioner man behöver direkt på prylen.

Designen är avskalad med sitt signum "plus och minus" på framsidan där man kan sänka eller höja ljudet. Enligt företaget har man använt minst 59% återvunnet för produkten, bra miljöval.

Högtalaren som jag har fått prova är svart-grå med gula detaljer. Det finns även en vit med röda detaljer.

Epicboom är vattentät, så har du en pool är det bara att slänga in den. Den flyter tydligen. Inget som jag själv har provat, dock. Den klarar hela 17 timmar musik vilket gör den riktigt användbar.

Något att klaga på?

Som musiknörd snöar man in sig på olika musiktester av utrustning. Jag testade högtalaren med både pop, rock, techno, drum & bass och även andra typer av musik.

Ljudet är riktigt bra, men om man spelar elektronisk musik som har mycket bas, t.ex. drum & bass, så blir basen vid höga ljudnivåer lite ihålig. Jag tror att detta är för att det är en vattentät bluetooth-högtalare som ska klara hårda tag. Annars finns det inget att klaga på förutom att jag tycker att den kostar en rejäl slant.

Ultimate Ears har skapat en riktigt bra produkt och det märks att de arbetar med professionella ljudprodukter då mycket av den kvalitén speglar sig även i denna produkt.

Specifikationer

Vikt
1979 gram
Storlek
162mm (L) x 119mm (B) x 241mm (H)
Ljud
94 dBC (normal) and 95dBC (utomhus)
Högtalare
Två aktiva 45 mm diskant-mellanregister och en 120 mm aktiv bas
Speltid
ca 17 timmar
Miljö
Man har använt minst 59% återvunnet för produkten

Om bärbara högtalare från Ultimate Ears

Ultimate Ears är ett företag grundat i USA mitten av 90-talet och är specialiserad på hörlurar till live artister (IEM) och nuförtiden även bluetoothhögtalare. 2008 köpte Logitech upp Ultimate Ears som är ett av världens största tillverkare av datorprylar. 2013 släppte Ultimate Ears sin första högtalare på konsumentmarknaden, innan dess var det bara för musikindustrin.


Expert inom allt med fastighetsteknik, fläktar, luft & värme, samt teknik i allmänhet som bild och ljud. Dessutom är jag även musik- och spel-nörd (både PC & Konsol)! Jag har jobbat professionellt med luftrenare, fläktar och ljud. Hemma hos mig har jag en luftrenare i varje rum. Både för att jag gillar att testa ny utrustning men också för att få så bra luft i hemmet som möjligt. Inom mitt arbete kommer jag ofta i kontakt med morgondagens teknik som först lanseras för företag och sedan efter en tid även kommer till oss som konsumenter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer