10 stressfria spel för avkopplande gaming

Koppla av med våra tio tips på fantastiska spel som du kan avnjuta i din egen takt. Gör djupdykningar i de mörkaste havsdjupen, utforska antika ruiner och vandra över stekheta öknar. De här spelen fungerar lika bra några minuter åt gången som flera timmar i sträck.

Här har vi försökt hitta något till alla de vanligaste spelmaskinerna idag: Xbox, Playstation, PC, Android och iOS. Priserna är från några tior och upp till flera hundralappar.

Vilka spel är dina favoriter? Har du tips på andra, avkopplande spel vill vi gärna att du berättar för oss.

The Little Witch in the Woods

Det här spelet skulle väldigt förenklat kunna förklaras som att Hermione Granger kommer till Stardew Valley. Men det är så klart inte hela sanningen (men nästan). Du spelar som häxlärlingen Ellie vars uppdrag är att hjälpa figurerna i den närliggande byn.

Ta dig an vardagen som en häxa i ett fantasiland med underliga varelser och spännande områden att undersöka. Bemästra dryckernas ädla konst, bli vän med alla du möter och fyll din kunskapsbok med allt du lär dig. Lär dig dina vänners personligheter och ge dem presenter för att stärka vänskapsbanden. Eller bara gå runt och njut av fantasilandet om du vill en stund.

The Little Witch in the Woods är ett fantastiskt mysigt spel som just nu är ett så kallat Early Access-spel. Det är alltså inte helt färdigt, men du kan skaffa det redan idag och se spelet utvecklas till något mycket större än vad det är idag!

Här skaffar du The Little Witch in the Woods

Islanders

Det här spelet är ett minimalistiskt strategispel där du placerar byggnader på små öar. Tänk SimCity eller Cities, men mycket långsammare och betydligt mer avskalat. Det här spelet är designat för att vara lugnande och avslappnat på ett sätt som du nog aldrig sett ett byggsim tidigare.

Det kostar inget att sätta ut byggnader på dina öar. Däremot får du poäng när du placerar dem, och ju mer poäng du samlar på dig desto fler byggnadstyper låser du upp. Hur mycket poäng du får för varje byggnad avgörs av hur du placerar den på ön.

I takt med att din första stad på den första ön blir allt större så låser du upp fler öar som du kan besöka och bygga på. Det finns inget slut – varje gång du är klar med en ö så öppnas en ny helt automatiskt. Enda gången som det faktiskt kan ta stopp är om du får slut på byggnader.

Här skaffar du Islanders

Firewatch

Firewatch är ett spel som du klarar på några timmar. Här axlar du rollen som en brandvakt i ett 1989 års Wyoming, USA. Upplev underskön natur, intressanta konversationer och en spännande berättelse som driver dig genom spelet. Firewatch är en så kallad "walking simulator", där du tar dig överallt till fots för att kunna uppleva allt som världen har att erbjuda.

Firewatch är – den spännande trailern till trots – inte något fartfyllt spel. Du navigerar genom världen med en karta vars innehåll fylls på under spelets gång. Det finns inga pilar som pekar vart du ska gå, det är du som tolkar och hittar vägen själv. Här och var kan du hitta kassettband med dialoger från utvecklaren som berättar om spelet.

När du är klar med berättelsen kan du fritt utforska allt som spelet har att erbjuda. Från den snåriga skogen till grottstigar och klippavsatser med bländande utsikter.

Här skaffar du Firewatch

Stardew Valley

Stardew Valley är en bondgårdssimulator med ändlösa möjligheter. Spelet börjar med att du ärver din farfars gamla och slitna gård i anslutning till den pitoreska staden Stardew Valley. Från den punkten kan du välja att göra precis vad du vill av gården. Skapa ditt eget, lummiga lilla paradis med många träd och planteringar, skaffa djur som kor, grisar och ankor, eller skapa områdets största vingård – du väljer själv väg.

Stardew Valley blir inte mer eller mindre än vad du väljer att göra. Du kan interagera med invånarna i staden, hjälpa dem med små som stora uppgifter, eller bara stå och fiska hela dagarna. Ta det lugnt och chilla, eller bygg relationer och utforska djupa grottor för att hitta värdefulla mineraler om dagarna.

Spela själv eller samarbeta med upp till tre vänner i samma värld.

Här skaffar du Stardew Valley

Abzû

Abzû är en upplevelse utöver det vanliga. Simma djupt under havsytan och upptäck hundratals vattenlevande fiskarter, sköldpaddor, bläckfiskar, valar och hajar. Du behöver aldrig gå upp till ytan för syre, inte heller samla resurser eller på annat vis avbryta din upptäcksfärd. Simma fritt överallt och upplev livet under ytan i den färgexplosion som Abzû är.

Abzû handlar om att upptäcka en ny miljö utan större faror eller stressmoment. Spelet har en mängd pussel som du kan lösa, men de är inte speciellt svåra och handlar mer om att bredda upplevelsen snarare än att vara utmanande. Musiken i spelet skapades av samma kompositör som till Journey, ett spel som du kan läsa mer om här under.

Simma med det största djuret på vår planet, utforska ruiner från fallna civilisationer och njut av lugnet under ytan.

Här skaffar du Abzû

Journey

Journey är ett spel som utmärker sig med en minimalistisk design och unik spelstil. Målet i Journey är enkelt. Du färdas genom en antik värld för att nå ett högt, avlägset berg i fjärran. Det finns inga fordon som hjälper dig; i Journey måste du gå, hoppa och sväva för att bit för bit nå din slutdestination.

Antingen avnjuter du spelet helt själv, eller tillsammans med en annan spelare. Skriva eller prata med varandra går inte i Journey. Istället används visuella signaler för att berätta vad man vill göra. Speltiden varierar beroende på hur mycket du vill utforska Journey. Du kan klara huvudberättelsen på ungefär två timmar om du vill, vilket är ungefär hälften så lång speltid som Firewatch.

Som slutord kan vi citera Kevin VanOrd på GameSpot som skriver följande i sin recension: Journey är en sång utan ord, förlitandes på sin hänryckande presentation och befriande rörelser för att väcka dina sinnen och beröra ditt hjärta.

Här skaffar du Journey

RiME

RiME börjar med att du spolas i land på en ö efter en stor storm. När du vaknar finns ingen där. Allt du ser är ruiner, natur och olika djur som bosatt sig på ön.

Det finns inga människor så långt ögat kan nå, och ditt mål blir att ta dig genom spelvärlden och dess många pussel för att nå ett högt torn. Du är helt ensam på din färd, undantagsvis för en räv som stundvis hjälper dig att hitta längs vägen.

RiME är linjärt och ger inga större möjligheter till utsvävningar i sin snäva spelvärld. Även om det är möjligt att dö under spelets gång så har det ingen påverkan på spelkaraktären och du förlorar inga framsteg. Det finns inget gränssnitt som visar hur mycket liv du har och inte heller framstegspoäng (XP).

Allt som finns i RiME är du och din strävan att hitta hem igen.

Här skaffar du RiME

Outer Wilds

Outer Wilds handlar om att utforska avlägsna planeter och avslöja deras dolda mysterier. Totalt finns fem planeter att utforska, var och en med sina mysterier och berättelser. Alla små fynd du gör knyts ann till ett större mysterium som du måste lösa under spelets gång.

Under spelets gång förändras planeternas utseende och de kan se annorlunda ut beroende på om du besöker dem tidigt eller sent i berättelsen.

Outer Wilds är inte ett spel där du är osårbar. Snarare tvärtom – du kommer att dö med jämna mellanrum och när det sker börjar din upplevelse om från början. Har du sett filmen Måndag hela veckan har du en aning om hur det fungerar. Utforska planeterna, samla data och lös mysterierna som lurar i skuggorna. Outer Wilds är inte lika avslappnande som våra andra spel i listan, men det är ett trevligt spel för dig som vill ha knepiga pussel och rymdutforskande på samma gång.

Outer Wilds ska inte förväxlas med The Outer Worlds som är ett helt annat, Fallout-liknande spel.

Här skaffar du Outer Wilds

Animal Crossing: New Horizons

Animal Crossing: New Horizons är ett Switch-exklusivt spel som handlar om att skapa en tillvaro på en utopisk ö tillsammans med dess invånare. Skapa din egen, idylliska bostad och inred den och din omgivningen efter eget tycke och smak. Interagera med invånarna på ön, besök andra spelares öar och skapa din egen virtuella värld som du själv vill ha den.

Det här är ett spel som kan avnjutas när du vill och hur du själv vill. Eftersom Animal Crossing: New Horizons bara finns till Switch kan du springa runt på din ö oavsett om du är i soffan, på tåget eller i hängmattan.

Animal Crossing: New Horizons följer dygnsrytmen, årstiderna och vet även om du befinner dig på norra eller södra halvklotet. Det finns inga faror att uppleva i Animal Crossing: New Horizons, åtminstone inte mer än några ilska getingar.

Här kan du skaffa Animal Crossing: New Horizons

Assassin's Creed Odyssey: Discovery Tour

Grundspelet Assassin's Creed Odyssey är inte speciellt lugnt på något vis, men om du aktiverar det unika spelläget Discovery Tour så får du en unik chans att uppleva det antika Grekland med bländande vacker grafik.

Discovery Tour kan beskrivas som ett virtuellt museum där en berättare guidar dig genom stora händelser och berättar om antika platser av större vikt. Du slipper slåss mot fiender och gör inga uppdrag – du kan uppleva allt i din egen takt på ett stressfritt sätt.

Du behöver inte spela klart berättelse för att komma åt Discovery Tour. Bara välj det guidande läget från huvudmenyn. Ett tips är att även föregångaren Assassin's Creed: Origins har ett liknande och guidande spelläge.

Här skaffar du Assassin's Creed Odyssey

Text:
Daniel Haaf

Uppdaterad:
23 maj 2022

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.