Prisjakt
Adobe Stock: © fizkes

Handla säkert på nätet under Black Friday

Det är varken farligt eller krångligt att handla på nätet om du har några enkla grundregler i huvudet. Här tipsar vi om sju saker som är bra att tänka på när du handlar från en nätbutik, så att du slipper bli lurad eller besviken.

Kontrollera att det är rätt vara

Marknaden svämmar över av produkter som ser snarlika ut eller har krångliga produktbeteckningar. Innan du beställer, dubbelkolla att det verkligen är produkten du vill ha som du beställer. Kontrollera hela produktnamnet, eventuellt produktnummer, färgen, storleken och andra variationer som kan finnas.

Kontrollera butiken

Några butiker är bra på att hantera beställningar och kunder, andra sämre. Kolla vad andra har skrivit om butiken, till exempel på Prisjakt. Kontrollera också att det finns telefonnummer och adress som du kan använda om du behöver komma i kontakt med dem.

Kontrollera leveranstiden

Leveranstiden skiljer sig stort mellan butikerna. Om du har bråttom, kontrollera hur snabbt butiken lovar att du ska få din vara. Här är det bra att vara på sin vakt, eftersom vissa butiker bara uppger hur snabbt de skickar varan, inte hur snabbt den sedan transporteras och kommer fram.

Ångerrätt i 14 dagar

Om du beställer från en nätbutik inom EU har du 14 dagars ångerrätt. Det innebär att du har rätt att skicka tillbaka varan och få pengarna tillbaka. Tänk på att ångerrätten inte gäller om du bryter plomberingar eller beställer specialanpassade produkter, till exempel muggar med tryck. Kontrollera vem som betalar frakten om du ångrar ditt köp. Framgår det inte är det du som betalar.

Köp av kedja som även har fysiska butiker

I bland är det smidigt att handla från butikskedjor som även har fysiska butiker. Då brukar du kunna beställa på internet och hämta ut varan i den fysiska butiken, vilket gör att du kan undersöka den på plats. Du brukar även kunna lämna tillbaka varan i butik om du ångrar ditt köp eller om den går sönder. Då undviker du fraktavgiften.

Kontrollera att butiken har "https"

Om du betalar med ditt bankkort i nätbutiken bör du kontrollera att webbplatsen använder "https" och inte "http". Du ser det längst upp i adressfältet i din webbläsare. Med "https" är informationen du skickar över internet säker och kortuppgifterna kan bara ses av butiken.

Handla på faktura

Om du vill vara extra trygg med betalningen är det möjligt att handla mot faktura i många nätbutiker. Det har sina fördelar. Du behöver inte lämna ut dina kortuppgifter och riskerar därför inte att någon annan kommer över dem. Dessutom behöver du inte betala förrän du har fått varan, vilket skapar extra trygghet.

Läs mer om Black Friday och se alla kampanjerbjudanden här.

Black Friday 2024

Alla Black Friday-erbjudanden på ett ställe

Besök kampanj