Prylsnack med Inger Grotteblad – seniorvärldsmästare i CS:GO

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
15 oktober 2020

För tre år sedan hade Inger "Trigger Finger" Grotteblad, 68 år, aldrig spelat ett datorspel. Idag är hon ett bekant ansikte för många gamers och är en flitig besökare på olika gamingträffar runt om i världen. Dessutom har hon blivit världens coolaste farmor enligt tonårsbarnbarnen.

När Inger blev pensionär visste hon direkt att mata duvor eller att sitta hemma och känna sig gammal inte var för henne. Någon större datorvana hade hon inte, men barnbarnen spelade CS:GO och det var något som intresserade henne. Så pass faktiskt, att när hon såg att CS:GO-laget Silver Snipers sökte nya lagmedlemmar tog hon chansen och skickade in en ansökan.

– Jag hade inte spelat på datorn innan jag sökte mig till Silver Snipers. På sin höjd har jag spelat lite på Facebook och i mobilen, säger Inger.

Glöm inte att skaffa en bra gamingstol om du spelar mycket och ofta. Foto: David Naylor

Att hon inte hade någon större datorvana var inget hinder för Inger. Efter en provspelning blev hon uttagen till laget som idag består av totalt fem lagkamrater. I början tränades de av Counter-Strike-legendaren Tommy "Potti" Ingemarsson, en av grundarna till svensklaget Ninjas in Pyjamas. Idag tränas laget av Fredrik "Jaegarn" Andersson – och succén har inte låtit vänta på sig.

Den största bedriften kom 2019 när Silver Snipers tog förstaplatsen i världens första senior-världsmästerskap i CS:GO. Och därifrån ligger vägen öppen för fler framgångar. När Inger inte sitter i sitt kök med sina gamingprylar så drar hon runt med dem på olika gamingevenmang. Undantagsvis för gamingskärmen som helt enkelt är för stor. Hittills har hon bland annat varit i USA, Ryssland, Frankrike och Ukraina.

Med sig på sina resor har hon nästan samma gamingprylar som står hemma på köksbordet. En bärbar gamingdator, en skärm, tangentbord, gamingmus och hörlurar. Efter de tre åren som hon har spelat i Silver Snipers har hon tydliga krav på både datorn och kringutrustningen.

Tre pryltips från Inger

Rätt tillbehör gör det lättare att prestera bra i CS:GO. Foto: David Naylor

Även om CS:GO inte är speciellt krävande så har många moderna spel grafik som gör att du måste ha en kraftfull dator för att det ska se bra ut och flyta på utan att hacka. Och varje oväntat problem med grafiken och flytet i spelet kan vara katastrofalt vid fel läge för den som spelar över internet.

– Det är värt att satsa lite extra på själva datorn. Bland annat att ha tillräckligt med RAM-minne och ett snabbt grafikkort är viktigt.

Även kringutrustningen spelar stor roll. Skärmen, datormus, hörlurarna och även stolen du sitter på påverkar hur du presterar i dina spel. Det finns mängder av funktioner, specifikationer och egenskaper att hålla reda på. Men för Inger är det lätt att summera vad som är viktigast.

Foto: David Naylor

Prylarna som Inger "Triggerfinger" Grotteblad använder

  • Bärbar gamingdator med 15,6-tumsskärm, GTX 1050 Ti och Intel Core i7-processor
  • 43,4-tums gamingskärm med kurvad design och HDR
  • Tangentbord för gaming med RGB-belysning
  • Datormus för gaming med nio programmerbara knappar
  • Headset med 7.1-surroundljud och USB-anslutning

– Det är viktigt att höra allt som händer i spelet. Som steg och skott. Därför ska du ha hörlurar med surroundljud. En skärm som är matt är viktigt för mig eftersom det tar bort störande reflektioner, säger Inger och poängterar även att en bra precisionsmus för gaming är bra att ha.

De bästa gamingprylarna kan kosta många tusenlappar, men det tycker inte Inger ska skrämma bort intresserade som vill prova hur det känns med datorspel.

– I slutändan handlar det om att ha roligt. Börja med det du har och ju mer du lär dig om spelandet, ju mer du utvecklas så är det lättare att välja de bra prylarna.

Hörlurar med 7.1-surroundljud gör att du kan höra var fotstegen kommer från. Foto: David Naylor

Och på frågan om hon har några tips för nybörjare som tycker det är läskigt att spela online så får jag ett blixtsnabbt svar.

– Det gör inget att göra fel. Meningen är att man ska ha roligt. Alla lag har en svag länk och då sluter gruppen upp runt personen och stöttar, säger Inger.

När man spelar i lag är det viktigt att kunna kommunicera på ett bra sätt i gruppen. Silver Snipers använder gratisprogrammet Discord som vem som helst kan använda. Och en del spel, som Overwatch, har inbyggt kommunikationsverktyg för de som vill prata med varandra.

Att kunna prata över internet är extra viktigt idag när corona-pandemin har världen i sitt grepp. Möjligheten att socialisera med andra gamers har blivit ett sätt för många att känna samhörighet och nå ut till likasinnade som också är intresserade av CS:GO eller andra spel. Men att träffas på riktigt är så klart bäst.

Givetvis finns det tid över till familjemedlemmar också. Foto: David Naylor

För Inger och Silver Snipers är det nu en otålig väntan på att få komma ut och träffas igen. Eftersom alla fem lagmedlemmarna är i riskgruppen så tränar de främst online, men det händer att de träffas då och då.

När Inger inte övar skarpsynt prickskyte i Counter-Strike så hjälper hon andra seniorer att komma igång med sitt datorspelande. I Facebook-gruppen Gaming Senior kan alla som är 60 år eller äldre gå med för att spela tillsammans, få tips och råd av andra intresserade.

På frågan vad som hägrar i framtiden för Inger och Silver Snipers så svarar hon att det beror på hur länge corona-pandemin pågår. Träning, träning och träning står på schemat. Och så att ta det lite lugnt förstås.

Foto: Parilov, Adobe Stock

Här är prylarna som e-sportsproffsen använder

Undrar du vad merparten av e-sportsproffsen använder när de lirar CS:GO och Valorant? Vi har gjort en djupdykning i spelvärlden för att se vad som är mest populärt att använda och hur mycket det kostar att köpa prylarna.

Se e-sportsproffsens favoritprylar här.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Inger “Triggerfinger” Grotteblad är sponsrad av Lenovo via Silver Snipers, vilket gör att vi inte har pratat med Inger om specifika produktmodeller, utan om gamingutrustning i största allmänhet. Daniel Haaf nås på [email protected]