Prisjakt
HemPrisjakts experterHögtalareTest - Samsung HW-S811B - rekordtunn ljudlimpa med stort ljud!

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Samsung HW-S811B - rekordtunn ljudlimpa med stort ljud!

22 september 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Vill du ha en nästan försvinnande slimmad soundbar, som ändå ger en rejäl uppgradering från TV-ljudet?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Ibland får även jag lära mig att inte döma boken efter omslaget; S811B är en liten soundbar med förvånansvärt stort ljud. Dialog låter neutralt och fint och subwoofern står för fyllighet och pondus.

Behöver du HDMI passthrough och/eller har dolt kablage i väggen?
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Formatet innebär en del kompromisser. Det finns inga HDMI-ingångar och för ström samt ARC/TV-anslutning är det medföljande specialkablage som gäller. Har du en väggmonterad TV med dolda kablar behöver du alltså dra nytt och eventuellt även hitta längre varianter att köpa till, då medföljande kablage kan vara för kort... eller gå sönder.

Prisjakt toppbetyg
Samsung HW-S811B
HemmabiosystemSamsung HW-S811B
fr. 5 292,09 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

HW-S811B/S810B passar perfekt för dig som vill att ljudtekniken ska ta försvinnande lite plats antingen under TV:n på mediabänken eller väggmonterad, utan att behöva stå ut med tunt och tråkigt ljud. S811B med subwoofer är ett förvånansvärt piggt och fylligt ljudsystem för både film och musik.

Stort ljud trots superslimmad design

Superenkel installation

Fin integrering med subwoofern

Minikontakterna är sköra och ej standard

Ingen video-passthrough

Introduktion

HW-S811B (notera: istället betecknad S810B i svart utförande) följer upp S800B i Samsungs sk "Ultra Slim"-kategori av soundbars. Poängen är att erbjuda så slimmade soundbars som möjligt, i synnerhet för att sällskapa Samsungs inredningsvänliga "Frame" TV-apparater.

På pappret rör det sig om en Atmos-kompatibel soundbar med "äkta" 3.1.2-ljud (dvs LCR, 2 uppåtriktade Atmos-kanaler och 1 sub).

Soundbaren går också att kombinera med de trådlösa bakhögtalarna SWA-9500S, utöver den inkluderade subwoofern. Jag utvärderar dock systemet utan bakhögtalare.

Frågan är, kan en ultraslimmad soundbar på något sätt ändå trotsa fysikens lagar och erbjuda ett stort ljud? Häng med!

Uppackning & Installation

Helt ärligt; när jag först packade upp S811B vart min första tanke "Ok, där var väggfästet" varpå jag förvirrat fortsatte att leta vidare efter soundbaren... alldeles för länge.

Det är med andra ord en anmärkningsvärt minimal soundbar det rör sig om. Den väger bara 1,4 kilo och profilen är så tunn att det inte ens får plats konventionella ingångar för DC och HDMI. Istället används speciella mikro-varianter av båda.

Och just där har vi också mitt enskilt största klagomål med S811B. Mikro-kontakterna känns synnerligen sköra, det lär inte krävas mycket alls för att de ska gå sönder särskilt inte HDMI-kontakten som redan böjt sig efter min korta testperiod.

Och har du som jag förberett/dolt ditt ström- & HDMI kablage bakom TV-väggen (eller är beroende av mer längd än de medföljande Samsung-kablarna erbjuder) får du vackert köpa och dra nya kablar då befintliga följaktligen inte passar S811B. Jag hade mycket hellre sett att man gjort limpan aningens tjockare för att ge plats för mer robusta standardkontakter.

Installationen är nästan idiotsäker, man har hållit det minimalt och den enda kontakt som finns på baksidan utöver nämnda ström- & HDMI är en serviceport för att uppgradera firmware via kabel. Den medföljande subwoofern behöver bara ström, sen parkopplar den sig själv trådlöst (skulle det mot förmodan fallera finns en manuell synk-knapp på baksidan).

Dagens Samsung-app heter "Smartthings" och kräver att du loggar in/skaffar ett Samsung-konto, vilket jag ogillar. Men förutom det är den intuitiv och ovanligt snabb; både soundbar och sub är körklara innan du hinner blinka.

Vill du inte behöva använda appen till alla inställningar medföljer även en fjärrkontroll, samt väggmonteringssats.

Kvalitet & Design

Bara för att ni ska förstå; till måtten hade S811B lätt kunnat misstas för ett av de LED-lysrör jag ofta använder när jag är på filminspelningar, om det inte vore för den kantigare formen. Sida vid sida med den massiva Sony HT-A7000 ser den nästan fånig ut.

Det innebär att den utan problem kommer att glida in snyggt och diskret även under små TV-apparater. Eller väggmontera den stilrent under en Samsung Frame. Speciellt om du köper den svarta, istället för den vita jag testar här.

Bortsett de nämnda kablarna känns limpan stadig och touch-knapparna ovanpå (om du någonsin behöver använda dem) upplevs väldigt responsiva.

Subwoofern är ungefär lika stor som en fotboll och eftersom den (såklart) ansluter trådlöst till limpan kan du välja att placera den antingen intill TV-bänken eller gömma den bakom soffan.

Funktioner & Användarvänlighet

Som nämnts är det sparsamt med anslutningar i HW-S811B. Här finns inga optiska ljudingångar och inte heller någon HDMI in för t ex video passthrough. Det är enbart HDMI ARC som gäller för anslutning, alternativt om du har en kompatibel Samsung Smart-TV så att du istället kan para ihop soundbaren helt trådlöst via WiFi - med full Atmos-support. Då krävs bara en strömkabel.

Via kompatibla TV-apparater från Samsung kan du också nyttja något man kallar för "Q-Symphony", där soundbaren synkroniserar med TV:ns egna högtalare för att uppnå en större rymd. Liknande vad Sony erbjuder.

I appen finns en toggle för Rumsanpassat ljud (eller "SpaceFit Sound"), men jag upplever ingen skillnad vid A-B jämförelse...?

Det finns i övrigt 5 olika ljudlägen (inkl Adaptivt läge som anpassar automatiskt efter innehållet), EQ-inställningar för bas och diskant samt nattläge för diskretare ljud sena kvällar. Plus en dedikerad volymkontroll för subwoofern.

Soundbaren har utöver Atmos även stöd för DTS X och stödjer Bluetooth-streaming i de flesta tänkbara format t ex MP3, WAW, FLAC, ALAC osv. Dock bara över SBC-protokollet. De flesta kommer att använda Airplay 2, Spotify Connect eller Chromecast - som alla finns inbyggda.

Ljudkvalitet

Jag hade mina tvivel kan man ju säga, för inte kan en så kompakt soundbar ge ifrån sig något annat än ett tunt, burkigt ljud?

Men den lilla limpan imponerar faktiskt! Visst, den bör absolut inte jämföras med mångt tyngre och dyrare storfräsarlimpor som Sony HT-A7000 och Sennheiser Ambeo Max. Men ljudet är förvånansvärt fylligt, dynamiskt och krispigt med framförallt en tydlig, öppen och neutral återgivning av dialogen. Och actionscenerna i testfilmer som "Dune" och "Avatar: The Way of Water" blir ändå hyfsat bombastiska i ett mindre vardagsrum.

Subwoofern trotsar även den förväntningarna med ett tajt och fast ljud som även integrerar över förväntan med limpan. Den verkar gå högt i frekvens och fyller i även det övre basregistret (tänk trumslag och berättarröster/basstämmor) på ett bra sätt. Det enda jag saknar är att kunna ställa nivån mer exakt. Till 2-kanalsmusik blir det liksom antingen för mycket eller för lite bas.

Jag har svårt att se hur någon skulle bli besviken över ljudkvalitéerna med tanke på formatet, men det bör ändå påpekas att den som förväntar sig ett stort och övertygande Atmos-surroundljud gör rätt i att hålla tillbaka förväntningarna. Här finns ingen påtaglig känsla av att ljudeffekterna breder ut sig ordentligt och omsluter dig a la Sennheiser Ambeo. Det finns också - naturligtvis - ett lägre maxtak för hur mycket du kan dra på jämfört med de större limporna.

Slutsats

Så för att svara på den inledande frågan; kan en soundbar tunnare än ett dammsugarmunstycke ge en nog tillfredsställande ljudbild?

Ja, men det tycker jag absolut! För storleken (och även priset) kan det inte bli annat än tumme upp till Samsungs lättviktare. Behöver du inte funktioner som HDMI passthrough eller förväntar dig mirakel vad gäller ljudtryck och surround-känsla får du ett riktigt bra och intuitivt system att uppgradera till från din TV. Speciellt i ett mindre utrymme och/eller om du vill att tekniken ska synas så lite som möjligt. Och speciellt om du redan äger en kompatibel Samsung-TV.

Ett bra köp!

Specifikationer

Produkttyp
Soundbar/ljudlimpa
Tot antal högtalare
10 st inkl subwoofer (2st element)
Antal kanaler
3.1.2
Anslutningar
1x HDMI ARC/ut
Mått
116 x 38 x 39,9 cm
Vikt
1,4 kg (limpa), 6,4 kg (subwoofer)
Kan väggmonteras
Ja

Om hemmabiosystem från Samsung

Samsung har delat upp sitt soundbar-utbud i 2 klasser; S-serien samt Q-serien, som innehåller de tyngre modellerna för hembio (t ex utmärkta Q995B). Utöver att ingå i S-serien är S811B just nu Samsungs enda soundbar som även är klassificerad som "Ultra Slim". En parantes är att Samsung också är huvudägare av Harman-koncernen och därmed har tillgång till diverse framstående utveckling och ingenjörsknep inom ljudåtergivning som även mynnar ner i högtalare och hörlurar från exempelvis JBL och Harman Kardon.


Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast som driver eget företag inom digital medieproduktion, fotografi & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har haft ett brinnande HiFi-intresse sedan 14 års ålder. Jag har under den tiden sysslat med allt från högtalarbaserad Hi-Fi och hemmabio, byggt egna högtalare och delningsfilter samt köpt, sålt och testat hörlurar i prisklasser allt från 60 kronor till 600 000 kronor. På Prisjakt kan du se mig ranka och utvärdera allt från Bluetooth-högtalare, till soundbars, till studiohörlurar och brusreducerande hörlurar. Allt görs med omtanke och med målsättning att ge bästa möjliga köpråd till er läsare!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer