Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Samsung QN95C
  • 7 juni 2023
  • 70 hjälpta
Johan Eek
Johan EekExpert inom tv
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Vad säger spel- och filmnörden?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Samsungs QN95C Neo QLED ger den bästa tittarupplevelsen, oavsett vilket spel du spelar eller vilken film du tittar på. Här kommer man till samma nivå som en OLED, jag säger bara wow! Dessutom kan man titta på denna TV mitt i dagsljus som är ovanligt och den klarar av det perfekt, inga större reflektioner att prata om.

Vad säger musiknörden?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Även fast man har 8 högtalare på baksidan är ljudet sämre än förväntat för priset man betalar. Men jag tror alla musiknördar har en ljudlimpa eller externa högtalare, så detta är väl inget större problem. Dessutom så garanterar Samsungs QN95C att man inte får inbränning på minst 10 år och det tackar man för som Spotify-lyssnare.

Första intrycket

Det är väldigt enkelt att packa upp TV-apparater nuförtiden. Man skär av tejpen längst ner, drar upp kartongen och swish är TV:n uppackad och står där med utan skydd. Jag har alltid haft problem med att sätta upp de ultratunna TV-apparaterna på väggen, var ska man hålla när man ska sätta upp den? Men Samsung QN95C är exakt lika tjock överallt och enkel att hålla i när man klickar in den i den VESA-hängaren i väggen.

När jag startar TV:n är det bara att följa installationen stegvis och man kan göra den med hjälp av sin mobil som gör allt mycket lättare.

Efter installationen kan man också att använda sin mobil som fjärrkontroll. Då kan man dela mobilens wifi-kod med TV:n, vilket gör att man slipper att skriva in den där långa och krångliga koden som finns för att ingen ska kunna hacka sig in i hemmanätverket.

Efter 5 minuters installation är man igång och jag testar en video i 4K 120 Hz och bilden är superfin.

Test med film och spel

Efter en vecka med både film, TV och spel är jag lika förvånad över bildkvalitén som första dagen.

Filmerna har en otroligt bra svärta och färg som gör att man får en riktigt bra bildupplevelse. Absolut svårt att fånga på bild men ni får tro mina ord och om inte, gå till en butik, test-titta och bli bevisade!

Sedan startar jag spel i något som i PC-världen är standard, nämligen 144 Hz. Även detta fungerar sömlöst och ger en grym spelupplevelse - denna TV funkar även som en proffsig datorskärm!

Efter några dagar vågar jag även dra upp mina rullgardiner helt då TV:n klarar av visa allt även i full dagsljus. Inga större reflektioner eller annat som stör mig, wow.

Mjukvaran och det övriga

Samsung har hunnit finslipa sin mjukvara till max med appbutik och enkelheten att styra både Telias box och spelkonsolen direkt med tv-fjärren. Fjärren är dessutom minimal och har solcells-laddning så man slipper batteribyten.

Vad som jag däremot saknar är en direkt-knapp för HDMI uttagen. Man måste klicka sig igenom systemet för att byta mellan spelkonsolen och tv-boxen. Dessutom förstår jag fortfarande inte att snabbknapparna på fjärrkontrollen inte är installeringsbara utan kommer med förtryckta och installerade knappar till Netflix, Disney+ osv. Jag skulle vilja att man i framtiden kan bestämma själv vilka snabbkommandon man vill ha i dessa knappar. Om man till exempel älskar SVT play så ska man kunna ha en snabblänk dit! Detta har jag aldrig sett på en TV-fjärrkontroll, men helt klart en personlig förhoppning om framtiden.

Något att klaga på?

Bilden är underbar, både för att spela spel, titta på film och se på Youtube. Så finns det något man kan klaga på?

Jo då, ljudet. QN95C har 8 små högtalare på baksidan, 4 på varje sida. Men att det är 8 stycken hjälper inte alls. Jag försöker på olika sätt ställa in ljudet men detta förgäves. Jag som älskar att lyssna på musik genom Spotify eller Youtube på TV:n. Så för att få bra ljud måste man koppla in externa högtalare. Men detta är inget ovanligt, och har man köpt en TV för massa pengar så har man troligen redan en ljudlimpa eller riktiga högtalare.

Summering

Så vad tycker jag nu då?

Samsung QN95C är en av de bästa TV-apparaterna på marknaden just nu, både när det kommer till gaming, TV och film.

I spel-läget får man ut en uppdatering på 144 Hz som blir magisk även när rullgardinerna inte är nerdragna. Svärtan och färgerna när man tittar på film är helt underbara. Dessutom kan du använda samma fjärr till att styra både TV, spelkonsol och din TV-box.

Det enda som man kan klaga på är ljudet men jag antar att alla har en limpa nuförtiden som ser till att man får bra ljud. Och det vill man ha till den superbild som Samsung QN95C levererar. Dessutom garanterar Samsung att man inte får inbränning på minst 10 år. Och det tackar man som sagt för som frekvent Spotify-lyssnare.

Specifikationer
Bild
4K UHD (2160p) 120 Hz (144 Hz game mode)
Mjukvara
Tizen OS
HDR
Hybrid Log-Gamma (HLG), HDR10+ Adaptive, HDR10+ Gaming, Neo Quantum HDR+
Uttag
1 analog TV ingång, 2 digitala TV ingångar, 4 HDMI 2.1-ingångar, 2 USB, LAN och digital ljudutgång (optisk)
Bredd x Höjd x Djup
1444,3 x 829,3 x 21,3 mm
Vikt
23.8 kg
Om tv från Samsung

Samsung är en av världens största elektroniktillverkare och håller sig i toppsegmentet även inom TV. De satsar brett både inom TV teknik som LED, OLED och QLED vilket gör att du kan hitta olika modeller i olika prisklasser som passar de flesta hemmen. Många använder Googles system för mjukvara men Samsung har sitt eget Tizen OS som i vissa fall är även bättre än Googles system.


Johan Eek
Johan EekExpert inom tv

Expert inom allt med fastighetsteknik, fläktar, luft & värme, samt teknik i allmänhet som bild och ljud. Dessutom är jag även musik- och spel-nörd (både PC & Konsol)! Jag har jobbat professionellt med luftrenare, fläktar och ljud. Hemma hos mig har jag en luftrenare i varje rum. Både för att jag gillar att testa ny utrustning men också för att få så bra luft i hemmet som möjligt. Inom mitt arbete kommer jag ofta i kontakt med morgondagens teknik som först lanseras för företag och sedan efter en tid även kommer till oss som konsumenter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer