Därför ska du använda ett aktivitetsarmband

Få en bättre uppfattning om hur mycket du rör dig med hjälp av ett aktivitetsarmband

Text:
Daniel Haaf

Funderar du på att skaffa ett aktivitetsarmband? Det finns många bra anledningar till varför du bör mäta hur mycket du rör dig om dagarna, oavsett om du tränar aktivt eller bara sporadiskt.

Här tipsar vi om fem anledningar till varför du bör skaffa ett aktivitetsarmband på handleden. Och det är egentligen inga konstigheter – i stort handlar det om att få bra data som underlag för planering av träning och bättre välmående.

Statistik över vardagen

Vet du hur mycket du faktiskt rör dig under en hel dag? Ibland kan det vara svårt att bilda sig en uppfattning om hur mycket man rör sig under en hel dag, exempelvis om du sitter mycket bakom ett skrivbord eller är yrkesförare. Kanske är du en sjuksköterska eller servitris som rör sig väldigt mycket på jobbet. Oavsett hur din livssituation ser ut så är det bra med ett aktivitetsarmband som berättar hur mycket du rör dig. Då får du klara siffror som kan visa trender som pekar på exempelvis hög arbetsbelastning eller ett träningsbehov.

Se tydligare trender

En fördel med många aktivitetsarmband är att de samlar och sparar din aktivitetsdata på ett lättläst sätt. Med en app i mobiltelefonen eller datorn får du tydliga staplar som visar hur mycket du rör dig. Över tid får du en trendkurva som visar hur aktiv du är över dagar, veckor och månader. När du har denna data är det lättare att utläsa mönster och dra slutsatser om hälsan. Aktivitetsdata hjälper dig att se utveckling i din träning och tar dig mot framtida mål.

Enklare målsättning

När du hittat en trend med din aktivitetsdata kan du börja sätta mål för hur den ska förändras. Med specifik, mätbar data från ett aktivitetsarmband kan du nå realistiska mål som är tidsbestämda. Utan data kan det vara svårt att veta hur stor effekt din träning har och vilka förbättringar som gjorts över tid. Givetvis kan du sköta datainsamling manuellt, men en automatisk insamling från handleden förenklar stort.

Kolla hur väl du sover

Vet du hur mycket du rör dig i sängen när du sover? Får du rätt mängd djupsömn för att kunna fungera optimalt om dagarna? Med ett aktivitetsarmband som klarar sömnmätning får du bra insikter i hur din sömn är. Kanske går du inte ner ordentligt i djupsömn eller har en hög vilopuls när du vaknar på morgonen. Sömnmätning kan ge en vink om att du behöver kolla närmare på något i livet för att förbättra din vila.

Skapa positiva vanor

Det är lättare att skapa positiva och hälsosamma vanor när man kan se tydliga resultat. Genom att mäta dina träningsframgångar med aktivitetsarmbandet kan du se när dina aktiviteter är positivt bidragande, vilket i sin tur leder till fler hälsofrämjande aktiviteter. Det är en boll som kan vara svår att få i rullning till en början, men när den når nedförsbacken blir det lättare att hålla aktivitetsnivån uppe. Din data gör det lättare att se positiva vanor som gör att du mår bättre och orkar mer om dagarna.

Ökar motivationen

Det är lättare att nå bra träningsresultat när man har någon att träna med eller tävla mot. När du kan följa dina vänners utveckling och se hur mycket de rör sig om dagarna blir det lättare att själv inspireras till mer aktiviteter. Tillverkare som Fitbit och Garmin har gjort så att användare kan se varandras aktiviteter av just den anledningen. Tillverkarna har också gjort så att man får belöningar i form av medaljer när man når olika träningsmål. Allt för att användarna ska känna att aktivitet och rörelse är roligt.

Inte skaffat ett aktivitetsarmband än? Här kan du prisjämföra alla aktivitetsarmband på Prisjakt.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected]