Prisjakt

Månadens spel: Hitman 3

Sista spelet i World of Assassination-triologin

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
1 februari 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Hitman 3 är det tredje och sista spelet i World of Assassination-triologin. Ett värdigt avslut på den hyllade omstarten av Hitman-serien.

Hitman 3 och de tidigare spelen i serien utvecklades av danska IO Interactive. Det är ett så kallat stealth-spel där protagonisten är en yrkesmördare som åker världen runt i jakten på måltavlor som måste slås ut.

Smyg dig hela vägen fram till din måltavla, utför ditt uppdrag och ta dig från brottsplatsen osedd. Hur du väljer att slå ut måltavlorna är helt upp till dig. Det finns flera olika vägar att gå, och det är en av anledningarna till varför Hitman-serien har blivit så populär.

Första spelet i triologin släpptes 2016 och tog spelarna till städer som Paris, Marrakesh och Bangkok. Andra spelet från 2018 flyttade händelserna till välkända städer som Bombay, Miami och New York. I Hitman 3 får vi bland annat besöka varma Dubai, det något kyligare Dartmoor i England och kinesiska Chongqing.

Hitman 3 har förbättrad grafik, nya spelmoment och fler verktyg för Agent 47 att använda. Banorna är noggrant detaljerade och ger dig större utrymme än någonsin att planera och utföra de mest snillrika lönnmorden någonsin.

Viktigt att veta om Hitman 3

Speltyp: Stealth

Speltid: Cirka 8 timmar

Storlek: Cirka 80GB

System: PC, Xbox, Playstation, Switch, Stadia

Varianter: Normal, Deluxe Edition

Spelvärld: Semi-öppen

Lanseringsdatum: 20 januari 2021

Lås upp fler utmaningar när du laddar om dina sparfiler

Alla banor i Hitman 3 har fem utmaningar som du kan klara. Det är fem olika sätt att lönnmörda dina måltavlor, och du behöver inte köra om banorna varje gång du ska göra en ny utmaning. Allt du behöver göra är att ladda om din sparfil till en tidigare punkt i spelet innan din måltavla har dött.

Använd ett bräckjärn istället för att dyrka lås

Det tystaste sättet att ta sig förbi låsta dörrar är att dyrka låset. Men om du inte har en dyrk på dig kan du använda ett bräckjärn istället. Tänk bara på att det låter mer och om någon ser dig blir de misstänksamma. Tur att bräckjärn kan få vittnen att somna snabbt också.

Använd mynt för att distrahera fiender

Hitman 3 har mynt som du kan använda för att distrahera och locka fram fiender. Om du kastar ett mynt i närheten av en grupp kommer en av dem att gå iväg för att undersöka ljudet – även om myntet landar på gräs. Perfekt när du vill smyga förbi eller slå ut specifika mål.

Lås upp genvägar och stegar

Glöm inte att låsa upp genvägar när du ser dem. Det finns både dörrar och stegar som när de är upplåsta gör att du kan nå områden på kartan mycket snabbare när du gör uppdraget en andra gång. Dörrar låser du upp med ett knapptryck, stegar måste du bryta loss med ett bräckjärn.

Ta med sparfiler och banor från Hitman och Hitman 2

Har du redan de två tidigare spelen i serien? Då kan du glädjas åt att dina sparfiler följer med till Hitman 3. Du kan fortsätta berättelsen där du slutade i tvåan och även spela om de två äldre spelen med alla förbättringar som Hitman 3 har. Exempelvis kan du använda den nya kameran Agent 47 har i det tredje spelet.

Hitman 3 får ett tillägg i form av en kamera

Nytt i Hitman 3 är att du har tillgång till en kamera på dina uppdrag. Kameran använder olika filter för att se olika saker på banorna. Du kan även zooma för att se viktiga detaljer när du planerar dina uppdrag. Kameran kan även användas till att skanna säkerhetsbrickor så att du får åtkomst till olika områden samt att skicka viktig information till din kontaktperson. Kameran fungerar inte bara i Hitman 3 utan introduceras även till de två tidigare spelen i triologin.

Ghost Mode finns inte med i Hitman 3

Ghost Mode introducerades med Hitman 2 som ett flerspelarläge där två yrkesmördare tävlar om att slå ut flest måltavlor på kortast tid. Spelarna kan inte slå ut varandra eller ens röra varandra. De befinner sig i olika versioner av världen men utför samma utmaningar.

Tyvärr kommer Ghost Mode inte att vara tillgänglig i Hitman 3. IO Interactive har valt att fokusera på andra områden i spelet och redan i augusti 2020 stängdes servrarna för Ghost Mode till Hitman 2. Kanske får vi se spelläget i framtida Hitman-spel, dock inte i Hitman 3.

Fem spellägen

Det finns totalt fem spelläge i Hitman 3. Förutom den vanliga kampanjen som tar berättelsen i triologin framåt så har du fyra andra lägen med kluriga utmaningar och kontrakt att klara.

Kampanjen

Fortsätt berättelsen från Hitman och Hitman 2 med kampanjen i det tredje spelet. Här får du resa världen över i din jakt på utvalda måltavlor och en strävan att ändra världen som vi ser på den.

Elusive Targets

I det här spelläget jagar du en måltavla med minimal hjälp. Klura ut vem måltavlan är, planera mordet och ta dig från platsen samtidigt som situationen hela tiden ändras.

Escalations

Det här är ett spelläge för dig som vill ha något extra i utmaningsväg. Varje steg av lönnmördarkontraktet slänger nya komplikationer din väg för att göra ditt spelande en riktigt utmaning.

Contracts Mode

Skapa dina egna måltavlor, lönnmörda dem och fly. Sedan kan du utmana dina vänner till att göra samma sak fast bättre. Vem gör snyggast lönnmord och hamnar högst på poängtavlan?

Sniper Assassin

Precis som namnet antyder så handlar det här spelläget helt om prickskytte. Här ska du slå ut din måltavla och klara extra-utmaningar på långa avstånd för att maximera dina poäng.

Datorkrav för PC (minimum)

 • Windows 10 (64-bitars)
 • Intel Core i5-2500K 3.3GHz / AMD Phenom II X4 940
 • 8GB RAM
 • 80GB lagringsutrymme
 • DirectX 12
 • Nvidia Geforce GTX 660 / AMD Radeon HD 7870

Datorkrav för PC (rekommenderat)

 • Windows 10 (64-bitars)
 • Intel Core i7-4790 4.0GHz
 • 16GB RAM
 • 80GB lagringsutrymme
 • DirectX 12
 • Nvidia Geforce GTX 1070 / AMD Radeon RX Vega 56 8GB
Reflektioner med hjälp av raytracing i Marvel's Spider-Man: Miles Morales.

Raytracing på PC och Xbox Series X/S – men inte från start

Om du skaffar Hitman 3 till din PC eller Xbox Series X/S kan du vänta dig en framtida uppdatering med stöd för raytracing, även kallat strålspårning.

Raytracing är en teknik för att visa ljus, reflektioner och skuggor på ett naturtroget sätt. Rätt använd kan raytracing förhöja upplevelsen rejält, men inte utan en kostnad. Raytracing kräver rejält med prestanda och att aktivera funktionen kan sänka bildvisningsfrekvensen rejält om man spelar med högre skärmupplösningar.

IO Interactive har bekräftat att Hitman 3 får raytracing-stöd på PC och Xbox Series X/S. Däremot är det inte helt klartlagt om raytracing även kommer till spelare på Playstation 5.

Exakt när stödet för raytracing släpps återstår att se.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected]