Så väljer du rätt deodorant

Det är så enkelt att välja en ny deodorant. Bara gå in i en butik som säljer deodoranter, hitta en med rätt doft och betala. Svårare än så behöver det inte vara. Vill man däremot hitta just rätt i hyllan gäller det att hålla extra noga koll på några viktiga punkter — det är faktiskt mer att tänka på än man kan tro.

Så varför använder vi deodoranter överhuvudtaget och vad är grundsyftet? En deodorants primära uppgift är att förhindra kroppslukt genom att täppa till svettkörtlarna på kroppen. Svett är i sig själv luktfritt men som i kontakt med bakterier kan börja lukta på ett obehagligt sätt.

De allra flesta deodoranter använder aluminium blandat med klor för att täppa till svettkörtlarna och är oftast parfymerade för att ge en fräschare känsla. En annan ingrediens som är vanlig är alkohol som lite motsägelsefullt stimulerar till ökad svettning men där syftet också är att döda eventuella bakterier.

Att tänka på kring dofter

När det kommer till dofter finns några praktiska punkter att tänka på och det första är att man bör välja doft efter dagssituationen. Tänker man gå till gymmet, har man en dejt på gång eller är det konferensrummet som gäller hela dagen? När man pratar om parfymer finns en mängd doftfamiljer att välja mellan — från fräscha och fruktiga dofter till de mer orientaliska och erotiska.

Den orientaliska och lite tyngre doftfamiljen gör sig utmärkt på dejten medan den sportigare citrusdoften är perfekt för gymmet. Vill man ha en allsidig heldagsdoft är ozon med naturkänsla utmärkt. Det finns inget som hindrar dig från att välja en tung doft för gymmet eller citrus för kontoret men de gör sig bäst på annat håll.

Man bör också tänka på att det finns deodoranter som inte är parfymerade vilket är både skonsammare för kroppen och människorna i omgivningen. Vistas man i miljöer där personer med allergier kan finnas är det såklart en hälsosammare väg att välja en oparfymerad variant.

Matcha dofterna på bästa sätt

Ett annat tips är att välja deodorant efter vad som redan står i badrumsskåpet där hemma. Försök att välja snarlika dofter så schampot inte doftar kryddig chypres och deodoranten kraftigt av citrus. Risken är att dofterna skär sig och det blir en väldigt konstig upplevelse med två eller tre olika doftfamiljer på kroppen.

Man bör också fundera på hur deodoranten ska appliceras på kroppen. Vanligast är att man köper sin deodorant som spray eller roll-on men det finns även krämer och stift om man hellre vill ha det. Tänk på att alltid vänta lite efter applicering innan du tar på kläder för att inte riskera fläckar under armarna.

Farliga ingredienser

De flesta deodoranter använder aluminium blandat med klor för att täppa till kroppens svettkörtlar. Det är en idag hett debatterad ingrediens då forskning pekar på att aluminiumet kan upptas av kroppen och i värsta fall ge en dagsdos som är 50 gånger högre än rekommenderat. Hos känsliga personer kan aluminium orsaka hudirritation och klåda vilket gör att ämnet är potentiellt hälsofarligt hos en del. Om man oroar sig för detta bör man välja en deodorant som inte har aluminium.

Andra ingredienser som man bör vara vaksam kring är parabener vilka riskerar att störa hormonbalansen, propylenglycol som påverkar nervsystemet, levern och hjärtat samt plastbantarens kanske största fiende — ftalater. Denna kan ge en ökad risk för fosterskador och störa hormonreceptorer vilket gör ftalater oönskad i alla former av kosmetika. Det förekommer dock på sina håll vilket gör att du bör vara uppmärksammad på detta.

Naturliga ingredienser

Vill man vara säker på att endast naturliga ingredienser används ska man kolla efter ekologiska märkningar som Nattrue, Ecocert, Soil association, Svanen, USDA organic och BDIH. Väljer man en deodorant som är märkt med Svanen eller Bra miljöval vet man också att ingredienserna är lätta att bryta ned av naturen och att de inte bioackumuleras, alltså riskerar att samlas i levande organismer.

Glöm bara inte att läsa igenom innehållsförteckningen för att vara säker på vad du faktiskt köper. De allra enklaste produkterna på marknaden består av så få som tre ingredienser — kokosolja, bikarbonat och potatismjöl — många har dock ytterligare tillskott.

Den händige kan även göra sin egen deodorant med just de tre ingredienserna och kanske några droppar naturlig olja för en god doft.