Prisjakt

Spel & Sånts ägare:
”Vi blev lite ett namn över en natt”

Prisjakts användare utsåg Spel & Sånt i Norrtälje till Årets butik 2020. Priset har förgyllt året som gått och såväl kunder som leverantörer har visat sin stolthet över butiken. "Jag kommer aldrig att toppa det här”, säger butiksägaren Peter Kauffmann.

Spel & Sånt blev Årets butik 2020. Foto: Mia Lewell

– Vi är supernöjda! Det varit ett jättebra år för företaget och jag tror att utmärkelsen haft betydelse, säger butikens ägare och VD Peter Kauffmann.

Spel & Sånt vann förutom huvudpriset även pris i sin butikskategori spel och film, för bästa kundservice och som årets entusiastbutik – en historisk seger då ingen butik tidigare vunnit fyra priser samma år.

Vinstsviten blev en total chock för både Peter och hans personal. I en av butikens videobloggar på Youtube beskriver Peter det som lätt surrealistiskt att behöva hålla allt hemligt ett par dagar efter beskedet.

– Det är som att du gifter dig, fyller år, har julafton och nyårsafton samma dag – men du ska jobba på som vanligt och inte berätta det för någon, säger han.

– Det här är det tyngsta man kan vinna i min bransch, tycker jag. Det här är kunderna som bestämmer. Det finns inget annat pris jag skulle byta det här mot och jag kommer aldrig att toppa det här, fortsätter Peter i videon.

Butiken har fått mycket uppmärksamhet

Efter vinsten strömmade gratulationerna in från kunder, Norrtäljebor, butiker och leverantörer. Peter intervjuades av lokaltidningen och flera branschtidningar.

– Vi fick en hel del medial uppmärksamhet när det hände och några har även gjort ”vad hände sen”-artiklar ett halvår senare.

– Vi har också märkt att våra leverantörer varit stolta över oss. Både Swedbank och Postnord har lyft fram oss i sin kommunikation, det är stort. Vi blev lite ett namn över en natt och har fått massor av gratis reklam, säger Peter.

Spel & Sånts egen vinnarvideo

Just när Prisjakts utsända fotograf tagit vinnarbilderna och lämnat butiken råkade det komma in en kund som jobbar med film.

– Jag drog in honom på lagret och berättade, han blev nästan lika glad som jag, och jag sa att vi skulle vilja göra en kul video att dela med våra kunder, berättar Peter.

På kvällen innan Spel & Sånts seger blev officiell spelades den här videon in. Se och njut!

Glädjen för priserna är fortsatt stor

– Det har gått bra för oss oberoende av restriktionerna, trots att folk nu får gå ut har de fortsatt att spela. Men utmärkelserna har värmt extra mycket under den här tiden, de har verkligen varit en ljusglimt i allt det tråkiga, säger Peter Kauffmann.

Han berättar också att många stamkunder har varit stolta.

– Framför allt de som bor här, det finns en lokalpatriotism vi kanske inte reflekterat så mycket över tidigare. Vi hör kunder berätta för folk utifrån att ”det här är butiken som vann”, det hände senast i dag. Lite som en turistattraktion, ”och här på vänster sida ser ni Årets butik 2020”. 

– Men vi har fått höra lovord även på Ica när vi varit och handlat, oväntat men skitroligt, särkilt nu när den fysiska handeln haft det så svårt, säger Peter.

Firandet fick dock hållas i liten skala.

– Vi fick hyra en liten del av en restaurang för att fira smittsäkert. Vi har ju bra personal på det sättet: nördar som vi är inte så sociala. Ingen i personalen har blivit smittad hittills, skrattar Peter.

– Sen tapetserade vi butiken med badgar, det ska inte undgå någon att vi vunnit.

Se när Spel & Sånt fick vinstbeskedet 2020

Peter Kauffmann medverkade intet ont anande i en intervju om julens bästa sällskapsspel – när Prisjakts VD Peter Greberg plötsligt dök upp i videosamtalet.

En uppföljare i år?

– Prisjakt har ett bra butiksomdömessystem och vi upplever att folk har förtroende för det. Vi ska vara väldigt nöjda med den här prestationen och vi kommer att leva på den länge, även om vi inte vinner i år, säger Peter Kauffmann.

För visst undrar han hur det kommer att gå i november.

– Hur kommer våra kunder att bete sig, tänk om vi inte får en enda röst i år?

Men han är inte jätteorolig, de har ett inflöde av nya kunder som förhoppningsvis vill rösta.

– Det fylls på hela tiden så vi håller tummarna.

För visst vill de vinna igen.

– Priset har bara haft en enda pytteliten hake: vi vann ju för våra kundomdömens skull och vi är inte alltid billigast, men det har några kunder tagit för givet. Men vi pratar kanske om en promille, säger Peter.

Så här löd vinnarmotiveringen 2020

Spel & Sånt acear i tävlingen Årets butik! Med personligt engagemang, episkt utbud och en service på högsta level har butiken vunnit spelarnas hjärtan. Eller som en kund uttrycker det i sitt omdöme: ”Gaming är en kultur, det har en själ, det har en historia. Gaming förtjänar Spel & Sånt!” Well played!

En extra hemlighet

En rolig detalj i vinnarsvängen förra året var att Peter Kauffmann och hans fru bar på en liten hemlighet: de skulle bli föräldrar. Ingen i personalen visste men vi på Prisjakt blev invigda när vår fotografering plötsligt kolliderade med en ultraljudsundersökning och fick bokas om.

– Det har blivit ett stående skämt här: ”Vem berättade ni först för? Prisjakt!”, skrattar Peter och lovar att Prisjakt självklart ska bli först att veta när ett eventuellt syskon är på väg.

– Nu har vi en dotter på två månader och vi hoppas förstås att hon tar över butiken om 20 år och fortsätter vinna priser!

Text:
Jessika Jellbom

Publicerad:
24 september 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Läs mer

Foto: Mia Lewin

Storslam för Spel & Sånt i Årets butik 2020

Tiotusentals omdömen skickades in, en butik segrade. Prisjakts användare har talat: Spel & Sånt är Årets butik 2020! Vårt hållbarhetspris Årets medvetna butik tilldelas Outnorth. Grattis!
Läs listan med alla vinnare i Årets butik 2020

Foto: Outnorth

"Vi har det stora jobbet framför oss"

För Årets medvetna butik 2020 handlar hållbarhet om att leva som de lär. "Vårt mål är att få fler människor att vistas utomhus och då måste vi också göra vår del för att alla ska kunna fortsätta med det", skriver vinnaren Outnorth på sin hemsida.

Läs intervjun med Årets medvetna butik 2020