iStock.com / bigtunaonline

Bästa handkontrollerna till Playstation 4 och Playstation 4 Pro

Det finns många bra handkontroller för Playstation 4 och Playstation 4 Pro. Här tipsar vi dig om några av de bästa modellerna som går att köpa idag. Dessutom får du svar på några viktiga frågor som du bör ställa dig inför köpet.

De flesta som köper en spelkonsol klarar sig riktigt långt med den officiella handkontrollen som medföljer i lådan. Både Playstation 4 och Xbox One har en utmärkt handkontroll som de flesta lär klarar sig långt med. Men ibland kan det vara värt pengarna att köpa en ny, mer påkostad handkontroll med fler funktioner. Här hjälper vi dig att hitta rätt modell för dina behov, samt tipsar om frågorna du måste ställa dig innan du gör ett val.

Ska jag köpa en trådlös eller sladdansluten handkontroll?

Trådlösa handkontroller ger dig bra räckvidd och stor frihet att sitta vart du vill, utan att en sladd är för kort eller hamnar i vägen. De flesta behöver inte köpa en sladdansluten handkontroll. Speciellt inte om du skaffar ett extra batteripack så att du alltid har ett laddat batteri i närheten när det behövs.

Fördelen med sladdanslutna handkontroller är att du inte behöver ladda batteriet i tid och otid. Du får också en garanterat stabil anslutning till spelkonsolen med lägre reaktionstider när du rör spakarna eller knapparna. För professionella spelare som tävlar eller spelar online är det viktigt att de får maximal prestanda och kan lita fullt ut på sin handkontroll, därför väljer de ofta sladdanslutna modeller.

Vad skiljer en billig handkontroll från en dyrare, mer professionell modell?

De största skillnaderna är att professionella handkontroller ofta är något större och designade för att vara bekvämare att hålla under långa spelsessioner. De är byggda med tåligare design och du glider inte lika lätt med svettiga händer.

Ofta finns också extra knappar på professionella handkontroller och ibland med utbytbara delar. Med speciell mjukvara kan knapparna programmeras för att matcha användarens behov ner till minsta knapp och styrspak.

Vissa modeller har bättre precision i kontrollerna med ställbara analoga styrspakar. För vanliga användare kan allt kännas som marginella skillnader som inte märks alls. För professionella och tävlingsinriktade användare kan det istället vara skillnaden mellan vinst och förlust.

Finns det risker med att köpa en dyrare handkontroll?

Det finns alltid vissa risker med att köpa dyrare handkontroller. Ofta kostar de nära dubbelt så mycket som den officiella handkontrollen, och om du aldrig använder alla extra funktioner så kan det vara onödigt spenderade pengar. Då kunde du istället ha köpt en extra handkontroll eller sparat pengarna till något roligare.

En del professionella handkontroller har dessutom kritiserats för bristande kontroll under tillverkningen. Knappar har gått sönder, styrspakar drar åt sidorna utan att fingrarna rör dem. Det är inte vad man väntar sig av en ny och dyr handkontroll som marknadsförs mot professionella spelare, men det händer faktiskt.

Måste handkontrollen vara certifierad av Sony?

Det är normalt inte behövligt för handkontroller att vara certifierade av Sony. I skrivande stund är det bara fyra som certifierats av Sony.

  • Sony DualShock 4
  • Razer Raiju-serien
  • Nacon Revolution Pro-serien
  • Hori Mini Wired Gamepad

Fördelen är den kvalitetskontroll som Sony gör samt att handkontrollerna alltid fungerar även om mjukvaran uppdateras i spelkonsolen. Generellt är det här dock inget problem, om du köper en handkontroll från tredjepart som inte är certifierad lär den fungera om inte Sony gör något drastiskt med mjukvaran.

Tänk på att listan ovan kan ändras utan förvarning.

Kan jag använda tredjepartskontroller med alla spel?

Alla normala handkontroller utan extra funktioner fungerar med alla spel. Däremot kan det finnas modeller och variationer med extra knappar eller funktioner som inte kan användas med alla titlar.

Det finns även så kallade "chippade" eller "moddade" handkontroller. Dessa är konfigurerade så att du kan ställa in vissa knappar för att automatiskt utföra vissa funktioner, som att skjuta. Det minskar reaktionstider och ger otillåtna fördelar vid onlinespel och i tävlingar.

Kanske är det lockande med moddade handkontroller för en del spelare, men tänk på man riskerar att stoppas från allt framtida spel om man använder otillåtna hjälpmedel vid onlinespel eller i tävlingar.

Hur stor roll spelar storleken och designen på handkontrollen?

Det är viktigt att handkontrollen passar bra i dina händer. Både för att den ska vara bekväm att använda i flera timmar och för att dina fingrar ska nå alla knappar utan problem. En del modeller är bättre lämpade för stora händer och långa fingrar, andra för de med nättare händer.

Om du har möjlighet är det bra att kunna testa en handkontroll i butiken eller hos en vän som äger samma modell som du vill köpa. Även riktigt små skillnader i designen kan göra stor skillnad mellan handkontrollerna.

Bästa handkontrollerna för Playstation 4

Vad som är bäst för just dig är så klart subjektivt. Det är viktigt att du kollar på flera olika modeller för att se vad som passar just dig bäst. Här under tipsar vi om några utmärkta handkontroller som du kan prova. Notera att vi även har med Sony DualShock 4 v2 i listan. Anledningen är enkel, det är en så pass bra handkontroll att vi kan rekommendera den.

Vilken handkontroll i listan är din favorit?

1. Razer Raiju Ultimate

Valet för dig som vill ha en lite större handkontroll med många funktioner och stora möjligheter att programmera om alla knappar.

Razer Raiju Ultimate är en liten större handkontroll som påminner en del om standardkontrollen för Xbox One.

Den här modellen har flera programmerbara kontakter med tydlig, taktil återkoppling när du trycker på dem. Knapparna har kortare nerslag vilket betyder att de reagerar snabbare än många andra handkontroller.

De analoga spakarna har ställbar tröghet med rattar till respektive spak. Det gör att du kan få en specifik tröghet i spaken som styr riktningen i ett spel, och en annan tröghet i spaken som kontrollerar exempelvis siktet. Razer Raiju Ultimate har dessutom fyra extra knappar som gör att man aldrig behöver flytta tummarna för att använda de fyra multifunktionsknapparna.

Nämnvärt är att Razer Raiju Ultimate både kan användas trådlös och med USB-sladd. Kabeln är tre meter lång och handkontrollen levereras med en hård bärväska som skydd.

Razer Raiju-serien fungerar med både Playstation 4 och PC. Om du istället har en Xbox One så finns en speciell variant för denna kallad Razer Wolverine Ultimate.

2. Nacon Revolution Pro Controller 2

Valet för dig som vill ha en handkontroll som påminner om den till Xbox One, samtidigt som du får bättre prestanda och programmerbara knappar.

Nacon Revolution Pro Controller 2 är lite billigare än Razer Raiju Ultimate och har en design som påminner mer om Xbox One-kontrollen än många andra modeller.

De båda styrspakarna är exempelvis inte på samma nivå och styrkorset är placerat under den vänstra styrspaken. Normalt är spakarna placerade i linje med varandra med styrkorset ovanför. Runt den högra styrspaken sitter en led-ring som ändrar färg efter handkontrollens status.

Nacon Revolution Pro Controller 2 är inte trådlös utan måste ha en USB-sladd ansluten till spelkonsolen eller PC:n. Till skillnad från Razer Raiju Ultimate som har en microUSB-kontakt så använder Nacon Revolution Pro Controller 2 den nyare standarden USB-C.

De interna vibrationsmotorerna kan ställas in för att kännas mer eller mindre efter dina önskemål. Alla inställningar kring motorer och knappar görs i mjukvaran som finns till Windows och macOS.

3. SCUF Infinity 4PS Pro

Valet för dig som vill ha precision och möjligheter till att ändra detaljer på handkontrollen, men ändå behålla samma design som DualShock 4.

SCUF Infinity 4PS Pro har en design som påminner väldigt mycket om Sony DualShock 4 v2, men med en modulär konstruktion så att du kan ändra delarna på handkontrollen. Valet för dig som tycker om känslan i den officiella handkontrollen, men vill ha mer kontroll och precision.

Handkontrollen har alla de knappar som DualShock 4 v2 använder, men med några praktiska tillägg. Som två extra, långa paddlar på baksidan som kan programmeras. De gör att du inte behöver flytta dina tummar från styrsparkarna för att använda exempelvis multifunktionsknapparna.

Styrspakarna kan bytas på sekunder om du vill och finns i fyra olika varianter. Lång eller kort, och med konkav eller konvex ovansida. På ovansidan av handkontrollen sitter fyra knappar varav två är justerbar i slaglängd. Med ett medföljande verktyg kan du ändra hur snabbt de justerbara knapparna ska reagera när du rör vid dem.

Baksidan har ett speciellt material för extra bra grepp och om du vill går det att specialbygga handkontrollen via den officiella webbsajten. Välj färger på alla delar precis som du vill ha det, eller bara köp handkontrollen med ett färdigt färgschema.

SCUF Infinity 4PS Pro fungerar med Playstation 4 och PC. Handkontrollen stöder bara trådlös anslutning via bluetooth.

4. Sony DualShock 4 v2

Valet för dig som är nöjd med handkontrollen som medföljer Playstation 4 och bara vill ha en till, identisk handkontroll

Sony DualShock 4 v2 är handkontrollen som medföljer när du köper en Playstation 4. Den är av hög kvalitet och är riktigt bra för att följa med i köpet. Handkontrollen är andra generationen med bara ett fåtal ändringar från den första versionen.

Pekplattan har fått en ljusindikation som visar samma färg som ljusbaren på handkontrollens ovansida och det finns en USB-kontakt så att du kan spela trådbundet för kortare fördröjningar. I övrigt är detsamma traditionella handkontroll som tidigare med alla de egenskaper som Playstation 4-användarna är vana vid.

Handkontrollen har ett relativt smalt grepp, har två styrsparkar som är placerade i linje med varandra och tydligt markerat styrkors samt multifunktionsknappar på framsidan. Överst sitter fyra knappar och mellan styrspakarna en hemknapp.

Sony DualShock 4 v2 är referensmodellen som andra tillverkare jämför sina handkontroller mot. Den är välkonstruerad och fungerar utmärkt om man inte har ett behov av programmering av knappar eller en speciell design.

5. Hori Mini Wired Gamepad

Valet för dig med små händer, väljer handkontroll till barnen eller bara vill ha en mindre handkontroll att använda.

Hori Mini Wired Gamepad är en lite mindre handkontroll som är anpassad för barn och vuxna med små händer. Den är certifierad av Sony och ansluts till spelkonsolen med kabel.

Det som kännetecknar handkontrollen är att den är mer minimalistisk än många andra modeller. Den är helt rak i sin utformning, har ingen utmärkande design i övrigt och ståtar inte med några speciella funktioner.

Faktum är att Hori Mini Wired Gamepad saknar rörelsesensor, ljusbar, högtalare, dubbla motorer och pekplatta. Istället för plattan sitter en knapp en bit upp på handkontrollen. Tänk på att den här handkontrollen inte är kompatibel med spel som förlitar sig på funktioner som saknas.

Storleksmässigt är Hori Mini Wired Gamepad cirka 40 procent mindre än Sony DualShock 4 v2. Handkontrollen är också billigare och knapparna är jämförelsevis små för att bättre passa små händer. Storleken och formen gör dessutom modellen till ett bra val för de med handikapp eller som bara inte är bekväma med större handkontroller.