Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Dreame D10s Pro - mycket robotdammsugare för pengarna
  • 25 april 2023
  • 80 hjälpta
Johan Hagsell
Johan HagsellExpert inom robotdammsugare
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha en prisvärd robotdammsugare utan självtömmande basstation
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Likt Dreame D10s Plus får du mycket robotdammsugare för pengarna. Även här sitter det en AI-kamera som hjälper dammsugaren att navigera och undvika hinder likt dyrare märken.

För dig där våttorkning och få bort fläckar vid städning är det allra viktigaste
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Om moppning av golven är en viktig städfunktion för dig så skall ni titta efter Dreame L10s Ultra istället då D10s Pro endast har en moppmatta som släpas längs golvet.

Självstädning utan bekymmer till ett attraktivt pris

Dreame D10s Pro har ett kraftigt batteri, LiDAR (lasernavigering), röststyrning, sensorer för hinder och trappor. Den kommer i färgen pianosvart som är riktigt snygg då den är så blank i ytan så saker spelar sig i färgen. Det negativa med den blanka färgen som bör nämnas är att man enklare ser fingeravtryck och damm på roboten.

Med sin stora dammbehållare samt det stora inbyggda batteriet på 5200mAh klarar Dreame D10s Pro dessutom de större ytorna utan att behöva pausa städningen för att ladda. Under testet städade Dreame D10s Pro min bottenvåning på 47 kvm och när den var klar var det över 80% av batteriet kvar.

Dreame D10s Pro klarar av att hantera flera våningsplan så det rnda man behöver göra innan start av städning är att välja rätt våning i appen och sedan lyfta robotdammsugaren på plats.

Smidig navigering i appen

Med Dreame D10s Pro kan du välja att antingen använda Dreames egen app Dreamehome eller Xiaomi Home-appen. Gränssnittet i apparna är väldigt lika så oavsett vad du väljer kommer det att vara enkelt att lägga till robotdammsugaren och navigera mellan inställningar.

Instruktionerna är tydliga när du skall ansluta dammsugaren till ditt WiFi. Vid första användning får du frågan om du vill att dammsugaren skall köra en kartläggning (mapping) av våningsplanet. Väljer du ja så kör dammsugaren runt på våningsplanet med endast LiDAR (lasernavigering) igång och ritar upp kartan åt dig. När det är klart kan du redigera kartan genom att lägga in "no mop zone" och "no go zone" samt välja rumsindelning av våningsplanet.

I appen kan man på ett enkelt sätt välja i vilken ordning rummen skall städas i och på så sätt effektivisera städningen av våningsplanet.

Tyst och effektiv dammsugning, medioker moppning

Dreame D10s Pro har en sugkraft på 5000Pa samtidigt som den är relativt tyst. Runt 60 dB vid standarddrift. Robotdammsugaren är effektiv med sin LiDAR (lasernavigering) och missar inga ytor samtidigt som den enkelt navigerar mellan möbler och andra hinder. Detta tack vare AI-kameran som identifierar samt räknar ut bästa sättet att passera hindret.

Något som fortfarande inte imponerar på mig är moppfunktionen. Den är konstruerad enligt tidigare dammsugare med en vattenbehållare med en trasa som sätts fast under robotdammsugaren. Trasan dras sedan längs golvet under städningen. Detta är inget som funkar på intorkade fläckar, men den tar i alla fall upp det fina dammet som dammsugaren inte tar.

Praktisk röststyrning 🗣️

Dreame D10s Pro funkar bra både med Amazon Alexa, Google home och Apples röstassistent Siri.

Det är enkelt att säga till dammsugaren att städa innan man går ut genom dörren och du kan ge kommandon som att starta och stoppa städningen. Du kan docka roboten med röststyrning och även säga åt den att städa ett visst rum. Ett stort plus att Dreame D10s Pro har stöd för de tre stora röstassistenterna så att det passar oavsett vilket smarta system man har där hemma.

Bra borste i gummi men saknar den självtömmande laddstationen

D10s Pro har precis som många andra Dreame-modellerna den nya borsten i gummi. Detta gör att hår inte fastnar lika lätt i vid städning. Skulle något trassla in sig är det enkelt att ta bort det vid underhåll. Den tycks även vara bättre med att dammsuga upp smuts i mattor med hjälp av gummit enligt mina tester.

AI-kameran hjälper verkligen till att effektivisera städandet samt ser till att dammsugaren inte fastnar i t.ex. leksaker som ligger framme. Samtliga "hinder" får man upp i appen som symboler med bilder på objekten så det är enkelt att se vad det är dammsugaren stött på. Vill man ha det mer privat så går funktionen att stänga av i appen.

D10s Pro städar precis lika bra som D10s Plus men här får du tömma dammbehållaren manuellt efter nästan varje städseans. Jag personligen saknar det bekymmersfria städandet med en självtömmande bassstation och har gett de extra 1000 kronorna för att få med den basstationen.

Specifikationer
Sugeffekt
46 watt
Automatisk tömning
Nej
Batterikapacitet
5200 mAh
Drifttid
280 min
Vikt
3,3 kg
Moppningsfunktion
Ja
Om robotdammsugare från Dreame

Dreame Technology började som en campusverksamhet på Tsinghua University. Bolaget fokuserar idag på att tillverka och utveckla smarta sanitära produkter till hemmet. De är relativt okända i Sverige men deras produkter är prisvärda och håller hög nivå. På den nordiska marknaden säljer dom både robotdammsugare och sladdlösa handdammsugare.


Johan Hagsell
Johan HagsellExpert inom robotdammsugare

Expert på smarta hem och allt som ingår i det såsom trådlösa övervakningskameror, nätverk, smarta dörrklockor, routrar mm. Kunskaperna har jag fått genom tidigt intresse för elektronik samt att jag jobbar i ett stort företag med ansvar för IT och telefoni. Kunskaperna kring hur man bygger nätverk samt intresset för smarta lösningar som förenklar vardagen har gjort att det i mitt hem finns enligt min sambo otroligt mycket smarta lösningar och automatiseringar. Smarta lösningar i ett hem skall förstås vara enkla för alla i familjen och inte vara för avancerade att använda.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer