Det här bör du tänka på om handskar
Oavsett om du ska åka offpist på Matterhorn eller promenera hunden runt kvarteret är ett par handskar oumbärliga vintertid. Här tittar vi närmare på vad du behöver veta innan du köper.
Våra händer är känsliga för kyla. Inte nog med att de sitter längst från hjärtat och är tunna som fiskpinnar – de är dessutom det första som kroppen offrar om vi börjar frysa. Sjunker kroppstemperaturen stryper kroppen helt enkelt de små blodkärlen i fingrarna för att behålla värmen i de organ som är viktigast för din överlevnad.
Den bästa vanten är med andra ord en varm jacka.
För om du är dåligt klädd i övrigt kan du ha hur varma handskar som helst – du kommer ändå att frysa om händerna. Att händerna är de första som kroppen kopplar från värmesystemet gör det samtidigt extra viktigt att skydda just dessa. Kalla händer kan förstöra en hel promenad och i värsta fall en hel skidvecka. Usch.
Tre viktiga uppgifter
Handskar finns i en massa olika varianter. Om du bara ska ta en kort tur på stan fungerar även de enkla och tunna modeller som du hittar i modebutiker. Men om du ska på riktigt långa strövtåg eller åka skidor måste du ställa högre krav än att de ska vara snygga.
De tre viktigaste uppgifterna som du bör se till att dina handskar klarar är följande:
- Skydda mot kyla
- Hålla händerna torra
- Skydda händerna mot skador
Vad du absolut inte vill att dina handskar ska göra är följande:
- Vara för kalla
- Vara för varma
- Släppa in vatten
- Stänga inne handsvett
- Vara svåra att hantera föremål med
- Gå sönder
För att avgöra om handskarna klarar de tre uppgifterna och undviker de sex fällorna behöver du mer information. Lyckligtvis kommer du att få den här och nu.

Handskar, vantar och antal fingrar
Handskar och vantar – vad är egentligen skillnaden mellan dem? Tyvärr kan vi inte ge något definitivt svar på den frågan. Tolkningarna skiljer sig helt enkelt åt mellan olika personer, tillverkare och butiker. Låt oss därför inte ligga sömnlösa över denna språkliga fråga, utan i stället titta på det vi faktiskt kan konstatera. Som att det finns olika sätt att gruppera fingrarna i handskar och vantar.
- Femfingerhandskar har separata utrymmen för samtliga fingrar och är bra för den som vill kunna röra dem fritt för att dra i dragkedjor, plocka upp mobiltelefoner och knyta skor. De gör det också lätt att hålla i stavar i skidbacken. Däremot är de inte lika bra på att hålla värmen som andra alternativ – ensamt finger är inte starkt.
- Trefingerhandskar samlar tre fingrar i samma utrymme, medan tumme och pekfinger får bo för sig själva. Det är en relativt ny uppdelning som har blivit populär bland framför allt skidåkare. Man kan säga att det är ett försök att få det bästa av två världar – rörelsefriheten från femfingerhandsken och värmen från tumvanten. Trefingerhandskar kallas även skämtsamt för kräftvantar, eftersom konstruktionen liknar en kräftklo.
- Tumvantar låter alla fingrar utom tummen åka i samma kupé. Om man vill vara säker på att hålla värmen är det här bästa alternativet, på bekostnad av rörelsefriheten – att dra dragkedjor, betala med mynt och öppna chokladförpackningar blir svårt. Tumvantar är populära hos bland annat snowboardåkare.
Olika lagers funktion
Enkla modehandskar, till exempel skinnhandskar, är ofta tillverkade av ett enda material i ett enda lager. Mer avancerade handskar består av flera lager och olika material. Dessa lager och material fyller olika funktioner.
- Yttersta lagret bör hindra både vatten och vind från att tränga in i handsken. Det bör också vara slitstarkt och stå emot nötning från exempelvis stavar, cykelhandtag och väskor.
- Mittersta lagret brukar vara det isolerande lagret, som ser till att du håller handen varm. Ju tjockare mittenlager, eller fyllning, desto varmare handske.
- Innersta lagret brukar ha som främsta uppgift att transportera bort svett när du blir varm. Annars riskerar du blöta händer, som lätt kyls ner när du står stilla eller sitter och vilar.
Materialet i de tre lagerna varierar stort, vilket vi tittar närmare på lite längre ner i artikeln.
Låt oss först nämna som kortast att det finns flera handsktillverkare som låter sina kunder bygga egna lager genom att kombinera innerhandskar och ytterhandskar. Innerhandsken håller värmen, medan ytterhandsken håller ute vind och vatten. De är smidiga eftersom du lätt kan lägga till eller ta bort lager beroende på hur varm du är och hur blöt omgivningen är. De kan dock vara lite knöligare att ta på och av och de brukar begränsa fingrarnas rörelsefrihet en hel del.

Materialval
Att välja vilket material de nya handskarna ska bestå av är inte lätt. Marknaden svämmar över av olika sammansättningar och namn på dem. Här tittar vi närmare på de vanligaste och deras funktioner.
- Skinn (även kallat läder) är en slitstark naturprodukt. Den största fördelen är att det är slitstarkt. Och om det skulle slitas brukar det bli på ett snyggt sätt, till skillnad från syntetmaterial. Skinn andas däremot inte särskilt bra och det har inte världens bästa motståndskraft mot väta. Särskilt skinnhandskar som inte fettas in regelbundet blir helt värdelösa i exempelvis en skidbacke, eftersom de lätt blir blöta och kalla.
- Dun är väldigt bra på att hålla värme. Det passar därför som isolerande material i mittersta lagret. Däremot tappar det sin isolerande förmåga när det blir fuktigt, så blött väder eller mycket handsvett är inga lämpliga förutsättningar för dun. Dessutom tar dunet lång tid på sig att torka.
- Ull håller precis som dun värmen bra. Till skillnad från dun isolerar det även när det har blivit fuktigt.
- Bomull har dålig motståndskraft mot fukt och torkar långsamt. Det är därför ett dåligt alternativ i regn och svettiga skidbackar. Bomull håller inte heller vinden stången.
- Fleece är ett syntetiskt material tillverkat av plast. Det är bra på att isolera mot kyla, transporterar bort handsvett effektivt och torkar snabbt. Däremot har det ingen större motståndskraft mot större mängder fukt i form av regn och blötsnö.
Andra syntetmaterial finns det gott om. Några är bra på att avvisa vatten och vind och passar därför i det yttersta lagret, medan andra är bättre på att isolera och passar i det mittersta lagret. Syntetmaterial kan bestå av olika sorters plast och olika tillverkare kallar dem olika saker. Gore-tex är ett exempel på ett vatten- och vindtätt material som andas och passar i det yttersta lagret. Thinsulate är ett exempel på ett isolerande material som passar i mellanskiktet. Syntetmaterial brukar generellt vara det bästa valet i blött väder. För att hitta rätt får du helt enkelt googla på materialets namn.

Funktioner
Förutom form och material finns det en del andra saker, i form av små och smarta funktioner, som man kan tänka på inför handskköpet.
- Gummerad greppyta innebär att tillverkaren har fäst material med bra greppförmåga på fingrarna. Det är bra om man ska hålla i en vattenflaska eller mobiltelefon.
- Pekskärmsfunktion innebär att fingertopparna, ofta tummen och pekfingret, är försedda med material som fungerar på mobiltelefonens pekskärm. På så vis slipper du ta av handskarna när du uppdaterar Instagram.
- Inbyggd putstrasa kan finnas på en del skidhandskar. Tillverkaren har helt enkelt fäst ett material som lämpar sig för att torka av skidglasögon någonstans på handsken, ofta på tumme eller pekfinger.
- Halvfingerdesign, populärt kallat torghandlarvantar, innebär att bara halva fingrarna är inuti handsken, medan topparna sticker ut. Praktiskt om det inte är jättekallt och du behöver hantera småsaker. Många handskar med halvfingerdesign är utrustade med en fällbar huva som kan fällas över fingertopparna för att hålla även dem varma.
- Handledsrem gör att du kan fästa dina handskar runt handleden så att du slipper tappa dem i skidliften eller i blåsten.
- Manschetter sitter längst upp på handskarna, mot armen. Långa manschetter gör det svårare för snö att tränga in om du trär dem utanpå jackan. Å andra sidan ökar de risken för att vatten från jackan rinner ner i handskarna om det är regnigt ute.
- Elektriska handskar är praktiska för den som brukar frysa extra mycket om händerna. Det uppladdningsbara batteriet värmer upp slingor i handsken och gör det varmt och mysigt. En stor nackdel är det relativt höga priset. Coolhetsfaktorn är dock hög.
Rätt storlek och rätt pris
Slutligen två smarta miniråd på vägen inför ditt handskköp:
För det första, köp rätt storlek. För små handskar gör att luften inte kan cirkulera runt fingrarna, vilket gör det svårt att hålla värmen. Större handskar är å andra sidan otympliga att hantera.
När du väljer mellan olika prisklasser, tänk på att priset ofta hänger ihop med kvaliteten. En generell regel är att ju dyrare handskar, desto bättre hållbarhet, värme och andningsförmåga. Men stirra dig inte blind på priset, man kan ju faktiskt bli lurad också.