Kategorier
Prisjakt

FIFA 20 är här

Är du redo för FIFA 20? Den 27 september släpps det nya, efterlängtade spelet till PC, Switch, Xbox och Playstation. Det finns tre olika utgåvor att välja mellan och FIFA 20 har fått en helt mängd nyheter – bland annat VOLTA Football – som ska lyfta spelet över sina föregångare.

Text: Daniel Haaf

Vad är FIFA 20?

FIFA 20 är det 27:e spelet i EA Games populära spelserie med fotbollsspel. Bland nyheterna som släpps med FIFA 20 finns nya spelläget VOLTA Football, dynamiskt väder och datorspelarna har blivit smartare med förbättrad artificiell intelligens. Precis som tidigare spel finns även ett kampanjläge där du följer en berättelse samt ett onlineläge komplett med spelarligor och trupper.

VOLTA Football

VOLTA Football är ett spelläge som fokuserar på gatufotboll snarare än stora, traditionella fotbollsstadium. Du kan välja mellan att köra 3 vs 3, 4 vs 4 eller 5 vs 5. Spelläget lägger större vikt vid de individuella spelarna och din skicklighet som spelare, snarare än på taktik och lagspel. För att göra allt lite roligare och mer individuellt så kan du bland annat ändra kön, kläder, accessoarer och tatueringar på de olika spelarna i VOLTA Football-läget.

Förbättrad AI och spelmekanik

FIFA 20 har en förbättrad artificiell intelligens för datorspelarna som gör att de positionerar sig bättre under spelets gång. Datorn har också blivit bättre på att utföra tacklingar, både mot dig och andra spelare. Samtidigt har spelmekaniken förbättras. Du har större möjlighet att dribbla bort motståndarna med nya sidledsdribblingar och avsluten mot mål har förbättrats med en ny siktesmekanism.

Många små och stora förbättringar

EA Games har gjort massvis med mindre förbättringar som gör att FIFA 20 ska kännas mer levande och realistiskt. Bollfysiken har förbättrats så att bollen rör sig på ett mer realistiskt sätt, bland annat genom att studsar och snurrar på olika vis beroende på bolltypen. EA Games har även lagt in nya animationer för målgester, känsloyttringar samt finter. En annan nyhet är att spelets domare inte kan kollidera med spelarna eller bollen.

När släpps FIFA 20 och vilka utgåvor finns?

FIFA 20 går att spela från den 27 september 2019 och går att köpa i tre olika utgåvor för PC, Xbox och Playstation. Skillnaden mellan utgåvorna är hur många extrasaker som medföljer när du förhandsbokar spelet.

FIFA 20 Standard Edition (PS4, Xbox One, PC)

 • Upp till tre sällsynta Ultimate Team guldpaket
 • Välj en av fem ikoner att låna till ditt lag i fem FUT-matcher
 • Unika FUT-matchdräkter

FIFA 20 Champions Edition (PS4, Xbox One, PC)

 • Spela FIFA 20 tre dagar tidigare (24 september)
 • Upp till 12 sällsynta Ultimate Team guldpaket
 • Välj en av fem ikoner att låna till ditt lag i fem FUT-matcher
 • Unika FUT-matchdräkter

FIFA 20 Ultimate Edition (kan endast köpas digital)

 • Spela FIFA 20 tre dagar tidigare (24 september)
 • Upp till 24 sällsynta Ultimate Team guldpaket
 • Välj en av fem ikoner att låna till ditt lag i fem FUT-matcher
 • Unika FUT-matchdräkter

FIFA 20 går att spela på alla stora spelplattformar. Det betyder främst Windows (PC) och spelkonsoler i Switch-, Xbox One- samt Playstation 4-serien. Tänk på att PC-versionen inte går att köpa på skiva. Istället får du en speciell kod för nerladdning som du använder i den digitala spelbutiken Origin för Windows.

Notera även att FIFA 20 inte släpps till Xbox 360 eller Playstation 3. Det betyder att FIFA 19 är det sista spelet i serien som fungerar på de spelkonsolerna. Och om du har en Nintendo Switch är det bara Legacy-versionen som gäller, vilket betyder att du i princip får FIFA 19 med nya presentationer och matchdräkter. Läs mer om FIFA 20 Legacy Edition här.

När går FIFA 20 ner i pris?

FIFA-spelen på Playstation och Xbox får snabba prissänkningar med runt hundralappen efter bara en månad på marknaden. Det är en minskning med runt 16-20 procent om du har lite is i magen och kan vänta ett litet tag.

För PC-versionen är prissänkningen högre, närmare 30-35 procent, men sänkningen kommer flera månader senare. En anledning till att det tar längre tid är att PC-versionen köps och installeras från EA Games egna spelplattform Origin, och där håller priserna sig uppe längre.

Vill du spara maximalt med pengar väntar du till Black Friday. FIFA 18 och FIFA 19 hade båda kraftiga sänkningar med upp till 50 procent jämfört med ingångspriset på Prisjakt.

Så när ska man köpa FIFA 20? Vill du spara pengar gäller det att avvakta åtminstone den första månaden. Ett tips är att sätta en prisbevakning på den spelversion du vill ha så berättar vi för dig när priset går ner.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected]