Sommarprylarna vi minns

Följ med på Prisjakts nostalgitripp genom åren

Som vi alla vet går det trender i vad som är populärt att köpa. Ibland blir trenderna långlivade, ibland inte.

Vi har kanske alla fallit för några av dessa tillfälliga trender. Vissa prylar plockar vi fortfarande fram på sommaren, medan andra kanske hamnar längst bak i garaget. Här har vi på Prisjakt listat några av sommartrenderna som har gjort stort avtryck, och de trender som försvann lika snabbt som de gjorde entré.

Adobe Stock ©PointImages

Elscootrar (2018 och 2019)

Sommaren 2018 fanns det plötsligt elscootrar överallt och på Prisjakt seglade kategorin för elscootrar upp som en av de allra populäraste. Under sommarmånaderna juli och augusti förra året var nämligen intresset som högst, då var elscootrar hela 583 procent mer populära än under samma period året före. Trenden har dalat en aning nu under 2020 – men det skulle inte förvåna oss om intresset tar fart igen.

Här hittar du elscootrar på Prisjakt.

Adobe Stock ©inkdrop

Fidget spinners (2017)

I maj 2017 var fidget spinners på sin absoluta peak enligt vår statistik. Trenden var så pass stark att produktkategorin var den 9:e populäraste kategorin på hela Prisjakt under perioden maj till juli 2017. Populärare än kategorier som PS4-spel, portabla högtalare, parfym och klockor.

Luftfåtöljen (2016)

Laybag, lazy bag, air sofa, kärt barn har många namn. Denna heta produkt såg du säkert på stränderna år 2016. Det smidiga med produkten var att du inte behövde någon pump för att blåsa upp den, utan istället var tanken att du skulle föra den fram och tillbaka i luften för att fylla den. Vips så hade du en luftfylld möbel redo för användning.

Luftfåtöljen finns kvar på Prisjakt.

Adobe Stock ©thekob5123

Powerbanks (2016)

Vem minns inte sommaren 2016, när det populära mobilspelet Pokemon Go släpptes? Plötsligt stod det en galning med mobiltelefon i varje gathörn. Årets sommarpryl 2016 var så klart powerbanks. Hur skulle vi annars klara av att fånga digitala monster utan att mobilens batteri dog?

Här hittar du alla powerbanks på Prisjakt.

Adobe Stock ©4Max

Drönare (2015)

2015 var året då drönaren var sommarens roligaste leksak. För bara några hundralappar kunde man köpa sig en minidrönare, medan entusiasterna kunde lägga tiotusentals kronor på en rolig pryl. Dessa kamerautrustade radiostyrda helikoptrar sålde slut i butik, samtidigt som Transportstyrelsen såg ett uppsving av ansökningar då den som ville använda drönare för kommersiellt bruk var tvungen att ansöka om tillstånd.

Här hittar du drönare på Prisjakt.

Adobe Stock ©pavlovski

Balansscootrar (2015)

Sommaren 2015 var också året då balansscootrar, eller hoverboards, började ta över våra sociala medier. Namnet hoverboard kan härledas till Tillbaka till framtiden-filmerna, där huvudpersonen åkte skateboard på en svävande bräda. Men riktigt så avancerat blev det inte när brädan med två hjul lanserades.

Hoverboarden var helt klart kontroversiell. I Sverige började de brinna på grund av billiga batterier. Vi på Prisjakt är mest besvikna över att de hade hjul istället för att sväva.

Här hittar du balansscootrar på Prisjakt.

Foppatofflor (2008)

Om det är något vi minns med sommaren 2008 så var det hur folk helt plötsligt började gå runt i färgglada skumgummitofflor. Med hockeylegendaren Peter Forsberg som frontfigur för företaget i Sverige var namnet foppatoffla ett faktum. Dessa färgglada tofflorna är fortfarande väldigt populära. Under förra sommaren kvalade nämligen tre av dessa modeller in på topp tio-listan över de populäraste tofflorna.

Kolsyremaskin/sodastream (2007)

’’Du räddar miljön och spar pengar’’ var budskapet under sommaren 2007 då kolsyremaskinen Sodastream fick ett uppsving. Efter lanseringen på 80-talet såg företaget en nedåtgående trend men efter återlanseringen i ny tappning 2004, fick denna apparat ett enormt uppsving. Under sommaren 2007 såldes fler sodastream-apparater än någonsin i Sverige.

Här hittar du kolsyremaskiner på Prisjakt.

Tidigt 2 000-tal: skor med hjul

Minns du hur man lyssnade på OutKasts låt “Hey Ya!”, samtidigt som barn åkte runt på sina skor i sommarvärmen? När vi säger åka runt menar vi att skorna hade hjul fastmonterade på sulan. Den här typerna av rullskor var trendiga under många år, och modellen finns faktiskt fortfarande kvar.

Vad tror du blir årets sommarplåga?