Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Guide: Vad är Apple HomeKit?

  • 15 januari 2021
Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom smarta hubbar
Vad är Apple Homekit?
Att skapa ett smart hem är lätt att sätta igång med, men ju fler enheter och system du använder, ju rörigare blir det. Du behöver helt enkelt ett sätt att samla ihop alla smarta produkter så du kan styra ditt hem från ett och samma ställe. Har du en telefon (och gärna lite fler saker) från Apple är HomeKit lösningen!
Vad behövs för HomeKit?

HomeKit finns i dina enheter från Apple, t.ex. i telefonen (appen "Hem"). Men för att kunna låta HomeKit ta hand om automation i ditt hem behövs en hub. Det finns ingen specifik hub för HomeKit utan den är inbyggd i enheter som stannar i hemmet. Du kan säga åt t.ex. en Apple TV, en HomePod eller en iPad som inte lämnar hemmet att agera som hemma-hub.

Att skapa ditt smarta hem

I appen "Hem" på din telefon kan du skapa ditt HomeKit-hem. Du ansluter sedan tillbehören du vill använda via koder som står skrivna på HomeKit-prylarna, alternativt i dess egna appar. T.ex. kan du ansluta alla dina Philips Hue-lampor via Hue-appen. Samma sak gäller för Xiaomis Aqara eller IKEAs Trådfri. Andra tillbehör, såsom min garageportsöppnare från Meross, har ingen egen app eller hubb och kommunicerar därför direkt med HomeKit.

Hemautomationens fantastiska möjligheter

Nu när du har alla dina enheter i HomeKit kan du få dem att interagera med varandra. Du kan till exempel använda din övervakningskamera som rörelsesensor för att tända i trappen när du kommer hem, eller ställa in utomhusbelysningen från Trådfri eller Hue så den följer solens nedgång. Eller varför inte tända i garaget och slå på kaffebryggaren när garagedörren öppnas (förslagsvis endast på vardagar mellan klockan 15-17). Eftersom att HomeKit har koll på familjens enheter kan du även med lätthet ställa beteenden utefter huruvida någon är hemma. Nu är det bara din fantasi som sätter gränserna!

Fördelarna med HomeKit

Det bästa med HomeKit som övergripande hemstyrning är att det är fullt integrerat i dina Apple-produkter. När man har hållit på med smarta hem ett tag inser man att man vill slippa ha massa olika appar. Det är bättre att samla allt på ett ställe.

Det allra bästa är dock att slippa appar helt och hållet, vilket är möjligt med HomeKit. HomeKit har nämligen en massa smidiga genvägar och styrning direkt i iOS. Du kan med andra ord komma åt kameror, scener och tillbehör direkt. HomeKit har dessutom tillgång till Apple-enheternas (t.ex. din iPad eller iPhone) information, så du t.ex. kan släcka automatiskt när familjens telefoner lämnar hemmet - utan att ha extra appar igång i bakgrunden.

Integritet och säkerhet

Ytterligare en anledning att samla styrningen av ditt smarta hem på ett ställe är säkerheten. Alla tillverkare och hubbar vill ha en egen öppning i ditt nätverk mot sina tjänster. Det krävs för att du ska kunna komma åt deras produkter utifrån hemmet, men tummar samtidigt på säkerheten. Då är det bättre att ha EN tunnel in i hemmet, så all kommunikation utifrån sker via till exempel HomeKit. Du kan då styra allt men behöver inte förlita dig på att samtliga tillverkare håller högsta säkerhetsstandard.

Med smarta hem hamnar mycket av din information hos tillverkarna och frågan är vilka man kan lita på? Apple tjänar inte pengar på information som t.ex. Google gör och har dessutom en bra integritetspolicy, så jag känner mig hyfsat trygg på den fronten.

HomeKit Secure Video (HSV)

För kameror inomhus litar jag inte på kameraföretagens analysering och lagring. Man vill ju inte riskera att så personlig information kan ses av någon annan än en själv. Integritet och smarta övervakningskameror är generellt en svår kombination, särskilt när videon behöver analyseras för personigenkänning eller zonindelning.

Som tur är finns HSV! En funktion där din hubb (Apple TV/HomePod/iPad) står för all analysering och lagringen sker krypterat på din iCloud. Har man en HSV-dörrklocka kan man dessutom få en bild-i-bild på sin Apple TV när det ringer på dörren!

Smarta assistenten Siri inte så smart

Siri är Apples smarta assistent, men den är faktiskt inte särskilt smart om man jämför med Google Assistent eller Alexa. Den har inga problem att förstå vad du säger, men den är rätt begränsad i vad den kan utföra. Den känner igen din röst och kan kolla din personliga information ("har jag något i kalendern idag?") och såklart styra ditt hem, däremot har den svårt att hämta information på nätet. Har du specifika saker du vill att den utför kan du skapa avancerade genvägar i din telefon och köra dem från t.ex. HomePod.

Det här med att blanda språk kan också utgöra problem, främst vid uppspelning av musik ("Hey Siri, play Äppelknyckarjazz with Movits!")


Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom smarta hubbar

En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt och ser till att följa med i flödet av nya produkter som kan underlätta mitt liv och beter sig som jag vill. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer