Canon EF-S 10-22/3,5-4,5 USM

 Lägg i lista  Jämför
Jämför pris på alla Canon Objektiv (109)
Detaljerad information Växla fulltext Produktens betyg (8.47)
 •  
  Klicka på en stjärna för att sätta ditt betyg
Du behöver vara inloggad för att skriva ett eget omdöme

 • Mest gillade

 • Utmärkt

  Gillat omdöme
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Helt klart det roligaste objektivet som jag har. Vid 10mm får man nästan 90 graders bildvinkel (med Canon 350D).
  Man måste vara lite försiktig. Tar man närbilder på folk riskerar man att "smeta" ut dom om dom är placerade ute vid kortsidorna. Folk kan bli bredare än vanligt eller så kan man få deras huvud att se ut som aliens. Kul effekt men också väldigt elakt :-)
  När man fotograferar landskap får man med "allt". Perfekt att fotografera i trånga utrymmen som t.ex. i sittbrunnen när man är ute och seglar. Dessutom lär det vara ett favoritobjektiv för mäklare eftersom man i princip får med ett helt rum på en bild.
 • Alla omdömen

 • Utmärkt
  4 år sedan
  Uppdaterat: 4 år sedan
  Detta objektiv utgör 1/4 av min favoritsetup för APS-C kameror tillsammans med Canon EF 35/2,0. EF 50/1,4 och EF 85/1,8. Med APS-C får du då 16-35mm/56mm/80mm/136mm vilket täcker de allra flesta behov.

  EF -S 10-22/3,5-4,5 är en riktigt läcker vidvinkelglugg! Den tecknar ganska skarpa bilder (helt OK nivå på skärpan med tanke på brännvidd/pris), har snabb och tyst AF. Vid mycket vidvinkel får bilder dock antydningar till fish-eye effekt, vilket ibland är lite störigt, men när du lärt känna gluggen kan du få riktigt coola och kreativa bilder tack vare detta.

  Den är allt annat än ljusstark, och avsaknad av IS gör ju knappast saken bättre. Men har du en modern kamera som klarar hantera höga ISO med bra reducering av brus är detta oftast inget bekymmer. Själv använder jag denna glugg mycket i inomhusmiljöer vid fester, middagar, födelsedagar, fotar ungarna, och liknande. Då är faktiskt blixt det bästa hjälpmedlet (om du har en extern som går att vinkla upp, vill säga!)

  Har du APS-C och vill ha vidvinkelzoom är detta det bästa alternativet trots diverse svaga punkter, då du täcker ett vidvinkelområde som (för APS-C) är svårt att finna hos andra alternativ, dvs 16-35mm (tex ligger väl de flesta kit-objektiv på 18-55mm vilket motsvarar 29-88mm, och 29mm är inte mycket att hurra för.

  Kromatisk aberration ligger på en sån pass nivå att jag som amatör inte kan komma med några synpunkter. Dock har jag märkt vinjettering på max vidvinkel och max bländartal. Detta är dock (vad jag kan se) helt borta vid lite högre bländartal.

  Rekommenderar denna till alla som vill ha "äkta" vidvinkel. Men ha i åtanke att det inte är ett perfekt objektiv!
 • Utmärkt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Riktig skönt objektiv att fotografera med, både interiörer och landskap. Och varför inte skojiga förvrängda bilder på människor eller husdjur.
  Hanterar solreflektioner utmärkt och fokuserar oerhört snabbt.

  Lite mer ljusstarkare objektiv skulle fungera bättre inomhus, men dagens kameror kan hantera höga ISO tal bra, så det bör inte vara något problem, och man kan fotografera 1/10 sekund utan att det hinner bli suddigt.

  På mitt objektiv dog autofokus helt plötsligt en dag, efter ca 5 års hård användning.
 • Perfekt
  5 år sedan
  Uppdaterat: 5 år sedan
  Underbart objektiv att både fotografera vanligt & lite roligare bilder med.
 • Ganska bra
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Har haft det ett nästan ett år nu - Det är ett bra objektiv men jag ser att jag inte använder det lika mycket som mina andra objektiv. Helt enkelt ett smalt användningsområde.
 • Utmärkt
  6 år sedan
  Uppdaterat: 6 år sedan
  Denna glugg blir kvar ett bra tag, det enda som saknas är att kunna blända ner lite lägre, annars full pott!
 • Mycket bra
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Bra objektiv, där den enda nackdelen är den bristfälliga bländaröppningen. Använder man mest objektiv som ligger på bl 2,8 eller bättre, så stör man sig kanske mera när man inte kommer längre än till bl 4,5 ibland.

  Men vid sidan om detta så är det ett riktigt bra objektiv. Ett perfekt komplement till Canons superfina normalzoom 24-70/2.8.
 • Utmärkt
  7 år sedan
  Uppdaterat: 7 år sedan
  Riktigt bra objektiv. Bra skärpa. En klar favorit vid filmning. Samma som 16-35 på en fullformatare, förrutom att den inte har fast 2.8 över hela.
 • Mycket bra
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Skojjig glugg med ok kvalité.
 • Bra
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Plus: Den extrema vidvinkeln inbjuder till kreativitet och bilder med galna perspektiv. Objektivet är skarpt. Fronten skjuts inte ut när man zoomar, och frontringen roterar inte när man ändrar fokus. Dessutom kan man tack vare ring-USM fokusera manuellt när som helst utan att ändra omkopplaren till manuell fokus (så kallad Full Time Manual - FTM). Autofokusen är tyst, snabb och exakt. Mycket hög kvalitetskänsla.

  Minus: Ljusstyrkan kunde gärna ha fått vara bättre, 3.5-4.5 är inte så kul inomhus. Vet inte om bildstabilisering egentligen behövs på ett så här vidvinkligt objektiv, men jag tenderar att vilja ha antingen IS eller högre ljusstyrka. Objektivet skuggar även kamerans inbyggda blixt, men en universaldiffuser för en dryg hundring löser det problemet.

  Slutsats: Ett roligt objektiv som utvecklar ens kreativitet. Kanske inte jätteprisvärt nytt, men går att hitta begagnat till bra pris. I 10mm-läget är det inte användbart till "vardagsbruk", men vid 22mm är det *lite* mer allround.
 • Utmärkt
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Mysig och bra vidvinkel optik. Mycket nöjd!
 • Perfekt
  9 år sedan
  Uppdaterat: 9 år sedan
  Mycket bra lins. Använder den för landskapsfoto och det ger fantastiska effekter och djup i bilden.

  Mycket rolig lins att ha på när man går i storstäder, framför allt när det är stora byggnade eftersom man kan få mycket intressanta perspektiv.
 • Perfekt
  10 år sedan
  Uppdaterat: 10 år sedan
 • Utmärkt
  11 år sedan
  Uppdaterat: 11 år sedan